親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Urgent: 新加坡問題

因為臨時決定去新加坡旅行, 時間緊迫, 有一大堆問題想問, 麻煩去過既媽媽幫忙解答下, thanks。

1. 應該係邊度換新加坡紙? hk? 新加坡機場?
2. 買野用visa, 會唔會收好多charge?
3. 係universal studio, 有邊d show/機動遊戲係啱3.5-4.5yr既小朋友, 邊d唔啱小朋友, 等我唔洗浪費d時間去排隊, 因為冇時間慢慢係佢個site度搵。
請列出 show/機動遊戲個名, 果樣大概係玩d乜?

4. 係universal studio度, 有冇類似bb手推車借or租? 幾錢?
5. 係wild wild wet, 比唔比用相機影相?
6. 係wild wild wet, locker幾錢租?
7. 係wild wild wet, locker位置近唔近玩水既地方?
8. 係wild wild wet, 用個大水泡玩滑梯個項目, 3.5-4.5yr既小朋友可唔可以玩?
9. 玩wild wild wet, 除左, 帶泳衣, 毛巾, 太陽油, 仲要帶咩去? 要唔要自己帶小朋友水泡?
10. 係wild wild wet, 可唔可以帶水鎗? 有冇得租?
11. 新加坡多唔多蚊, 因為2個小朋友超野蚊, 每次咬到都腫起水pop?
12. 新加坡有咩牌子野出名or 扺買?
13. 酒店有冇提供電熱水壼滾水?
14. 酒店睇電視要唔要收費? 有冇cartoon台?
15. 酒店有冇提供大浴巾, 拖鞋, 牙刷, 牙膏, 沖涼液, 洗頭水?
16. 酒店有冇提供床欄?

大宅

有冇人可以答吓我呀, thanks.

大宅

thanks 焯媽媽 and lalacat.

好詳盡呀....咁我要自己帶水泡比2個小朋友會好d...

另外, 我做左份university studio 遊樂項目及表演 既 summary.

如果, 有人想要, 我可以send email比你。

焯媽媽  我自己都plan左 uss 個route, 我會順時針行個uss的..  發表於 11-6-8 22:37

大宅

sent. pls check.

大宅

EppieL 發表於 11-6-9 11:50
我會7月頭去, 暫時只plan去uss同動物園, 請問wild wild wet有咩玩?

我都未去過, 淨係知係水上樂園, 設施有d似hk嬉水池, 但多左d滑梯....

大宅

Sent. Please check.

大宅

我啱啱完成, 整左份doc, 係集合左wild wild wet既相...

睇完d設施, 我諗我2個小朋友會好like.

大宅

回覆 山金 的帖子

sent. pls check.

大宅

sent. Pls check.

大宅

大宅

大宅

南南自語  收到, thx~~  發表於 11-6-17 16:13

大宅

大宅

大宅

Sent. Pls check.

我去完返黎lu, 阿仔玩得好開心, 同埋, 好鍾意食果邊d野。

大宅

大宅

Chunma8083 發表於 11-6-29 13:15
請問你是否跟團去的? 是那一間旅行社呢? 因為我都打算8月同阿仔去, 會跟團, 但唔知邊間口碑和安排會好D? ...

我係跟美麗華, 我可以去旅行既時段(6月尾二個week)得呢間有位同出發, 同埋佢既行程大部份都係for 小朋友, 我睇過其他旅行社, 要7月先有親子團, 6月個d 得少部份係啱小朋友, compare 永安同康泰, 美麗華平d....
另外, 用恒生卡pay, 會每人減$50.

但其實我覺得自由行會抵d, 我今次係因某d reason, 所以要跟團...
因為跟團, 小朋友唔佔房都只係平大人$500....
呢個團包晒, 所有入場費....uus, wild wild wet, 飄雪城, 夜間動物園, 摩天輪...但我細仔3歲幾, 原來全部唔洗比入場票...因為導遊每次都冇比票我個細仔, 話佢唔洗票喎... 我一直以為滿3歲就要買入場票, 好似香港咁....
咁即係變相比多左成$1000比旅行社......感覺好唔抵law...

如果講導遊service, 係ok...安排晒車同行程, 唔洗自己行黎行黎去坐車, 有人幫你編埋去邊。我呢團得11人, 所以導遊好易handle我地。

坐香港航空, 每個位都有tv, 有好多新film for 大人同小朋友, 一d都唔怕悶....正!

大宅

luckymother 發表於 11-6-29 15:07
回覆 mikihouse 的帖子

Dear Mikihouse,

佢有好多時段時間都有, 張單章係屋企, 聽日話你知....

坐位, 係分zone...紅色櫈係會濕身, 綠色櫈會有少少濕...呢2個色櫈都係最前排...其實係因為未開場前, 會有演員同大家玩, 會用水槍射水...千祈唔好係佢地身邊行過, 佢地會真係用水槍射你....因為有d觀眾搵位, 係佢地前面行, 即中晒, 全身濕...

如果唔想濕身, 就揀後邊d櫈...我唔係好記得係乜color, 要返去睇相...

大宅

b_mami 發表於 11-6-29 15:20
May I ask whether need to put on any 3D or 4D glasses for the 4D effect in the 4D show?

As my littl ...

你講既係唔係史力加個show? 係要帶glasses, 如果唔係會曚, 但佢d glasses好鬆, 冇disneyland咁好, 唔係好啱細既小朋友帶, 成日跌....

呢個show張櫈係會郁, 如果你小朋友細, 最好抱住佢玩, 咁佢會冇咁驚同chok, 同埋, 會有少少水(如片段中有打乞痴), 有風吹腳...

大宅

luckymother 發表於 11-6-29 15:07
回覆 mikihouse 的帖子

Dear Mikihouse,

Waterworld show: 12:00, 14:30, 16:30, 18:30 on 25 Jun 15分鐘前可入席

首頁

尾頁

跳至