在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家點諗?

「港孩」的自理能力有多低?記者近日在九龍塘小學區,就六至七歲兒童的自理能力指標(即小一至小二學生應該懂得自己做的事),訪問近二十名小四至小六(九歲至十二歲)的學生,當中約一半懂得戴錶、扣鈕拉鏈及獨自睡覺,但逾八成受訪學生不懂綁鞋帶、剪指甲及自行食有骨食物。

無時間相陪以物質補償港孩自理能力不足,與家長對此不以為然有關。女兒就讀小學五年級的朱太說:「我完全唔覺得個女唔識綁鞋帶有問題,社會進步咗,我個女着魔術貼嘅鞋,仲唔怕甩鞋帶仆倒添!唔識照顧自己都唔係大問題,讀書叻咪得囉!」

生於較富裕家庭的孩子,變成「港孩」機會亦較高。來自中產家庭的Sylvia(假名),年僅八歲已在家中「呼風喚雨」,擁有電話、數碼相機、遊戲機及iPod等。記者從其生日派對照片,發現壽星女Sylvia身穿名牌Burberry衫、Gucci鞋,手挽一眾「港女」都渴望擁有的Chanel手袋。

被問及為何讓女兒一身名牌時,Sylvia父親苦笑說:「我哋掛住做嘢,冇時間陪個女,可以嘅話都喺物質上盡量補償畀佢!」Sylvia即使犯錯或行為不當,父母都不會責備,令Sylvia愈來愈嬌生慣養,對食物要求「極奄尖」,傭人表示,Sylvia曾因鮑魚上有一小黑點而將之丟掉。

百元紙幣畫畫玩完即棄從細到大「要乜有乜」的Sylvia,並無金錢概念,如到遊戲中心玩樂,一般小孩會「善用」每枚代幣,她卻一次過將五百元代幣玩擲彩虹遊戲;另外,她曾用多張百元紙幣寫字畫畫,玩完便棄。

Sylvia在學校與同學發生爭拗時,便會用電話錄影同學行為,並放聲大哭,然後致電媽媽投訴。Sylvia的同學指她很囂張,對同學呼呼喝喝,在校當值時更拒絕掃地抹黑板,原因是「呢啲嘢唔係我做o架,係我嘅工人做」!

13歲少年自認係BB另一「港孩」Daniel(假名),是家中獨子,得到父母及親友萬千寵愛。十三歲的他,身高達五呎三吋,已長出鬍子,卻整天嚷着自己是「BB」,別人問他年齡,他堅持答:「兩歲」,閒時仍翻看幼兒節目《天線得得B》,無論他到哪裏,都一定「攬實」幾隻公仔。

Daniel的父母經營餐館,由於要在餐館打點一切,遂聘請兩名傭人貼身照顧兒子。Daniel雖已升讀中一,仍不懂綁鞋帶、不懂更換衣服,更不懂自己洗澡,睡前仍要用奶瓶喝奶,但父母沒有阻止,只說:「個仔鍾意,我哋都冇佢符。」Daniel用餐時,傭人要先用剪刀將菜肉剪碎,他方能進食,而食物及飲品的包裝都不懂開封,姑媽搖頭嘆息:「冇人喺佢身邊一日,佢實會餓死!」

教育心理學家彭智華表示,「港孩」大多來自富裕家庭,受父母溺愛,加上有傭人照料,甚少有機會鍛煉自理能力。此外,家長太注重孩子的學業,為了讓子女專心溫書,毋須他們做日常的自理工作,亦是令孩子心智幼稚的原因。

全文連圖
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100523/00410_097.html

別墅

真是不理解那些家長係點諗!帶埋保姆去?!! 低B咩!

原帖由 tantanmama 於 10-5-28 11:19 發表
禽日報紙都有登印度一間著名大學拒收China One (中國獨生子女), 因為佢地自理能力太差, 經常麻煩學校. d家長送子女出國留學, 竟然要帶埋保姆去, 大學喎, 仲要保姆跟身. 唔知幾時會拒收Hong Kong One呢? ...

別墅

今日去健康院, 姑娘已經叫我個女戒奶樽(20個月), 我話好難,佢每晚要飲住訓, 點戒? 佢話方法就係唔俾唔俾再唔俾, 有時家長over protect 其中之一個原因只係嫌煩同懶, 戒尿片&教自己食飯都係一樣.

大家引以為'戒'!!

原帖由 kwaishum 於 10-5-28 12:11 發表
未有依篇報道時,我個同事話佢去朋友屋企食晚飯,到10點幾見個老婆開支奶(奶樽)出o黎,我同事已經奇怪邊個要飲,原來係個已經讀中一既仔飲!!
我個工人同我講,佢個sister打工果家人,個女小學五年班,如果朝早唔比支用奶樽裝既奶佢飲 ...

別墅

thx for the examples, 希望多些家長留意下

別墅

i think it's the helper's problem, u need to talk to her seriously about this problem!!!
some helpers are willing to train the kids to take care of themselves. of course, they 'hope' they kids always 'need' them so that they can keep the job!

原帖由 S.H.K 於 10-6-7 13:48 發表
我又有其他想法...
我女四歲, 我成日要佢自己照顧自己, 要自己食飯, 自己扣鈕, 自己著鞋...我叫工人唔好幫, 但我發覺個工人成日會動手做(我在cam見到), 我問佢點解..佢又哦哦哦咁, 又say sorry...改左幾日, 又來過.. ...

別墅

the company discover many many parents in hk spoil their kids or over protecting them, that's y they develope it, put it in market n put lots n lots of advertisement!

but if for the child good, we should encourage them to try different food.

if '惠士' really care our bb's diet, they can use the lots n lots of ad time teaching the parents how to solve the 偏食問題!
of course they won't la!!!

原帖由 S.H.K 於 10-6-9 23:34 發表
係呀...係好多家長太遷就細路了...分分鐘呢隻奶粉勁好賣呀!!

首頁

尾頁

跳至