在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原文章由 pylbowie 於 08-11-20 10:40 發表
老實講, 我覺得湊bb好似種野咁, 你付出幾多,收穫幾多, 我女女逢1-5俾99湊, 待我收工去自己湊番屋企(唔係一齊住), 第二朝又湊過去99度, 逢sat&sun自己湊番, 老實講, 好辛苦, 冇晒自己時間, 有時女女晚上喊或唔舒服, ...

好同意。

珍珠宮

我都有請工人,但每日堅持朝早返工前餵奶、趕返屋企餵飯、同BB沖涼、同BB睇書、玩、「暗」BB瞓覺。
有時真係會好攰,但係想起依個係做人父母的職責,工人只係幫我減輕家務負擔,湊仔仍係我的主要「任務」,絕對不可以假手於人架。
你陪BB多啲,BB就痴你多啲!
你再努力一下,犧牲一點瞓覺時間、私人時間,一有時間就同BB一齊,做乜都可以。BB自自然然就會痴番你。

珍珠宮

原文章由 060905 於 08-11-20 13:06 發表
完全認同, 我個女自出娘胎以黎未試過夜晚跟第二個訓, 就算我唔舒服, 我都好堅持夜晚女女要湊番黎屋企, 而家盈盈兩歲佢最痴個果係我, 並唔係日日湊住佢既婆婆(婆婆係佢心目中排第二), 盈盈晚晚六點幾七點就會打電話黎 ...

對對對對對.....................................

珍珠宮

湊BB當然係辛苦。
好多人都問我為何晚上要同阿仔瞓,唔同工人瞓,因為咁樣會唔夠瞓,第二朝就唔夠精神返工,係行不通的。
但我就堅持阿仔跟我瞓,因為日頭已經返咗十二個鐘,每日得十二個鐘同阿仔相處,如果再俾BB同工人瞓,即每日得兩、三個鐘同阿仔親近,這才是行不通!
做任何事,都要親力親為,付出才有收穫。

[ 本文章最後由 skmibb 於 08-11-23 12:47 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 annie929 於 08-11-24 18:00 發表
你仔幾大啊

我個仔而家14個月。

珍珠宮

原文章由 annie929 於 08-11-26 09:46 發表
失敗了 仔仔尋日唔肯訓我房既自己床
半夜都係走返去揍佢既人度 唉

慢慢來!不可以太過急。

珍珠宮

原文章由 annie929 於 08-12-1 12:38 發表
我今晚開始都會學習放手了
由他和奶奶訓 希望幾日後會習慣 唔會太唔開心
咁樣對大家都好 希望佢再大會自然跟我

其實你個心係點諗?我見你有點三心兩意,一方面又想自己舒服啲(俾bb同奶奶瞓),一方面又想BB痴自己多啲。

依個世界上,冇咁便宜架!你一時一樣,反而令到小朋友無所適從,把事情越來越糟糕。

你想清楚吧!想自己舒服啲,就要放開自己啦!想小朋友痴你多啲,自己要辛苦啲啦!

珍珠宮

俾心機呀!

珍珠宮

原文章由 annie929 於 08-12-3 09:50 發表
尋日奶奶出左去打麻雀 終於可以同仔仔獨處 佢都痴住我 重一齊訓tim 可能今早6點半就起身了 ... 平時我8點先起身 所以今日好累 但都同自己講值得既 ... 不過真係好累 ...

...

很好呀!
我始終都覺得,湊小朋友是父母的天職!唔可以假手於人架!
就算辛苦都是這幾年的事,小朋友長大後,自自然然會開始獨立,到時你要同小朋友瞓,佢哋都唔肯啦!

珍珠宮

keep it on!

珍珠宮

一日都係香港啲產假太少累事。
係加拿大,以前產假有半年,而家有一年。人工就政府七折支薪。
我都唔明,點解香港得過前二後八呢?對大人,對BB都唔好。尤其是BB前6個月,要經常去健康院做檢查。
我覺得同BB去健康院係「天公地義」嘅事,而為何要額外向公司請假?
湊BB亦然。如果有得一年產假,就可以唔駛請工人,或俾同自己處事不一樣嘅奶奶湊啦?就可以減少好多不必要嘅麻煩。

首頁

尾頁

跳至