跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位好,

我都係5月媽媽, 我買左長袖短身和尚袍(薄身), 長袖蛤蟆衣(薄身唔包腳仔), 長袖包片和尚袍(薄身), 腳套, 手套, 口水肩(每樣都係2-3件咋); 仲未買長和尚袍, 嬰兒帽, 包被 & 睡袋, 其實都唔知衣物方面有無野買漏..

同埋有無媽媽可以話我知bb 衫d size 點分同應該每款預幾多件左右呢, d 衫太概可以著幾耐? 買大多驚bb著唔晒, 5 月生bb 都唔知d 天氣會點, 又唔知夏天開唔開得冷氣..... 驚bb 冷親呀!! 唔好意思, 咁多問題..

複式洋房

hi Valy,

多謝你o既建議呀, 咁我初生會買少d, 買多少少70 & 80先

原文章由 Valy 於 22/1/08 12:36 PM 發表
Irene,

第一胎我有20件以上的和尚袍, 因為一次著兩件(一件長, 一件短), 一日最少換一次, 不計意外(嘔奶, 漏尿). d衫要兩三日先乾, 所以都係差唔多. 我記得護士話初生bb要keep住室溫20-25度, 所以會著兩件. size睇下 ...

複式洋房

係呀 , LibraMum, 我依家都想買晒d 野先, 驚遲d個肚越來越大行街辛苦+危險呀,bb 衫我都揀唔包腳仔款, 感覺上"襟著"d 因為我見包腳d款腳仔位置好似好少空間咁,驚bb 頂腳呀... 買唔包腳d 款就用襪仔or 被仔包住lor

原文章由 LibraMum 於 22/1/08 12:55 PM 發表
我記得上一胎7、8個月倒都唔想行街, 所以依家都買得七七八八, 主要買長袖短身&長身和尚袍, 幾件長袖蛤蟆衣(唔包腳仔), 包被, 出街衫唔好買咁多, 因為其實好小機會會帶newborn bb 出街, 遲啲知細b屬咩size bb(大/中/ ...

首頁

尾頁

跳至