自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

每餐戒汽水、茶、啡,食紅肉,如果食豆、木耳、菠菜就同餐食維他命C豐富嘅食物,有助吸收植物性鐵質。

另外補鐵就唔好同時補鈣,因為會互相阻礙吸收。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

wailing1230 發表於 21-6-7 06:57
我都係有啲貧血,鐵丸又大粒又怕便秘,我飲鐵水,萬寧有得買

我食醫院開個隻鐵丸,好細粒,不過好似坊間冇得賣,我食咗完全冇便秘問題,不過最初食頭兩、三次時,就算飽肚食都有少少胃唔舒服,不過食多幾次就冇感覺喇。

子爵府

emilylam 發表於 21-6-9 01:19
same! 我食左個胃好唔舒服 搞到我唔想食!

飽肚啲食會冇咁唔舒服,我食食下就慣咗,而家冇咩特別感覺喇(我食咗都有兩個月)。

最初我食維他命C都有相同問題,而家都冇喇,我久唔久都兩樣嘢一齊食,諗住有助吸收鐵質。

子爵府

麟媽媽 發表於 21-6-10 01:34
因為我血色素低到要輸血同埋吊鐡劑,醫生開嘅係300mg, 但我過兩日就會切除子宮,如果改善到嚴重出血,遲啲 ...

祝手術成功!早日康復

首頁

尾頁

跳至