嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我真係好想驗出佢真係無事, 大家都安心用, 就算隻藥只係治標都令小朋友同媽媽都舒服好多, 我都支持拿去化驗, 只係想知更多具體資料, 例如幾多錢, 響邊度驗, 同點知驗邊隻arm, 如果有熟化驗或者熟藥劑既朋友, 或者有人有多D資料, 請俾D意見。

原帖由 kobe2046 於 11-3-4 09:42 PM 發表
大家去睇冼醫師都抱有好大期望,如果d藥有問題,起碼可衡量要唔要立即停止,轉用其他方法醫治,免再花錢花時間,而令病情表面好轉,實情惡化。

如果集眾人力量,大家願付出少少,就當去睇多一次冼醫師既費用,買個安心,買個明白,我會支 ...

別墅

多謝kobe2046熱心搜集資料, 好詳細! 如果夠15-20夾, 每人只需$400-500, 是一個可以負擔的數字, 又可以買番多少安心, 我支持, 希望有更多用家呼朋喚友, 我們一起夾, 越多人越平/或測到更多的類固醇......
1. Angela
2. V.G

原帖由 LailaiChan 於 11-3-6 09:33 AM 發表
大家出少少便安心,合眾人之力
我願意:

1. Angela

別墅

JulieMay,你會唔會考慮同我地夾埋一份?

原帖由 JulieMay 於 11-3-8 04:45 PM 發表

我睇緊sin醫師2個星期好返好多 醫師叫我再睇多幾次話幫我清買埋de濕疹底 等佢唔會再發
依家聽你咁講我好驚 唔知睇唔睇好

別墅

Esther.K,
好高興你都願意一齊夾, 我估佢既藥膏太神效, 最可疑! 所以如果夠人夾都可能驗左藥膏先, 再有人對其藥丸也懷疑, 才考慮再夾錢驗, 我係咁唸咋!其他人唔知係咪都係咁唸! 如果藥膏你都願意夾埋一份, 請你加入個list度丫!

原帖由 Esther.K 於 11-3-8 06:49 PM 發表
我都可以夾,不過化驗應該逐個sample計,
藥丸加藥膏應該計兩次錢.....

別墅

多謝收到pm的朋友的回應, 無論你地是否參加或是否支持驗藥計劃, 相信多一點的討論會刺激大家更多的思考, 對於是否應該繼續用藥會有更清晰的考慮......我其實真的很想多點確定藥膏是安全的, 以至我沒有連累我摯愛的親人。
另, LailaiChan, 我未知道有人以塗了多年類固醇的經驗覺得D藥不似有類固醇,請問可以多講一點為何不似嗎?

原帖由 LailaiChan 於 11-3-12 11:05 AM 發表
唔可以這樣說,你出發點只是想幫人,況且大家都只是懷疑未証明是,亦有朋友以塗多年類固醇的經驗覺得佢的藥沒有類固醇

別墅

或者有人想知驗藥討論的前因後果
其實, 有關驗藥, 一年前已有人提出過(Post#290), 不過因為有困難便無疾而終, 大家都可以睇番當時既討論:
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... age%3D1&page=15

至於最近再次引發驗藥的討論則始於(Post#728),
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... age%3D1&page=37
想知更多前因後果的朋友可click去看看。

別墅

Cathy-tse,
不會插, 尊重你的選擇, 也尊重你對醫師的信任, 謝謝你提出對驗藥的擔心和意見, 我也覺得驗藥一事的確難以成就, 卻只是難得有人發起, 又有人願意去搜集資料, 我也是一鼓傻勁盡力一試, 希望結集一班有共同關心的朋友,一起商議怎樣以大家接受的方式驗藥,以釋除大家心中的疑慮而已, 如果傷害了一些信任醫師的朋友的感受, 請諒! 同樣地, 我這單純的出發點, 也希望受到尊重。我的確不是甚麼社會名人, 只是一個關心孩子的小C9, 但深信自己有權提出自己的擔心, 也有權對其他人提出友善的邀請, 各人可按自己的心意作決定。

原帖由 cathy-tse 於 11-3-13 07:18 PM 發表
Cathy-tse,
因著你的積極留言, 我地認識到冼醫師, 讓濕疹小朋友同家長多左個希望, 或者你都留意到不斷都有人提出對佢藥膏藥丸既擔心, 我都一樣, 係我先發現你呢條link, 我再介紹俾我九歲既侄女去睇, 可惜始終佢都係 ...

別墅

Esther.K,
You're the hero!!
Thank you very much.

別墅

我都希望呀快D有消息呀! 唔知係咪遇到咩困難呢?

首頁

尾頁

跳至