論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

工人密謀告我?<後記: 今日工人失咗蹤>

All,
我工人尋日走去問我媽, 點解佢每個月得2日假, 乜唔係一個月4日咩, 我媽話:"你第一日返工已經講好咗, 每個月得2日假, 唔放就補番$100一日比你, 而且咁耐以來你放假, 我地都照出埋d加班錢比你~如果你有問題就去問AGENT啦~"
好鬼煩, 如果佢堅持要一個月4日假, 我一定比佢放, 唔會比錢佢. 其實佢講咁多都係想我地每個月出多$200比佢

我出cash俾工人的, 因為佢無bank account, 佢次次都有簽收, "補水"寫OT $200, 咁TOTAL$3,470law, 就冇寫話OT邊幾日.

唉, 都唔知佢會唔會玩野?

男爵府

Re: 工人密謀告我?

咁點算呢? 佢黎咗16個月都係出現金bor, 唉, 好煩呀!
小恐龍 寫道:
你最好唔好出現金,我朋友比印印告佢唔出糧,佢出現金有簽收、打埋指模,但個官話現金收據係無用架,個妹可以話你迫佢簽,最後我朋友輸左要賠幾萬蚊比個妹呀

男爵府

小恐龍,
嘩, 咁即使開bank ac, 我都補唔返之前出糧D record wor, 越講越得人驚

男爵府

all,
多謝你地既分享~
我會同我工人開番個bank a/c, 以後係bank過數出糧, 簽返放假紙, 至於之前既record都冇得補返lu~

markchan,
我都唔知佢有冇錄音呀, 不過個contract係我同個工人簽, 我媽同佢講既對話錄咗都告唔可以直接指證我掛 anyway, 我媽唔講都講咗, 只好叫佢下次小心d啦.

男爵府

all,
尋日終於同個工人開咗bank account, 今日個工人就失咗蹤啦~已經4個鐘失去聯絡.
我fd見到佢大包細包咁入咗火車站.

男爵府

All,
我已經報咗警, 不過重未File termination個封信比入境處, 我問咗勞工處, 佢地話曠工唔係嚴重過失, 如果File termination個封信比入境處就當我無理解僱, 要陪一個月同機票比個工人~
今朝11am個工人打比我媽, 話佢唔係想告我地wor, 只係想走, 叫我地比返passport佢. 我想叫佢寫番resign letter同簽番假紙, 唔知可唔可行呢? 希望你地比d意見我啦

男爵府

CherylMommy,
你講得好arm呀, 我agent都係咁講. 我工人係有計劃咁走架, 佢連毛巾, 牙刷, 所有屬於佢既野都帶走哂~

[quote]
CherylMommy 寫道:
無錯!而家有好多公會背後再有D什麼組織喺由一班律師組成專屈僱主錢嘅! 通常係差唔多完約就忽然玩失綜,乜都唔攞,淨攞passport 同身份証! 你係唔會揾到佢傢!過1-2星期你就會收列勞工處嘅信,告你炒佢欠薪金,有薪假期,一個月通知金(因顧主通常係傭人一閃就fax信去入境處終止合約,咁即喺顧主炒佢,要俾一個月通知(金)!),機票,交通費,agent fee(??),休息日…乜都告啦總之! 顧主通常都怕麻煩俾錢佢哋!小心收到

男爵府

係啊, 我同我老公前前後後, 每人都打咗2次電話去勞工處, 4個staff都係同一答案.
重有我去報警個時, 個警察都話近排好多工人失蹤, 咁arm我去警署時, 隔離個人都係唔見咗個工人.
CherylMommy 寫道:
無錯,外傭條例喺無擴工呢樣野,所以我對上兩個工人都玩失蹤走佬因我一寄信去取消合約就即喺你無通知佢就炒佢要倍一個月代通知金,呢個喺事實!佢哋亦好識玩野!

男爵府

重有我工人尋日搵個agent攞passport, 有4個工會既人陪佢, 聲大夾惡, 個死agnet竟然話本passport係我度, 叫佢地搵我

男爵府

All,
多謝你地意見~
不過原來keep住工人passport都係犯法架, 所以個agent最終都會比返個passport佢.
e+我自己都諗通咗, 扣佢假都唔arm既, 應該比番錢佢, 最怕係比佢屈我冇出糧.
唉~第一次請工人, 咩都唔知, 諗住靠個agent, 點知d record又做唔齊.

男爵府

最新發展係差館打黎, 話我工人去消咗案, 佢自己話係勞資糾紛所以出走, 要去勞工處告我. 另外佢重報警話我agent keep住佢本passport.
個agent都冇搵我地喇, 因為之前佢一聽到我話個工人唔見咗, 佢就即刻話送返本passport比我, 我死都唔要~

首頁

尾頁

跳至