自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

呢度都好多比$100一日俾小朋友,上次有個類似嘅帖,我話我俾個仔$100一日,有人即刻出嚟質疑我,覺得我比太多。話估唔到我咁慳家,但咁捨得比個仔。我心諗,我俾幾多個仔關你咩事?你鍾意俾$40你個仔你嘅事啦。

水晶宮

yipsiumee 發表於 24-4-27 10:18
車費連午餐再加少少錢砸袋,$100一日唔算多,有時小朋友放學約同學食個tea或者買支飲品,呢個數差唔多啦! ...

因為我個仔喺港島區返學,港島物價好多都偏高,而且我想佢有少少鬆動錢。所以我唔會遇到好緊金額。有啲嘢我慳自己一回事,小朋友冇得帶飯返學,學校有冇蒸爐微波爐。我都想佢專注學習。

嗰個網友為拗而拗,特登針對我啫,其他人講$100一日佢又睇唔到。

水晶宮

himhim0502 發表於 24-4-27 10:35
唔想俾得太少,令到佢想食下野都要左度右度!

同意。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-4-27 11:56
正常呀!食飯平平地40, 50, 港島區可能仲貴啲, 唔想小朋友為咗慳錢食唔飽或者食啲冇營養嘅嘢。
...

係囉,我都覺得正常,但某網友特別要回我,寸下我。(熟我的人知我慳慣,但有啲野我不會慳,應用則用。)

水晶宮

BLouie 發表於 24-4-27 10:51
每個人家庭環境吾同,吾駛理人自己錢,有d地區食飯貴d,要轉車,大食,補習前或放學食小小野,又有d吾食正 ...

我沒理人,係那位人士刻意回我寸下我。

理財概念係很個人的事,例如我對穿衫沒咩要求,但可能對子女讀書有啲要求。理財都一樣。

我不會亂買無謂野比仔女,但食的、用的,我能力比到就視乎情況提供。最近我才叫個仔換過部手機。因為真不夠容量,又用左幾年。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-4-27 13:53
果位可以不理。
反而上面有個jm比$2000零用錢個小朋友,一年仲可以儲到萬三蚊我真係覺得好神奇。 最怕小朋 ...

哈哈,沒理。同佢不同層次。你知啦,有類人豪食豪玩自己身上面沒問題,但對仔女就很刻薄。我就很鄙視呢種家長。

如果話小朋友一年儲到1.3萬,即每月儲到一千元多,即每周用250元左右食飯,如果肯食學校訂的平飯,都勉強可以的。如果不是咁操作,例如極端到完全不食之類,咁會餓壞個胃。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-4-27 14:55
係,不用理會呢D人,又唔係咩豪門闊太,但口氣大到嚇c人 。
如果訂飯,我估阿媽每月交$比學校,所 ...

係。

始終小朋友係發育期,中學階段都重要。有少少鬆動錢好啲。

好似早幾年有新聞話有年輕人為了貪免費旅行,誤中人地設下運毒陷阱,仲要係泰國。教識小朋友不好太物質化及戒除貪念,更重要!小朋友如果少少野都引起貪念就好麻煩!

水晶宮

yiu_mimi 發表於 24-4-27 15:18
小朋友食飯買文具、小息飲品、放學食吓嘢都要錢, 比多少少過個愉快中學生活,人都開朗啲
...

咁自己都經歷過,難道自己細個沒得選擇被逼受苦,又要下一代咁受返咩?

當然我不是極端到小朋友叫咩比咩,而且我哋一向生活簡單樸素。應洗則洗。我仔都慳。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊