婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

ufufucafe 發表於 20-9-19 13:10
就嚟中秋,訂咗啲月餅俾奶奶送到過去,又話我買啲嘢唔健康唔顧佢身體
但我已經買咗啲低糖版
又趁 ...
不好理咁多,下次問左先買。佢話不要就省回不用買。顧好自己家庭仔女先。不好想咁多。理得佢是否喜歡,反正做咩都係錯。你越hea越不理佢。佢越吹漲。

水晶宮

michelin888 發表於 20-9-20 02:21
如果佢做到咁出面,又何必仲要去討好佢啫!自討沒趣。
我媽說到好直接架,話就算我做到狗仔咁忠心聽話,佢都不會覺得我好架。慳番啦!不用有咩hard feeling.我學佢個女咁,出口術,問左當做左。上次激鬼氣,買開碎燕,我媽一份、自己一份,買多一份比佢咁啦,事後比比佢話我點解買咁碎,不是買一盞盞啊。大老,你自己煮來食,碎得得啦!我一野應佢,你不滿意可以比回我,我不勉強人收野,佢即收聲。以後買野出口術問左先,你話不用我買,我就姑寒不買啦!費事勉強人。

水晶宮

Gloria22sen 發表於 20-9-23 09:24
有時D 99好中意說話上傷害人,吾知有心定無意,佢地樂在其中架,但又想你尊重佢,覺得佢好重要,但其實都已經十 ...
我份人係咁,問左佢。佢話不要,我省回錢。費事拿錢買難受。既然佢都係點都毒舌我,咁我不買就條氣順好多。

JM0910    發表於 20-9-23 14:13

水晶宮

Gloria22sen 發表於 20-9-23 14:58
回覆 Astra00 的帖子

你有呢個心態真係好好,到時佢又會後悔點解當初甘刻薄了,一個人要知錯是好難的,時間會 ...
本份我做左。好似佢有個電飯煲壞左,佢二個女知道都不同佢買個一個,其中一個女仲要同住日日係度食,又不說出來。直到我們做節上去食飯知道就即日做野去買。是但,幾百元豪比佢。做左自己本份先。反而佢那些女成日sell自己好孝順自己阿媽,係咩?真係不覺囉。搞笑係二個女都佢日志意個媽幫手,但一嫁左就突登搬到遠一遠。咁叫孝順?(搬的地方,不近四大長老,不近自己二公婆返工,也不近細路讀書,係米好正呢?孝順喎,搬咁遠。)

水晶宮

汽水餅 發表於 20-9-24 19:15
一係封利是,等佢買啲自己啱食嘅嘢
呢樣我老公做啦。

水晶宮

回覆 Gloria22sen 的帖子

謝謝你。是但啦,我就不會開口埋口說自己點孝順法,做左本分算。佢把口係都倒轉來說。我不識咁多語言藝術,係就係,唔係就唔係。
以前我上司說,想知一個人為人點,望下佢的仔女。(假如有的話)越嚟越覺得,都岩。我成日話我老公dna出錯,男家成家人得我老公係老實善良。

水晶宮

dinner1314 發表於 20-11-18 10:47
簡單D,不用送禮啦...送咩都不合意,不如不做...

我就係咁想。

水晶宮

kwhkwh 發表於 21-7-21 00:37
如果不是你嫁左你c6, 果個係連「長輩」都講5上。人地阿媽咋,以前古老年代, 女人要旨意男家, 一定男家惡, ...

同意。所以女人點都有份工塞住人地阿媽把口。費事比多個位人地入。

水晶宮

chanpeimui 發表於 21-7-20 23:44
最近我講開樓上d瑤柱特價,客氣問佢要唔要(北海道原粒)
佢話要,之後話自己響上環買果d瑤柱「碎」仲鮮甜
...

上次人地阿媽嫌我買燕窩碎添呀。我激到話如果不要可交回比我煮比仔女吃。(結果緊係不會比)。

水晶宮

CarlyNg 發表於 21-2-2 23:52
你係為自己而活,唔係為99而活,又唔係距養大你,講得現實d你地根本無咩關係架,只係大家靠互相尊重去維繫 ...

你說得對。沒再刻意對佢好。我集中火力照顧自己頭家算。

水晶宮

sybb2014 發表於 22-3-28 10:10
回覆 jojocatjojo 的帖子

我都試過陪老公出席當交功課,不過近年我真係覺得好難。 好似小朋友食飯,又話我 ...

我經歷過呀,完全有八九成似呀。

我目前都係一年去得那2-3次,算好了。

如我老公不在場,我直接不會去。

食完閃,不會久留。如毒姑們同場,更加快閃。老公不閃,就我同仔女閃先。我而家已不理我老公那邊誰出錢埋單之問題。我出聲又話我衰人。佢自己覺得值得又應付到,咪佢比囉。成日比人當傻仔。

水晶宮

sybb2014 發表於 22-4-8 04:37
回覆 jojocatjojo 的帖子

有時唔出聲人地就當你冇所謂或者水魚個下衰,嚴重既係影響埋生活。

你要照顧好自己家庭,守好自己的財。記住財不可以露眼。男家的家人,好多都當心抱是水魚。小心。

你奶奶擺明拿你著數。佢要點補貼佢女係佢的事,有咩理由要剝削你去津貼佢?同佢有咩親?比我實寸佢,呢個不是我女,我沒責任要供養佢。

水晶宮

sybb2014 發表於 22-4-8 04:54
回覆 CarlyNg 的帖子

有時人好搞笑,平時奶奶唔多理我,但到左新年就突然有人話叫你老婆派利是俾男家,平 ...

我奶奶同毒姑就係玩呢種小學雞行為。

又要整飯局扮一家人團聚食,但又要刻意選心抱夜更返工日子。扮到「我有請你去,係你返工去不到。」但錢就永永遠要預你夾一份咁款。

水晶宮

sybb2014 發表於 22-4-8 04:41
回覆 ufufucafe 的帖子

樓主,本來我覺得結婚搵獨生子幾好,起碼少左姑仔叔仔大伯個d問題,但原來都仲係咁 ...

最好係「孤兒」或已完全獨立搬出來住,沒同父母住那種。千萬不要裙腳。

水晶宮

strawberry1975 發表於 22-5-7 19:14
奶奶永遠當新抱係外人,地位比工人高少少,唔好心存幻想佢會對你好好,因為你已經搶左佢個仔。 ...

點解啲人成日話個心抱搶左人地個仔?倒轉女家都一樣可以話個女婿搶左人地個女囉。

呢個世界有自由選擇,阿奶奶咁不想個仔比人地個女搶走,咁直接叫個仔做和尚單身一世啦。咁包保沒人搶。又要扮大方比個仔成家立室,又要憎人地個女。雙種性格呀?輸打贏要呀?定係預設人地個女係提款機、工人加生仔機器呀?

首頁

尾頁

跳至