嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔仔現在22個月喇﹐食得又‘生肉’。但係就係訓得好差。
由出世到而家﹐未試過一覺訓超個4個鐘。好難搞。因為房間細小﹐我又要返工﹐BB初出世到1歲都係姐姐同拒訓。每2-3個鐘就醒一次。好彩(係我地好彩)的時候BB會只係醒一醒轉下身望下就圍﹐一陣就會訓返。通常都係會喊﹐有時大聲尖叫。初時都係覺得係BB肚餓﹐要飲奶。到1歲已經戒左夜奶。但係仲依然係甘﹐2-3個鐘醒左不停喊﹐都唔知拒想要咩﹐抱左都係喊。以為拒係扭計﹐唔理拒由得拒喊﹐拒真係可以喊成個鐘唔停。到喊都累了就訓。有時就起身要玩。(我地會繼續詐訓﹐拒而然會黑麻嘛自己走去玩)玩1個鐘先再訓。訓2-3個鐘又喊過。一年下來姐姐減左30磅!!! 半年前搬左﹐有返間姐姐房﹐我可以幫下姐姐weekend同放假同仔仔訓﹐等姐姐有覺好訓。但係長此落去都唔係辦法。我驚姐姐有一日會累病。我自己都無覺好訓因為我一聽見拒喊我都會醒。
問過醫生同健康院﹐都話拒無其他問題﹐食得好又有發育﹐就無問題。但係似乎問題愈來愈差。自從仔仔開始學野﹐識得‘選擇’﹐而家仲差左。有時夜晚醒左係要嘈醒你﹐緊住問拒要咩﹐咩都話NO。有時係不停甘喊﹐不停話NO。扭得仲多左耐左。
有D人話試下夜D先訓﹐等拒累D﹐都係一樣。有朋友又話下午唔好比拒訓太耐(其實午教都係訓1-2個鐘)﹐都無幫助。又試過同拒玩多D﹐跑多D﹐累就會訓好D﹐都係唔得。試過比珍珠末﹐保嬰丹﹐七星茶﹐睇過中醫飲中藥話係寧神定驚﹐都係一樣。有無媽媽係甘﹖應該點做﹖又或者有無專科或者應該找咩人可以幫都手﹖係咪應該要BB自己訓會好D架﹖﹖ thx everyone!!!

複式洋房

仲有拒甘細已經開始有黑眼圈﹐我唔覺得係醫生講甘無問題。

複式洋房

感謝回覆
我都諗過會唔會係間屋﹐但係拒係由一出世到而家都係甘﹐無理由2間屋都係甘。

奶嘴﹐拒之前有食﹐但係10個月個時拒自己無喇喇戒左﹐唔再食返。

複式洋房

原帖由 jaycee_mami 於 10-6-29 15:57 發表
你家姐姐算唔話得啦, 辛苦到一年減30磅, 你要加佢人工.

你仔仔暑假後會唔會返兩歲班? 我仔仔未返學前都係咁, 日頭無乜寄託, 精力過盛, 雖然我會同佢出街行下, 跑下走下, 但energy burn唔哂, 成晚訓覺碌來碌去, 搞 ...

唔該晒﹐聽落好有道理~~可能係拒太多精力....其實日日都有出街玩了。可能近排成日落雨無得出所以差左。Oct 會返N1希望去好D。 thx!!
係我個姐姐好好的﹐我都唔想拒甘辛苦。

複式洋房

原帖由 hotspring 於 10-6-29 22:56 發表
生活作息唔夠定時﹖晚餐太遲食﹖太遲入睡﹖

2歲BB夜晚可以睡11-12個鐘架

BB有生理時鐘,過左佢最想訓的時間,佢就好難訓到天光,你可以留意佢幾多點最眼訓,再調節下佢D生活作息,晚餐盡早食,在入睡前2-3小時食

睡前一定要有"入睡程序",如換睡衣,每天 ...

thx alot...如果等拒累我都唔知等到幾點。拒會係甘玩﹐11-12點都好似唔眼訓甘。平時係7點食晚餐﹐10點倒訓﹐都好依時同程序﹐係有時出街去野左﹐就會唔同。通常8點多9點沖涼﹐玩到10點倒就刷牙洗面訓。
你地BB幾點訓架﹖﹖10點係咪太夜﹖但係早箍又唔肯訓>.<
等我都買本書睇下先~~

複式洋房

我地無係房同拒玩架﹐永遠係廳。係有時臨訓之前玩一陣先訓﹐5分鐘倒。諗諗下﹐會唔會係因為拒D玩具全部放係房呢﹖會唔會有影響呢﹖因為拒通常醒左就扭玩具玩。
我都覺得10點太晚﹐但係試過8-9點﹐一係拒係要係床到玩到10點先訓﹐一係就好難訓得著但係都係11-12點醒﹐仲要好精神....好似訓下午小睡完甘﹐訓一陣醒左就再玩過。仲會晨早5點就醒晒唔肯再訓。
其實我地真係試過好多方法了。我個姐姐湊過好多BB﹐有經驗的。都話未試過甘。諗極都諗唔明.... 不如我大概話比你地知BB全日作息。係咪有咩地方我地做錯呢﹖
7-7:30am 醒﹐飲枝奶就再訓過
9:00am 起身﹐洗面﹐玩一陣﹐食小食 (逢星期二六去playgroup...就會1pm先食飯﹐2-3點先訓﹐5點起身)
12:00pm 午飯 通常食成個鐘
1:30-2pm 午睡
4-4:30pm 起身﹐飲奶﹐之後唔落雨就去街。
7:00pm 晚飯
9:00pm 沖涼
10:00pm 入房訓較
12-1am 醒第一次
3-4am 醒第二次

複式洋房

如果改時間係咪要推前晚餐去6點﹖8點沖涼跟住訓覺﹖ 甘4點餐奶係咪可以戒左拒﹖

複式洋房

我會試下所有建議的~~唔該晒各位~希望拒會訓得好D~

複式洋房

原帖由 mupooh 於 10-7-1 14:23 發表
出街時佢係拖住行定係坐bb車呀??
試下7點晚飯前帶佢去公園玩最少一個鐘,比佢發洩精力。

拒係自己行架﹐返去企仲要行好長既斜路。照計出入都已經好大運動量了。都唔知拒係咪精力過剩。

首頁

尾頁

跳至