跳至

首頁

尾頁

大宅

原來我個bb都唔細喎!

今日照結構, 21w2d 506g

大宅

嘩! 2磅成906g喎! 咁咪好大隻!

大宅

原文章由 小余 於 08-6-13 14:13 發表

我26w2d, 947g....但醫生話重量ok喎. 佢仲話阿b有"大頭b"的傾向,我形住佢係暗示我有定心理準備剖腹產子.我老公話個個b都係頭大的啦,唔使理佢.

我26w1d, 996g,同你一樣,醫生都話佢係"大頭b"...但係醫生話我胎水略為唔夠,所以一定要多d飲鮮奶(對我嚟講簡直係極刑)同埋蛋白,要多d蛋白質先得,但又唔可以食咁多甜野,如果唔係阿b太大就自己生唔到...

大宅

我其實都有飲鈣思寶o既高鈣低糖豆奶,不過平均2日飲一次...宜家我老公迫我一定要飲奶...唉...盡力啦!:

大宅

原文章由 quoquo 於 08-7-5 09:56 發表
咁我個個係咪算輕, 26W重1.19lbs; 上一胎阿女太輕, 出世得5.5lbs, 今次係仔, 希望可以大舊D, 大隻D.

1.19lbs又真係幾輕喎! 我bb 26w時有2.2lbs,差唔多1倍...可以的話就盡量休息多d同埋食多d蛋白質豐富的食物,咁都會幫助長胎嫁!

希望你同bb都健健康康啦! 努力!

大宅

今日覆診,現在29wk4d bb有1.5kg,但大頭b個頭竟然有成32wk...如果keep住咁大都唔知醫生會唔會唔俾順產添!

大宅

32wk4, bb有2.3kg,都成5磅呀!

大宅

原文章由 happy_day07 於 08-8-6 16:29 發表

我上次32w2d 去看醫生, bb 都係有5磅呀..醫生叫我食野小心d 喎mouth:

醫生又無咁同我講喎! 因為bb都係比正常size大1wk...

大宅

原文章由 hannah616 於 08-8-6 19:20 發表
你地唔洗爭,
我32w3d, bb得3.8磅,
我比你地任何人都輕,
而我亦只重了20磅,
但醫生居然話幾好wor!!

會唔會你同bb爸爸都唔算高大呀! 醫生平時都有話我同我老公都唔係細粒,所以bb大1wk左右都算ok!

大宅

原文章由 cdn 於 08-8-6 22:57 發表
cut down carbohydrate, and eat more protein rich food, that's what my doctor tole me ga

and, it really works! the weight gain shfited to the baby, i only gain 0.6 kg in 2 weeks, but, the baby gained ...

我都覺得係呀! 係3星期內,bb重左0.8kg,但自己就無重過! 所以多d蛋白質對bb真係好有效,而我自己就因為怕血糖高所以食少左澱粉質同埋糖份!

大宅

原文章由 shuetma 於 08-8-7 00:18 發表
但係我同我老公都唔細粒, 我有169cm, 由有咗到宜家已重了35lb, 而我老公都有173cm高.....

所以先覺得bb細粒

咁你地都算高大喎! 咁食多d蛋白質食物啦! bb會大d,但你又唔會重好多!!!

大宅

原文章由 coney 於 08-8-10 12:28 發表
琴日去照ultra sound, bb終於變番normal 了!!!! 超開心! 而家我係35 wk3, 重4.85 lbs. 醫生估計出生時會係中細碼bb. 我由31wk博命吃, 在4週內bb加重左0.9 kg (1.9 lbs). 我都係每天飲兩杯奶, 兩隻雞旦 (其中一隻不吃 ...

可喜可賀! 繼續努力呀!!

首頁

尾頁

跳至