自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

EstrellaDamm 發表於 20-5-13 21:45
生咗小朋友就知近娘家超重要。。。
近自己媽媽,近埋自己兄弟姊妹(如果大家感情好的話),係好好多,支援都大好多。
至於男家就...有咩事,好野不益你,衰野實預你。

水晶宮

csc1016 發表於 20-5-13 21:49

我哋當年都係,買咗之後大約半年結婚,短期樓花,啱啱入伙 ...
我二個細路加工人都要換三房啦,何況你三個細路(不知你有沒有工人)。我覺得人多的話,有二個廁所很重要(就算二個廁所細都不緊要)。自從有二個廁所後,就返不到轉頭。

水晶宮

EstrellaDamm 發表於 20-5-13 21:46
我覺得買樓、裝修同時搞結婚會超煩。。。 其實買樓可以遲一步先(除非真係有好好時機,或超合心水 ...
其實看你多不多要求。如果結婚細搞,絕對可以同時結婚及搬屋。不是咩難事,係花時間一點。By the way,我好怕搬屋,都好佩服租樓的人成日要搬來搬去。

水晶宮

EstrellaDamm 發表於 20-5-13 22:38
我地已經租咗近十年樓 ,好好彩 中間只搬過一次屋,而家住緊嘅地方已經住咗超過8年。
...
十年租金差不多半間樓價。(當年一間樓200萬左右)

水晶宮

csc1016 發表於 20-5-13 23:52

有工人。小朋友孖仔三歲半,細女歲半。新屋三房一套+士多房 ...
我同你差唔多情況,但再好彩少少,我當年做到95按,首期雜費廿萬左右。零裝修,只買現成家具,電器要分期18個月。每次買樓都差唔多令我清袋。(好彩今次換樓不用咁盡)
你個情況,四房半那種(類似緻藍天)應該最岩用。聽說有3-4廁所。(我覺得有二個廁所已好足夠)

水晶宮

iriswy 發表於 20-5-14 22:32
我先買樓,再結婚;近女家,方便照應,之後有埋小朋友,更覺得應該住近男或女家
...
我近我兄弟姐妹及娘家。好好、大家照應方便好多。

水晶宮

csc1016 發表於 20-5-14 22:51
當年我哋最worse真係預95,不過後尾9都勉強夠。但第一年用唔到h-plan,焗用p plan(明明慳啲,但因為用cap ...
我哋九按都得,但都想有少少後備資金。咁回望,你做法係極度「先苦」、後甜。我就用h plan,仲平息點。供樓係逼到人儲錢同極慳咁生活的。

水晶宮

wmkcnw 發表於 20-5-14 23:22
因為2家人都住公屋,跟本迫唔落我地2公婆。如果租樓,幾年租金都十萬,夠俾首期。
不是人人咁幸福有家人可以一人借到幾萬。(我當四大長老,加每邊二個兄弟姊妹每人肯借5萬,當有八人,夾埋四十萬;自己二公婆當儲到廿萬。)不是人人咁好彩。
借到而又上到車,就算之後辛苦點還比家人,都係值得的。好過交租燒銀紙。

水晶宮

okgoodla 發表於 20-5-14 22:38
明智
如果二邊長老都差,咁就叫明智。按正常道理自己媽點都好過奶奶。有仔女近娘家是好好多。

首頁

尾頁

跳至