家庭理財

跳至

首頁

尾頁

洋房

Hello szebb,

唉, 真喺同病相憐, 我都喺賺咗幾次雞碎咁多既 IPO, 終於忍不住11月入市, 諗住買隻857穩穩陣陣, $17入都未升過, 跌吓跌吓, 又再擺啲錢買其他, 次次都蝕離場, 幾年前玩過股蝕咗都唔想玩股啦, 現在又跌番落去!!

原文章由 szebb 於 08-1-29 11:16 發表

me 2 la
me 都係11月sin 開始學玩,點g

[ 本文章最後由 winwin08 於 08-1-29 13:53 編輯 ]

洋房

szebb,

呢啲就喺賺就賺粒糖, 輸就輸間廠, 我都喺知我自己喺咁, 所以見人07年賺咁多, 我都冇入冇份賺, 到一入股海時就己經 突!! 857 仲坐緊艇呀!! 你果啲都唔喺爭好遠就到岸啦!!

原文章由 szebb 於 08-1-29 14:46 發表

winwin08,
me do 係賺就少少就走
蝕就ng捨得走,so越蝕越多!
甘857 u 走左末??

洋房

szebb,

我喺止蝕位照定, 股照楂呢 , 成日諗住買果啲都喺實力股, 最多麻楂耐啲, 就喺咁跌啲跌啲..... 我諗857 都始終有一日到價既, 不過要比啲耐性同會錯失好多其他機會, 我都覺得1800 好快回上番你個價!!

原文章由 szebb 於 08-1-29 14:58 發表

winwin08,
so 之後if 再入的我同自己講一定要定個止蝕位
起馬可以保番D本 sin!!
我果D!唉!
你有所不 g la
隻1800 me 溝左2次 sin 平均$20.7 咋!:) :) :)
e+ 真係等佢升,but me 對呢隻 ho有信心!! ...

洋房

szebb,

我都想將阿女啲利是錢買3988, 長線投資!!

今日升4佰幾點, 我隻390 都5升

原文章由 szebb 於 08-1-29 15:19 發表

winwin,
定左止蝕位都ng 捨tak 放!!!
me 之前do ho 似 lee甘想
有食力 ng 怕
but day day 見佢係甘跌!!!唉,最後忍痛放左2隻3988&368
hop 857 55555升升升升升升升升升升升 ...

洋房

mrsdoh,

可能呢排我地被嚇怕咗, 不過亳子股, 我都唔多敢

原文章由 mrsdoh 於 08-1-29 15:36 發表
當個價跌到落我想入個價時, 我最後都係無買到隻毫子股:-( , 即刻除消, 好驚呀 因為就収市, 我怕升唔上我又蝕錢, 而家隻毫子股又比我想入個價升返少少, 我好無膽, 唔怪之得輸錢就有我份啦 ...

洋房

mimemi,

我要番工架, 冇得捐被竇架, 所以都喺血汗錢:cry:

原文章由 mimemi 於 08-1-29 15:48 發表
mrsdoh :

而家唔好話毫子股啦
就算係大隻股我諗都大把人心慌慌
但問心
我地又想從中earn番o的wor
咁就係一定要膽粗粗玩下啦.....

係呢
你地各位需要番工嘛? ...

洋房

我地買啲股都差不多, 我隻390 溝完變$9.7, 但喺我喺蝕放另一隻去溝架, 所以實際唔止呢個價!!:cry:

原文章由 szebb 於 08-1-29 15:54 發表

mimemi,
我$11.1 do ng 係 ho u ho 多咋
有排 wait

洋房

mrsdoh,

下個月!! 好快喎, 希望農曆年前升一升, 當比封利是你bb

原文章由 mrsdoh 於 08-1-29 15:52 發表

我响屋企返工, 比較自由, 所以可以成日CHECK價, 我基本上每5秒CHECK一次價, 因為而家個市好波動, 順便一提, 我下個月就生BB啦, 到時就唔可以日日CHECK價, 我好想快D賺返蝕左果D錢 ... ...

洋房

mimemi,

希望我地快啲賺番啲血汗錢啦!! UP UP UP....

原文章由 mimemi 於 08-1-29 16:06 發表
大家都係咁話啦
搵錢真係好辛苦ga
所以我而家有得訓就訓
有得玩就玩
我又何尚唔係出o黎捱過世界o既人呢.....

洋房

mrsdoh,

我都唔想計真正蝕幾多, 不過淨喺一隻857 都蝕咗5位數, 最慘我喺11月先買, 冇喺8, 9月果陣賺過!!

原文章由 mrsdoh 於 08-1-29 16:07 發表

係boy, 我覺得自己就生得就真係唔好去攪股票, 日日提心吊膽個心卜卜跳.
但自己貪心, 之前有賺唔放, 而家要低沽, 結果蝕左6千蚊左右, 而家又心急想賺返, 好唔開心. 我都比我老公話左我一餐話我去高追:;p ...

洋房

Hello Johnnylaisma,

估唔到都有咁多人舊年尾先入市!! 我都喺諗住390 可以快啲追番蝕咗果啲, 所以蝕賣嚟換馬, 不過我一買就好似食滯咗!!

原文章由 Johnnylaisma 於 08-1-29 16:30 發表
話說舊年大牛市, 可惜冇錢入市, 只可睇住人地賺錢, 舊年12月份換了樓, 手頭有一筆錢, 試下學人入市, 估唔到俾我賺到3萬幾, 不過大跌市時, 止蝕了#1800 蝕了2萬幾:cry: , 衣家手頭仲有2隻貴貨,
#2628 @41
#697 @ ...

洋房

Good morning

我都喺唔敢掂!!

原文章由 mimemi 於 08-1-29 23:57 發表
所以我先唔敢玩住........

洋房

mrsdoh,

你唔好咁心急要賺番啲蝕既錢, 來日方長, 一日未埋單都唔知最終賺蝕, 你生左之後, 可能要忙於湊 b, 分散咗注意力, 喺呢方面就無咁大壓力架啦!!

原文章由 mrsdoh 於 08-1-29 17:49 發表

多謝你的提意, 不過我己經中左股毒, 每天不看股價不快 我老公成日叫我要理性地買賣股票
我怕我生左之後就更加無時間買股票, 所以唸住生前快D賺返蝕左果D錢, 又就快到新年, 又要用一筆錢, 唉:cry: .......

你朋 ...

洋房

今日又喺咁, 不過佢喺$9以上都好硬淨, 你冇有怕喎!!

原文章由 Johnnylaisma 於 08-1-30 10:26 發表
咪係囉~ 冇入佢時(#390), 就見佢反彈得好快, 買左佢時就郁都唔郁, 真激死人

洋房

有時我覺得啲股升唔升取決於大尸基金炒唔炒多過隻股本身好唔好, 呢樣最令人洩氣!!:cry:

原文章由 Johnnylaisma 於 08-1-30 11:20 發表
szebb,
#697 首長國際 經營製造及銷售鋼才產品, 此股本身質素不差, 業績幾好, 去年盈利増長達450%, 而且鋼的價錢上漲,加上與南韓造船所需用鋼訂單已可做足一年, 唯美國經濟衰退唔知仲要衰幾耐, 所有優質股的基本因素 ...

洋房

乜都穿!!

原文章由 szebb 於 08-1-30 11:34 發表
1893 穿$7 la

洋房

我啲彈藥溝哂貨嘮, 淨喺可以選擇等等等:cry:

原文章由 GiCa 於 08-1-30 15:20 發表
want to buy #390 too, the price so attractive

洋房

Good morning

今日個市又喺冇眼睇, 唔知唔睇佢3個月, 會唔會有驚喜呢!! :;pppp:

洋房

就算隻股有幾多利好消息都喺跌跌跌, 小股民根本無所依據, 任由大戶舞上舞落, 成為大鱷點心:-( :-(

原文章由 mrsdoh 於 08-1-31 10:43 發表

而家個股市關唔關事, 個個都沽一餐, 都唔知點解個個都要大平賣:-(

洋房

只能陪你一齊

原文章由 mrsdoh 於 08-1-31 15:45 發表
:-( 一係唔睇, 一睇真係比D股票嚇親, 跌得太過離蒲......點會跌得如此甘架.....同上次跌2000點有咩分別呀?-(

首頁

尾頁

跳至