自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

下,咁樣似乎過左火位喎,
你估佢地係偉人,係名人咩,
好老實講丫,真係冇咩人識得你地囉,
賠償足夠就可以啦,做人唔好得寸進尺

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 babyhowie 於 09-9-19 10:34 發表

冇個樣整個樣!:;pppp:
最好叫發展商養埋佢地全族人!
意外冇人想,好多人意外死左冇得賠之餘,
家人仲要為身後事而煩惱!
呢班人真係似乎愈黎愈過份,
顧住引起公憤! ...

咪係囉,之前話佢地想爭取最多賠償,
都ok,失去左經濟支柱,係人都想搵番d野係手,
但係唔可以越黎越過份嘛,
要立碑都未輪到佢地啦,
衰d講句,你邊位呀

水晶宮

原帖由 1511 於 09-9-19 11:09 發表
请明 重陽 要下半旗至哀...

咁如果係咁的話,
不如葬係浩園啦,
再加埋蓋國旗,
咁咪夠風光喇

水晶宮

原帖由 Anpanmama 於 09-9-19 11:22 發表
本身家属們嘅要求巳經係叫高嚟講價, 家陣仲得寸進尺, 好討厭...好討厭....
如果今次唔係响新鴻基响其它地盤, 佢地可以咁多要求咩!
新鴻基你唔好對佢地咁好嘞! 佢地係黑洞嚟架! ...

其實新鴻基原本每個人賠一筆錢,
都答應供書教學,仲話可以將來係新鴻基安排份工,
呢d安排而經好好啦,唔好見人地新鴻基好蝦,
就亂咁開條件先得嫁嘛,真係好人難做,
原來良心企業都好難做

水晶宮

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-19 11:31 發表
死者家人為以後生活籌措爭取都尚且情有可原, 為死者立碑意義係乜嘢? 俾人感覺係多舊, 今次新地主動賠償一百萬, 但做就咗死者家屬貪得無厭, 得寸進尺, ...

新地做一個正面形象係o岩嫁,
唔好成日俾人覺得呢d企業好涼薄,
不過佢地估唔到d家屬會咁樣,
我欣賞佢地做良心企業,
不過人都係貪心居多

水晶宮

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-19 11:41 發表

新地真係做得好好, 但有人唔識知所進退. 今次局面變成咁樣, 你估其他大地產商會唔會笑新地on居呢? 正如你之前所講, 今時今日要做良心企業真係好難, 做咗冇人appreciated, 諗住攞錢同心出嚟幫助死者家屬又俾人以 ...

原來真係好人難做,即刻去做賠償,
又俾人話做戲,又話賠得少,又呢樣又個樣,
早知係咁,不知一早跟足法例賠仲好,
起碼冇機會俾人得寸進尺,新鴻基今次進退兩難,
搞到咁,仲邊有老闆願意做良心企業

水晶宮

原帖由 ching070707 於 09-9-19 12:01 發表
伊d咪叫 "發死人財"呀 ??

之前有家屬話希望新鴻基供佢地d仔女去外國讀書,
好多人都話佢地咁做冇錯,好多人都話為自己爭取係應該,
仲叫大家唔好咁涼薄,話冇人願意用死人黎發死人財,
唔知出埋呢件事,d人仲可唔可以咁講呢,
我就覺得佢地似發死人財喇

水晶宮

原帖由 armchair 於 09-9-19 12:22 發表
嘩....好似越黎越過份喎

今日話要立碑,
聽日唔知又有咩新野,
人性貪,真係可怕

水晶宮

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-19 12:35 發表
我淨係覺得郭生好慘, 一方面俾同業笑到面黃, 另一方面死者家屬唔見得appreciate, 不斷苛索, 仲要有俾社會大眾評擊, 兼且要攞錢出嚟個喎. 大家睇下牆紙爺, 從來唔做哩啲事, 有邊個會話佢? 良心企業? 咪俾人笑on居囉! ...

agree,原來係香港真係好人冇好報嫁,
做良心企業,仲要不斷俾人抨擊,
我諗好多人都覺得郭生今次蠢左,
呢件事,話俾所有人知,千其唔好做好人,
因為好人冇好報

水晶宮

原帖由 工廠妹 於 09-9-19 12:35 發表
我突然忽發奇想…
啲大陸人乜都做得出。遲啲佢哋會唔會因為睇咗呢單筍嘢新聞,就叫個家人為家庭捐軀,特登走去新地地盤做嘢,然後扮成意外跌瓜,死一個救冚家!終於可以脫貧…:;pppp: ...

今次搞到咁,其他發展商仲點會咁笨呀,
一齊照法例賠啦,唔好搞咁多

水晶宮

原帖由 Kristy-mummy 於 09-9-19 12:51 發表
呢條橋,諗出黎個白痴,講出口個低b.
真係撞佢個鬼囉,以後出親街撞口撞面都係xxx紀念碑,咁第日香港地邊條街無死過人就值錢囉,睇怕都好難搵.
不過咁都好,以後清明/重陽唔洗上山登高咁辛苦,迫埋一堆堆. ...

咁咪幾好囉,d孝子賢孫唔駛咁辛苦喇

水晶宮

原帖由 亞媽個女 於 09-9-19 12:58 發表
意外無人想. 人命無價, 但............
法庭未審判, 賠錢比你恩恤你, 唔洗你又傷人又無飯開....而家反而被人一步一步食住上, 真係好囉...

原來一開始做好心軟弱就會處於捱打狀態 ...

所以我都係個句,好心冇好報,
好人難做

首頁

尾頁

跳至