自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

kittylam 發表於 23-7-22 22:43
我識兩個16歲生仔都係已經退學,不過係廿幾年前,但佢地人品都唔錯,有結婚,自己都出黎打工養b,都幾勤力 ...

我表妹就…佢過的生活麻麻地,仲生左幾個仔女。都係長老幫手湊。二人工作成日做不長。

水晶宮

無話可說 發表於 23-7-22 22:46
其實想去泰國退休多,唔知成唔成事 當年租金好平,3000已經租到500尺屋,邊會諗咁多!到後黎生活 ...

咁你都仲有成廿年可以打工的日子。真係要儲得一元得一元。

是,將來福利會點,沒人知道。但起碼我父母是咁受惠。

水晶宮

無話可說 發表於 23-7-22 22:59
我有個uncle,係爸爸以前同事,早幾年去左泰國退休了,羨慕死我!芭堤雅買個apartment 唔使100萬,每月生活 ...

我住慣香港 ,頂多接受到內地短居下(將來退休後)。但泰國,真係感覺完全不同文化,不是很接受到。旅行幾日就好。

水晶宮

da-rosette 發表於 23-7-22 23:04
終於有人明白!我亦係此操作嘅受害者,所以我唔明點解呢個post絕大部份JM叫樓主抽再叫仔供話咁樣係對個仔 ...

我梗係明白啦,當日我哋要買樓嘅時候,我老爺奶奶都冇呢個提議。我哋供私樓後,已經要負擔供樓數!

再加上有兩件毒姑,這先係最大嘅主因!我先唔會上當。佢提議過三次,我啲錢寧願留來做首期,幫自己個仔好過。我唔會上當白供一間自己冇名嘅屋。

之前我老公,戇居居叫我再考慮吓,我話唔使啦,兩老繼續住公屋,係最好嘅選擇。大家壓力最少,佢哋又有安身之所。我話你兩個妹邊個有本事,就邊個攞嗰個綠表買居屋啦,我唔會阻止佢。我就無福消受啦。

水晶宮

castle100 發表於 23-7-23 01:49
我奶奶都有抽、70歲、抽中再算、我哋幫手供、可以加我名·或者加孫仔、女名都ok、之前長沙灣我哋抽唔中⋯⋯ ...

更正:5%首期,不是0.5%。

水晶宮

da-rosette 發表於 23-7-22 23:56
當年佢細佬仲係好細個仲讀緊書,我老公啱啱出嚟做嘢,所以冇辦法,唉!我對呢種父母坑仔女嘅套路真係好反 ...

我都好反感呢類父母!

如果父母係有責任,真係有心想仔女好嘅,父母佢用自己嘅錢換居屋,冇人會有意見。

但係父母後生嘅時候大使,臨老又覺得間公屋會俾政府收返,係咁慫恿下一代,搵水魚喺度買咗呢間居屋,但冇諗過,有幾個仔女,佢百年歸老之後,幾個仔女會點分?所以呢啲咁嘅渾水,自己唔好沾手啦。

最緊要自己唔好貪,獨善其身。咁就損失少啲。唔好話網上騙案啦,大把呢啲親情勒索。自己活咗咁多年人,某啲位都要自私少少,為自己諗多啲。雖然有啲無情,但係係最保護到自己。

水晶宮

wai4919 發表於 23-7-23 08:49
我都想知,還有退休後去泰國,會將公屋交還比政府嗎?

我估佢哋想二邊都有地方住。好多人的操作是咁。除非換左居屋。

抽新居屋只是按揭可做25年供款,舊二手居屋未必有咁長年期做到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊