論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔知有無媽咪覺得做僱主慘過啲工人呢?尤其係要靠佢哋照顧BB的!
我覺得:
一,要靠個工人睇住小B,平時鬧佢都唔敢太大聲,有時仲要睇佢哋面色!
二,明明係佢哋做錯嘢在先,到炒嘅時候賠完$$$仲要再比機票佢哋走,我比老細炒,老細都唔肯賠的士$$比我呀!
三,好啦!就算比晒$$$當送溫神走喇!佢哋又可以為咗留喺HK攪好多小動作,屈你UNDERPAIDETC。無天理。
四,人工已經唔少啦!$3480仲要加稅,即$3880,又要包佢食同住,整壞嘢打爛嘢又唔駛陪!但而家仲話要加人工囉!吹脹!掉番轉睇吓嗰啲一百萬人的故事吖,人工先得5-6千,仲唔包食唔包住,打爛嘢仲要賠&分分鐘比老細炒添呀!

別墅

所以我覺得政府幫晒佢哋好唔啱!
我哋先至係自己人,就算中國四川地震都會捐吓$$$幫吓手!但就咁對我哋...
收埋收埋咁多外傭稅又唔知做咩!到最後咪又係貢獻番比啲賓賓印印...激氣!

再講,一般家庭,為了請個工人照顧家中bb,實開支大,到時比$$屋企/父母都少,咪又做多個一百萬人的故事,可憐係個工人仲有$$過自已父母,但父母又年老,唔可以炒個工人啲$$留比父母, 咁咪焗住全世界捱窮,個工人就最有$$$$
試問,我一個人都未必可以剩儲$3480一個月,即一家三口,一個家庭一個月剩儲$10440,而父母又剩儲$6960吖。無天理!

別墅

不過最慘係政府同有啲機構(加有啲般市民)仲會覺得我哋好嘆,好多$$$駛,又幫晒啲maid,對我哋更加苛索,又比說話我哋聽!仲慘!
真係有苦自己知!

首頁

尾頁

跳至