自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 kiwilau 於 10-5-26 23:21 發表
点解要老師學???老師學得幾多???点解你唔叫父母學???你唔學再做義工???你無睇新聞,老師唔比任何人少壓力,佢地已經有刹校失業壓力,還要每年受考試壓力,亦唔少自刹,点解仲要人地負呢個責任??人地都有老婆仔女,你咁諗真 ...

你又知佢父母無學到?
你又知人地父母無盡力去處理?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-5-26 23:45 發表

咪係囉!都係嗰句,如果學校係可以俾埋家長入埋課室日日坐响個仔隔離陪太子讀書既,我第一個LUR飯應!講真我地呢班家長都唔想打搞/麻煩到老師囉!我地一直講既係家校合作,家校要多溝通,而唔係互數不是,大家唔去正視唔去 ...

家校合作真係好緊要, 否則, 家長學幾多, 做幾多都係枉然.

我就親身經歷過.
我女女係四年班入左精英班, 偏偏佢就係一塊易碎嘅玻璃, 受唔起太大壓力, 每日出門口之前, 甚至番到學校門口都會肚痛/嘔.......我帶佢睇左好多次家庭醫生, 終於令佢可以再返學, 但老師無指名道姓, 只係當全班同學講:成績唔好唔緊要, 點都好過d成日唔學嘅垃圾.
結果, 我幾個月嘅努力付之流水, 女女幾近崩潰..........

可能有d人見到我咁講, 又會話老師無指名道姓, 唔通講句野都要考慮? 一班咁多人邊理得咁多.............係你自己個女諗多左啫...........

其實我無怪個老師, 我講出黎, 只係想比大家知道, 有時父母幾盡力都好, 總有好多外來因素影響, 所以唔好一有事就怪家長.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-5-27 01:07 發表

所以咁多年我地呢班家長同小朋友都係一味靠忍忍忍!!!無奈香港就係咁,連我一直以為好鐘意岐視人既日本,都唔會岐視我地呢類小朋友,仲好幫到呢類小朋友,呢樣都係一位日本人太太同我傾番呢類問題時講,所以連呢位日本人 ...

公文教育真係好重要, 可惜, 我地尊貴嘅正苦根本唔重視.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-5-27 01:15 發表

我仔都有學障問題(亦有自閉同過度活躍症問題),年年都有通知學校同班主任,手冊响病历嗰欄我年年都有詳細寫我仔有邊幾樣問題,但佢小二嗰年,佢第一次响老師口中聽到第一句難堪又令佢好不安既說話,個班主任走黎同我仔 ...

我有睇過其他關於你仔仔嘅事, 真係好佩服你, 係真架!
我女女當日只係有輕度焦慮症, 面對佢我已經痛苦到死.

你仔仔比老師咁對待, 我睇到有d想喊, 因為令我諗起當日女女嘅情況, 你比幾多心機都好, 就比佢一野打殘.
我絕對明白個種心情, 既無奈又憤怒.
有時真係唔明點解d人要講埋d無建設性又傷害人嘅說話.

不過, 好在仲有好多好好嘅老師.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-5-27 01:47 發表

就算唔講我地呢班特殊小朋友,就講之前嗰幾單精神病患者事件去講,已經好睇得出正苦如何後知後覺同慳資源既心態,出哂事仲要幾單好密咁黎,要C哂人俾人嘈哂,佢地至臨急抱佛腳咁求其MIT少少出黎話支援精神健康服務,完全 ...

就算正苦肯mit多d錢出黎都唔係立即解決到問題, 根本精神科人手唔夠, 早係安安幼稚園慘劇發生就應該正視, 積極培訓人才, 而唔係每次有事就拎少少揞口費出黎.

係, 我相信好多人對自閉/過度活躍/學障都存在誤解, 包括我自己, 係近呢幾年睇多左呢類報導先瞭解多d.

我識幾個呢類小朋友都有專長, 幾聰明, 可惜一直被忽視同誤解.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 VKwan 於 10-5-27 13:22 發表
我唔係批評個細路,因為佢已經生病喇,冇得好講,係批評緊其他話學校唔岩既人!

例如父母,點解個仔一路生活唔開心佢地會唔知?睇個blog根本個細路思想偏激唔在一時,小學時已有,呢個或許才是患病原因之一,做咩要將責任推晒落學校度 ...

事實係點, 我諗呢度無人知, 大家只係按報章等消息而評論, 如果報導係真, 你覺得學校處理手法真係無錯? 唔需要檢討?
學生有病, 學校係控制唔到, 但學校唔幫不特止, 仲將佢當一個普通學生黎處理而令事情惡化, 我真係覺得學校係間接迫死佢.
如果咁都唔反省同埋檢討, 呢類事件只會繼續發生.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 VKwan 於 10-5-27 16:25 發表
按報張消息而論,個細路既弟弟都冇話聽過學校要什麼公開道歉喎,如果記大過都話唔得,試問學校可以做咩呢?冇錯,呢個係悲劇,但站在學校的立場,亦需要有法可依。

其實如果家長覺得學校有咩唔妥/唔適合個仔,就應該唔比個仔返學或 ...

咁相反, 如果學校係覺得無足夠人手/時間/知識去教導呢個學生, 咁點解唔叫佢轉校, 而夾硬比個學生留低而令事情惡化?
一個bk媽咪比喻過, 呢d小朋友就係一塊易碎玻璃, 明明已經貼上"小心, 易碎"嘅標籤, 但送貨嘅人仍粗暴處理而令佢碎裂, 咁你話送貨人係咪有責任?
如果送貨人知道自己無能力去完成呢項任務, 咁點解要接呢單生意?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 VKwan 於 10-5-27 17:02 發表
自己唔行動,而怨別人點解唔叫我行動?!唔緊要,我唔想爭論,我只係誠心希望各位作為父母一定要自己警覺,即使唔係呢種症,任何事都係,年輕人真係好需要家庭支援,呢個細路,我真係覺得好可惜! ...

唔係怨別人唔行動, 我只係表達凡事有二面.

即使佢父母要佢退學, 係學校黎講可能會避過今次事件, 但有情緒病嘅學生唔係得事主一個, 咁以後點呢? 係咪將所有病童拒於門外?
我地對專業人士期望一定比普通人高, 所以佢地得嘅尊重/待遇相對亦高, 但有一少撮人係擁有呢d優越感/權力嘅時候, 遇到困難卻選擇性地付出.

我表達能力唔好, 如有得罪, 亦非有心.

首頁

尾頁

跳至