自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wan_sosin 發表於 24-2-3 11:15
平日都一餐買400元餸嗰啲真係會唔夠。

誇張。一餐食咁貴。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-2-3 11:37
18未必開始減,你有冇見呢到D jm話上大學每月零用畀幾多錢?仲有每年學費!
...

呢啲豐儉由人。我只是覺得,如本地大學,政府有資助,比$42100一年學費那類,政府有免審查去借,我點都會叫阿仔借,之後慢慢拉長去還。隨時佢手上那舊錢(我儲比佢的錢),收息都供得返(佢畢業後)。

水晶宮

ganggang 發表於 24-2-3 11:44
我自己死儲爛儲足夠佢出國大學學費同住宿就收手,零用請佢去做part time ,暫時好彩我仔成日都好節儉
...

你真偉大。我自問沒能力條件供仔女外國讀書,佢有本事自己考到獎學金去就佢的事。我養大佢,比佢過比大部份人良好的生活,我沒愧就算。

水晶宮

anna59 發表於 24-2-2 18:07
根本大部份老人家用好少錢去養大仔女,好多連大學都吾供,其實,佢地有幾偉大,只可以話,佢地好自私,既得 ...

我四大長老都是低成本養子女。

自己做返basic plan對父母算,做太多比人當老奉及自己好蝕。佢哋咩都幫不到我。我如聽佢哋支笛,衰足一世。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-2-3 11:50
都係!低息可以借左先,我都有幫小朋友儲$,到畢業就全數比返佢哋。

我未咁快比返錢仔女,以免佢誤識另一半敗家。佢有需要時才拿呢筆錢幫手。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-2-3 11:48
出國讀書夠你比啦!

對。真人真事,我舊同事明知仔女頂心頂肺,都留老本比佢二個仔女去外國讀書。預每人2-300萬。本來筆錢夠佢哋買樓仔收租或定期。佢哋咁all in法,我不保證佢啲仔女會有幾感激佢,反而又是當老奉。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-2-3 11:56
除非我好有錢,否則我唔會食慳死抵供佢哋讀書。 有本事自己考獎學金 !
...

同意。就算好有錢都係要辛苦賺架。

水晶宮

TMMA 發表於 24-2-3 10:29
樓可能只有一層,就算有幾層樓,但仔女有好幾個,加上偏心,可能長期有供養父母嗰啲仔女,到父母百年歸老 ...

有咩出奇,我父母已是呢類。好彩自己十多歲時已看穿佢哋咁的心態。所以我會諗自己多啲,自己快啲自立,不會有一刻打算有任何野要靠佢哋。佢哋不會幫到我。求助只換來訓話或奚落。好彩自己不是傻人。如果天真派,以為到2-30歲成家立室父母會幫,到時候知道原來不是,太遲了。

水晶宮

anna59 發表於 24-2-3 12:53
岩呀!佢地點對你,你未點對返佢地,反正佢為生而生,根本唸住養兒防老,用好少錢養大仔女
...

佢哋叫做養育之恩,佢哋做basic plan,我咪又basic plan囉。

全部都讀政府學校,求其樓下,係我老師幫我報跨區band one校,仲比佢話累佢洗車費飯費。明明間間學校都一樣,樓下個間咪算囉。(我媽所說)。我好記得自行都不比我考,佢話費事請假,又坐車去。好彩最後自己填派位表派到。

水晶宮

TMMA 發表於 24-2-3 20:06
我朋友媽媽,有一層自住1000呎市區物業,近年已講好是留比那個從來冇比過家用,只間中打下散工,一家三口 ...

You are not alone.

我父母都係呢類。好在一早心淡。

水晶宮

orezo 發表於 24-2-4 14:57
同感,用最少資源養仔女,頭18年最易養身體又多數健康,無要求比咩食咩,細路可以打鬧出氣控制。但仔女要 ...

要個仔女真係好聽話及受控。我就陽奉陰違的。我自己暗地裡做自己想做。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-2-3 20:27
你叻叻

非也。真係純因為早看穿父母心態。預左佢哋揮一揮衣袖,不為做女的留咩野。佢哋到時手尾就有。難道叫個仔幫手搞後事咩?到時候個個志意我去處理的了,預左。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊