自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

angiehouse 發表於 24-4-10 12:35
其實吾系大學生多既問題,系身邊既人灌輸,住公屋系贏家,有福利吾攞就蠢,尼度都大把人甘諗
...

對於呢種思想,我會很鄙視,也極力避免下一代咁做。

水晶宮

littlefunpig 發表於 24-4-10 10:32
我62 都話比間公屋我個女
間公屋以為買左咁. 我都費事串佢... 租咋以為買咩
自己都大把物業比個女, 洗鬼要 ...

我奶奶都有說呢類說話,係話比份綠表我哋買居屋,真係益我哋。我拒絕。費事煩。

水晶宮

littlefunpig 發表於 24-4-11 13:20
至少你99有少少sense, 知道公屋可以換綠置居,我62係完全無呢D concept
我可以同佢地換埋但係要安置埋佢地就 ...

呢啲sense沒用。我哋未上車前不見佢提?(或者我慶幸咁樣執返一身彩)

何況佢仲有二個貪心眼紅女,打死我都不會用佢綠表來搵自己笨。如果買了,二老走後,佢二個女一定爭間屋。

完全不上當最好。

水晶宮

littlefunpig 發表於 24-4-11 13:29
見你地買左樓又眼紅, 想借你地改善下環境
靠自己最好 免卻之後既麻煩 尤其有呢D 親戚...
...

你說出重點來。我老爺奶奶如果係慳家有本事的話,做野咁多年,點都買到一間(或自己已換左居屋十世啦!)佢哋咁多年都儲不到錢及換不到,就知佢哋咩人,算緊咩數啦。我奶奶直程做ftm十多廿年添。最後啲仔女又教成點?除左我老公性格正常啲之外,佢二個女,不值一提了。

我地已經靠自己,佢哋都照將我同老公捱返來的野拿去晒命,往自己臉上貼金。問你服未!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊