跳至

首頁

尾頁

男爵府

我都係廣華, 上胎都係, 第一次產檢係9/21, 已於廣華做oscar

男爵府

原帖由 csc0728 於 10-8-26 17:54 發表
我同你一樣係9月21日第一次產檢啊..唔知有冇得做結構,又冇通知我有結構做...

我估就無, 上胎都無得照結構同oscar, 咩都係出面搞掂咋, 今次照都oscar, 算好好喇

大家, 有無人入到助產仕小組? 我上次係, 希望今次都可以係啦

男爵府

HELO

想問問, 大家開始準備執走佬袋未?
我上胎都係廣華(0809bb), 已經兩年了, 我完全忘記究竟要執咩....有無人可以俾個list我? 拜託哂! (請email: [email protected]) 謝謝

星期三, 要返廣華覆診, 好開心可以入返助產仕小組, 仲會係同一個姑娘跟進返, 即係, 我家兩個bb都係由同一護士接生架...好開心呀~

男爵府

原帖由 熊貓~.~ 於 10-10-26 07:33 發表
咁好既~~
我上胎跟助產士, 可能早產bb(因助產士間接搞到我早產成個月), 今胎跟番醫生, 仲以為第二胎通常唔會跟助產士添, 雖然每次覆診等耐d, 但始終覺得醫生好d ...

我反而like助產士, 檢查快, 而且次次都係同一姑娘ma
不過, 其實我未試過跟醫生, 所以我都比較唔到邊樣好囉....只係覺得, 醫生就次次都唔同人, 仲有時係男醫生,感覺唔好...

請問介唔介意講點解早咗成個月?

男爵府

原帖由 Piggy-Baby 於 10-10-25 21:08 發表

想問點樣可以入助產士小組? Thanks!!

其實我唔知佢地咩標準, 上次就佢揀我, 然後今次我request, 咁第一次檢查, 等醫生check完之後, 佢就都俾我入返助產士小組, 仲幫我check返兩年前係邊位姑娘跟進我case, 然後派返嗰位姑娘跟我...明日就去覆診lu, 不過, 那位姑娘一定唔認得我啦...因為我諗我都唔認得 (我一向認人能力好差). 其實生完大b我都已經唔認得佢喇, 因為次次檢查同埋生b時, 佢都帶口罩喎, 而生b時我又無帶眼鏡...所以, 其實邊個打邊個, 我都唔知呢....

男爵府

or
原帖由 釘釘 於 10-10-26 14:07 發表
我今日去廣華拎藥,未入徐展堂大樓已經好多師奶問我係咪去產檢,跟住不同的人比左三張不同的媽媽會表格我,我入去填好出返黎,佢地又好雀躍,點知唔止三個,係六七個不同師奶就問我可唔可以拎我填左d資料入埋佢地個會,(其 ...

醫院門口join嘅bb club禮品無咁正架, 你要喺私家醫生度填form, 然後俾返姑娘, 佢地會pass 俾bb club, 正d架

我已經收到a+3罐1號同被仔喇

p.s:釘釘, 你做咩唔叫"甜夢噹"過d料俾你先呀...

noel

男爵府

原帖由 釘釘 於 10-10-27 22:28 發表
我其實已經入左啦!都收到好多禮物了!邊個係甜夢噹呀?

講開入會禮物, 今次a+好闊佬呀, 我已收到3罐細奶粉, 一張被仔同一個去街袋, 上次得袋仔同3罐細奶粉咋...

我仲未入到雅培, 今次想試...不過私家醫生度無表填呀...唉..

至於, 你咪講廣華門口咪好多嬸嬸叫人入會嘅, 我嗰日"再"入咗pampers, 因為見佢pack野幾正, 然後有張coupon係買2包初生慳$45, 我都買定喇, 講真, 有coupon抵好多架...如果下次, 再見到pampers, 希望佢再撩我啦, 等我再填多次先,哈哈哈

p.s.: 尿片會無奶粉會咁嚴, 奶粉公司真係會check到係咪一位媽媽一個a/c架, 但尿片會除時入多幾次都無人理, 我成日都收到尿片sample打孖寄嚟架, haha

男爵府

我都一樣2月28日,但我估會早,阿B係大隻仔

原帖由 Rachel_MaMa 於 10-12-8 20:38 發表
我就係2月28日, 黎緊個個星期六都會去聽講座. 不過好多人, 好難相認. 你哋會唔會去gathering ar?

男爵府

我無book講座,今次係第二胎,所以無緊張,仲無咩理,加上湊住阿大,休息時間都唔夠。不過我地都幾有緣,唔知到入院時會否隔離床呢

原帖由 Rachel_MaMa 於 10-12-10 00:58 發表

咁啱,一樣係2月28日,一樣係廣華,真時係有緣. 咁你哋今個星期六會唔會去聽講座呀? 如果唔介意,不如大家pm交換電話吖!

男爵府

想請教一下~

我想問, 咩係"產前記錄咭<粉紅色0個本>"? 我好似無喎, 次次去檢查都只得一張紙俾我, 然後去到放底俾姑娘, 睇完就拎張新嘅for下次咁囉...

首頁

尾頁

跳至