婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

crazypaper 發表於 22-5-24 11:52
呢啲99咪雙重標準囉,佢洗唔洗佢老公錢?你試下佢老公啲錢俾太嫲洗,佢反唔反枱?
...

奶奶雙重標準就梗係得啦,一向玩大細超㗎嘛,又點會有公平呢兩隻字啊?

水晶宮

crazypaper 發表於 22-5-24 11:26
你6299明蛤你,都叫有反擊既理由,最慘係有啲人(不論6299定新抱邊個都好)暗地裡耍陰招,又唔同你鬧又唔同 ...

我奶奶已經擺明做事兩個標準㗎啦,對住佢個女同對住我已經唔同態度啦。

我奶奶玩人先玩得出神入化,我冇喺度詳述姐,唔代表佢冇玩陰招嘅,如果唔係我又點會叫佢做影后?四川變臉添!

水晶宮

happy44 發表於 22-5-24 16:13
我呀爸已不在,呀媽不在香港往, 但我有阿婆阿姨細佬妹, 我都覺得好溫馨, 如果住緊99, 我驚日日同老公嗌 ...

好彩我幾年前搬屋,換一個一定要坐車先可以到達嘅地方。以前近奶奶嗰邊,慘到不得了,佢步行五至10分鐘就可到我屋企,有我鎖匙自由出入,當正去第二個家。非常之冇癮。

直到幾年前搬遠左,先至有運行咋。起碼佢唔會發起顛上嚟突然自出自入先啦!同埋佢冇話鎖匙,我都舒服好多。

水晶宮

happy44 發表於 22-5-24 08:32
呢啲1999 佢個女做FTM就得, 個新抱做 FTM就係死罪

對。直程係。件大姑咪咁囉。

水晶宮

happy44 發表於 22-5-24 16:19
係呀, 如果住近佢,佢日日上嚟話睇孫, 你都唔知應吾應酬佢好, 坐喺度阻住曬, 如果你想午睡, 佢又會話 ...

Exactly !佢實話睇孫做藉口㗎,唔通話去check心抱有冇做到好賢良淑德、持家有道咩?

講真啦,心抱都要返工,你唔知佢來到心抱家中,佢點對個小朋友,隨時係個小朋友面前踩過新抱,有咩出奇。

水晶宮

crazypaper 發表於 22-5-24 16:30
最緊要佢個乖仔知道,有啲係乖仔被蒙在鼓裡,完全唔知呀媽所作所為的

差唔多20年前,手機未有影相功能,錄音功能,所以好多嘢我留唔到證據。近呢幾年有呢啲功能,我有留啲證據,俾返佢個仔(我老公)去去睇去聽。我都唔係想我老公難做,我亦都唔鍾意講大話呃人。

水晶宮

happy44 發表於 22-5-24 20:39
我都試過,之前個星期六同99食完晏, 正常係隔個禮拜先再見, 跟住嗰個禮拜我同地同我婆婆飲茶, 佢住 99無 ...

你奶奶當正自己皇太后咁。哈哈!

水晶宮

happy44 發表於 22-5-24 20:43
佢哋到你屋企一定話呢度做得唔好,嗰度做得唔好, 上次我用個砧板都比佢話, 個鑊又畀佢話, 好彩呢幾年佔 ...

係㗎,以前未搬屋前,佢成日趁我返工就喺我屋企扮執屋,實情就攞走啲佢覺得有用嘅嘢,順手牽羊,我都算啦。

但係佢成日將我啲嘢亂擺,我有時搵唔番,搞到我好嬲。我老公仲話,佢媽幫我哋執屋,我應該心存感激。我話我冇叫佢幫我,我唔要受佢呢啲咁嘅恩惠!陣間佢同返佢啲女,佢啲女以為我虐待佢阿媽! 實質有苦自己知。

水晶宮

happy44 發表於 22-5-24 20:44
佢直情係當咗自己皇太后啦, 但係冇皇太后命, 只得皇太后癌

同毒姑一樣,沒公主命有公主病。

水晶宮

happy44 發表於 22-5-24 20:53
如果佢見到佢你啲嘢,跟住又話你亂買嘢㗎喇, 嘥佢個仔啲錢

對!件細毒姑當年都係咁說我。我一句應埋去我用自己錢買,有咩問題?佢而家夠用佢老公錢啦!我有冇出聲話佢呀?

水晶宮

happy44 發表於 22-5-24 20:54
你老公都清醒啲, 唔同我老公呢個愚孝子

我老公都仲有愚孝架!只是我有證據,佢窒下炸!佢緊係息事寧人啦!

呢個世界好得意,有因有果,之前我奶奶老屈我,話佢朋友個新抱比我鬧,原來佢個新抱喺個壽司店做嘢,我喺壽司店外賣嘅時候,佢聊我個仔講嘢,我只係反問一句你係邊個,佢就揸住我呢句說話,話我鬧佢八婆。跟住將件事發大。

傳到去我奶奶度,我奶奶是非不分就打電話黎鬧我。我好受委屈,我真係冇咁講過。事後我老公又打電話嚟話我呢件事。我跟住直程叫我奶奶打電話搵嗰個人出嚟,我問佢我有冇鬧過佢一句八婆,佢自己話冇,我話咪係囉,點解你奶奶會話我話親你做八婆呀,點解會咁樣傳出嚟,跟住就冇應到。

水晶宮

(續)跟住隔左冇耐,嗰個老屈我嘅人,佢間屋個樓上天台拜神着火,幾鬼應呀。因為我當日講過,邊個老屈我嘅話,佢會有有天收。而家個上天就就有咗咁嘅警示。嚇到我奶奶嗰排真係收下口。我仲留起段新聞架!

水晶宮

happy44 發表於 22-5-24 20:56
你個毒菇都好多事喎, 你兩公婆啲嘢關佢咩事呀

佢戀兄狂吖嘛,當時佢仲未拍拖,啲眼紅人哋有另一半嘅心態囉。

水晶宮

happy44 發表於 22-5-24 21:04
啲 99 點識分青紅皂白, 人講佢又信, 又唔會打嚟問清楚, 如果佢咁有常識就唔會咁樣對新抱啦
...

我老公都冇腦啦,如果係錫個老婆,起碼打電話問清楚下個老婆,了解咗件事先,問都冇問企埋佢阿媽個立場,去老屈個老婆,我老公都唔係啲咩愛錫老婆嘅人。

呢幾年我成日狂鬧佢,鬧到佢哋成家都驚咗我,先知我厲害。你唔發火鬧佢,逆來順受,冇定企添啊。同埋呀,我擺出嚟嗰款我就唔驚你拋棄我,你咪拋棄囉,睇吓邊個冇咗邊個唔得。

水晶宮

happy44 發表於 22-5-24 21:05
抵佢死, 天收佢

真係有因果!我信!我話如果我為人咁衰,上天點會俾我啲仔女好?啲仔女點會咁痴我?所有嘢有因果㗎。真係人在做,天在看。

水晶宮

happy44 發表於 22-5-24 21:06
佢係咪成日叫佢呀哥買嘢送畀佢呀, 跟住佢阿哥同你拍拖之後 就冇買嘢送畀佢
...

梗係啦,咁一個人結咗婚,成家立室就有新嘅開支,重點有閑錢津貼俾佢啲阿妹啊?講真啦,我老公津貼左佢哋咁多年,到返轉頭,依家佢哋大個咗,飯都冇一餐請我老公食。呢啲咁嘅人,好極有限啦!

水晶宮

happy44 發表於 22-5-24 21:08
係呀, 有啲男人只要食住佢,唔好畀佢食住

我而家教好對仔女,同啲仔女建立好啲關係;其次係掌握財政;其他嘢我唔理佢咁多。只要自己多啲錢係手,顧好對仔女,自己就係呢個屋企最話得事嗰個。到時有啲咩事,仔女大咗,點都唔會盲目撐佢阿爸。

水晶宮

happy44 發表於 22-5-24 21:12
所以佢話咁唔鍾意你囉

是但啦!我只是同老公建立家庭就夠,佢的家人我不會理咁多,不太關我事。

水晶宮

happy44 發表於 22-5-24 21:13
係呀女人最好就有錢, 唔使靠男人

對。應該話,就算冇咗男人,都仲生活到,呢樣先緊要。

水晶宮

happy44 發表於 22-5-24 21:15
我都係,佢哋啲嘢我話知佢呀

網友,大家共勉,加油!不好理佢哋咁多,不好有咩意見(男家大小事情)。我只係顧好自己家庭,完。

首頁
12345...6

尾頁

跳至