少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢坐o係high chair時(食粥時),d書睇完,玩具玩完,或者係果d野佢吾想要,就會掟哂落地,俾字卡佢,佢又會貪得意逐張飛哂落地!!我已經同佢講過無數次要點做,好聲好氣又試過,鬧又鬧過,打手仔又打過,當睇吾到又試過,但佢都仲係咁,仲要你望住佢時,佢好得戚slow motion掟落地,仲要掟多幾次,攪到我真係超忟!!!!!!!!人都癲!!!!

any mom can tell me what to do pls?

大宅

好多謝大家意見!其實大家既做法我都做過哂,但.......e.g.佢掉既野好多時係佢吾再特別想玩既野,所以我同佢講話掉左就無架啦,佢都吾care!我都係要佢落地後執番起哂d野架!不過咁做,似乎對佢掉野既行為無改善!

究竟會吾會去到某個階段就自然stop,吾掉架啦?

mosski,
你點樣控制吾發火呢?我由朝到晚對住佢,真係覺得好辛苦,雖然明知佢仲好細,而男仔suppose又特別百厭(佢其實可能已經乖過好多男仔),但當佢真係無時停,又行到好快好似飄到就黎跌咁,攪到我神經好緊張(佢16個月先識自己行,有時行得太快都仲吾係好穩咁),跟住d玩具/書拎到出黎又吾要........我就真係忍吾住發忟,吾好聲氣+面口對住佢........雖然知道咁好吾啱,但.......... 好難頂......係咪仲有所謂Trouble Two呢樣野??到時點算好?

大宅

原來我既耐性吾係我想像中咁好.........

大宅

原帖由 mosski 於 10-2-12 14:43 發表

如果佢激你既時候,比大家有時間同空間去冷靜下,咁樣可能你會冇咁易忟,因為當佢發脾4時,我會自己都冷靜下~唔理佢,唔睬佢~因為佢唔知咁樣會令你好忟架~你原諒佢既無知~佢可能真係想你留意佢~你諗好既一面啦,你會開 ...

mosski,好多謝你既鼓勵,我會盡量忍住,吾發佢脾氣!!佢其實係一個好可愛既小朋友黎既,下次佢百厭時,或者等我focus對眼o係佢塊面仔度,咁可能會好d!!

做人媽媽,真係好多野要學....... : ))

首頁

尾頁

跳至