婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

樓主,看完。鄧你辛苦。我奶奶都類似咁。控制狂加影后。大家相敬如冰。

我慶幸不用同佢同住,佢同我屋企距離要半小時(等車加車程)。佢沒我家門匙或密碼。佢沒得玩突襲。我晨早撕破面,擺明連佢兩個女都不妥,不來往。樂得清靜。

你看看自己財政狀況,如果可以就做單親媽,搬娘家先。你長此落去會好易情緒出事。你要情緒ok先可以有精力去照顧好仔仔。加油。

你不需要理奶奶呢個人及鑽牛角尖。你老公如果愛你,覺得你重要,係會幫你,不是比你咁受委屈。

水晶宮

檸檬檸檬 發表於 21-6-20 10:14
再一次想迫死我!

你個孫放學可以唔洗做功課唔溫書,放學一直玩ipad,一定要等我返黎先做!

雖然你不會回覆,我都忍唔住要應下。見到你咁,隨時情緒出事。

真心想方法搬走加請工人啦。佢哋說話不用聽咁多。

水晶宮

檸檬檸檬 發表於 21-7-9 07:12
咩都淨係識罵我,又唔敢同你個仔講,真係覺得好好笑!

唔明袋中袋有咩意思,我只會覺得極唔環保,想我折墮 ...

咁你咪儲埋呢啲膠袋盛垃圾囉。循環再用。如果乾淨就摺起一兩個放手袋備用。

水晶宮

檸檬檸檬 發表於 21-7-7 07:10
要求人地整你部ipad 都坐定定唔識拎比人,早上整阿仔d野都忙,唔明做咩咁大排?自己唔可以行去拎比人?扮野 ...

咁你不好做比錢買野個位,留低錢比自己家庭。一定要比錢幫奶奶買野咩?

自從我奶奶咁對我差,我都不甘示弱。你谷埋度氣盞激親自己。

水晶宮

至愛朱古力 發表於 21-9-4 00:43
睇見都覺得煩同辛苦,搬走住喇,又話受到家暴,不如快快趣趣帶埋啲仔女走喇,申請綜援,申請公屋住,再咁落 ...

係囉!佢奶奶係同我奶奶差唔多,好彩我晨早搬走住。又係影后(專係佢仔面前扮好人)、又係專係仔不在場先來料。亂洗錢折福。叫左好多次買野比細路問左我哋有冇先,不好重覆買!買都要錢!成日燒錢。未見過咁識燒錢的人。當錢不是錢咁款。

水晶宮

其實條友已嚴重影響到你情緒同生活,早點搬走,住劏房都好過咁困局,你慳埋都不夠你看醫生。

我都經歷過婚後幾年同幾條友同住,明白那種感受。真係搬左出去先有好少少日子過。

水晶宮

檸檬檸檬 發表於 21-11-13 18:56
唔明你咩事,問洗唔洗去法國醫院睇吓?覺得自己好有錢好巴閉?真係笑死人!唔洗你比咪可以曬錢囉!
買西餅 ...

不好比錢買野返來,有野買左自己即食即用。不好留太多貴重野係共同空間。希望你早日有能力搬走。

水晶宮

kmbb519 發表於 21-11-18 17:35
呢位jm 你講中哂我心聲出黎, 我完完全全就係咁諗! 起初我都係比我99激到嘔血, 但後來我同自己講, 佢讀書 ...

網友分析到位,十足十描述我奶奶情況。有時我都會想下,將來我老左、退休,我係不會似佢咁圍住仔女同孫。而家新式老人,係會拍拖行山,周圍找美食,有大把野做下。湊孫?咪搞。絕不會似我奶奶呢類自以為幫忙,點知越幫越忙!搞是非風雨。

可能我老爺同佢盲婚啞嫁,沒咩感情,自然不會有呢類拍拖節目,將情感專為操控。

水晶宮

yantung2010 發表於 21-11-19 12:58
好睇人既性格。不過中國文化又係容易培養出呢類老人家。外國人仔女大左就有自己既世界,中國人就講兒孫滿 ...

我呢方面比較西化,我不用兒孫滿堂。仔女沒必要話因為傳宗接代就不自量力去生仔排公屋。佢咁不如做丁克族或單身好過。

水晶宮

yantung2010 發表於 21-11-20 17:26
你肯定開心好多

自從大肚時已搬走後,真係開心好多。少個人「控制狂」對自己。

水晶宮

檸檬檸檬 發表於 21-12-11 16:12
我肥唔關你事囉!你應該好想我同你仔離婚

我都說左好多次,當一個心抱幫左人地家族添丁,甚至乎買埋樓後,奶奶呢類物體就好想過橋抽板,踢開個心抱。個心抱越有主見就越激發得快啲。最好似工人咁服侍佢就岩啦,除非你願做埋免費工人,放到自己咁卑微啦。否則為自己一家一主搬開算。

水晶宮

檸檬檸檬 發表於 21-12-16 23:09
有日外人病左無人地個孫訓,改左人哋個仔同人哋個孫訓,講到出口唔做清潔唔想嘈醒。星期六日外人就要被嘈醒 ...

好心你放生自己,一家三口搬出去啦,平平地租套房或村屋啦。你咁搞法真係遲早出事架。點解要比自己受呢類氣?

水晶宮

檸檬檸檬 發表於 22-2-1 10:14
勁衰,仔已經無同我出去,老公覺得仔凍同佢著襪,勁大反應講「又話唔出去?」唔知咩居心!就算仔去公公婆婆 ...

不好理佢咁多啦!新一年祝你事事順利,早日脫離苦海。

水晶宮

檸檬檸檬 發表於 22-3-23 08:18
每次回家媽咪都留好嘢比我食,食餸知喜歡一定會煮比我 自己食配料講因為鍾意食 ...

如果可以,一家三口租細單位搬走啦,你咁長遠下去,抑鬱症。

你件99擺明趕你走。所以先做咁多野。

首頁

尾頁

跳至