自由講場

跳至

首頁
56789...34

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

J-smama 發表於 19-1-19 14:02
大家買咗DSE 用收音機未呢? 唔知點解學校提都冇提過,有冇話邊個型號/牌子好呢? 謝謝
...

未買,如果派果個試場係紅外線試場,帶耳筒即可,晒錢事少,唔想阻定。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

公爵府

1773 發表於 19-1-21 10:09
昨天阿仔參加了一個外面的mock exam,回家後涙水鼻水長流,是鼻敏感發作,他告訴我,坐在隔離的考生香水味 ...

中學生已查香水 ,唔知有冇化埋妝?
可能考試後,要同補習天王影相,要妝扮得靚靚,影相後呃like
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

公爵府

J-smama 發表於 19-1-22 16:55
2019年聯招入學申請 中大吸納多元人才

中大跟港大5-5**計分方法,吸納優質學生。
學科平均發展的學生,今年選科要留意,歷年LQ收生分數,可能已不能作準。

公爵府

J-smama 發表於 19-1-22 18:10
一個5**已經多過兩個4,老師已提同學溫書要有策略

有時唔係學生唔發力某科或温書冇策略,而係禦於資質所限。
幸好我早出世30年,唔係都應該冇書讀。

公爵府

kenkendaddy 發表於 19-1-22 20:12
請問幾時會出準考證、時間表同那個試場考?

2月中

公爵府

bmuimami 發表於 19-1-22 21:06
全部科?咁遲?打亂哂班學生

HKU上年info day果日宣布新計分方法,當時CU, HKSTU並冇任何相應行動,仲諗住應該唔會再有大改動,勢估唔到CU過左2個半月後才決定有此改變。
現時係周身刀無張利的同學最受影響。

公爵府

hugub 發表於 19-2-15 10:31
今年d試埸唔就腳

嘩!全部係神校

公爵府

mablesik1 發表於 19-2-15 08:41
回覆 vvmakyy 的帖子

大家仔女的成績都好叻呀,有無會報副學士或高級文憑的jm分享下資料。Study leave大家 ...

我仔成績普通咋,但佢現時仍未報副學生,可能佢考完DSE才諗。

公爵府

Charlotte_mom 發表於 19-2-15 10:31
https://www.hk01.com/社會新聞/209028/dse放榜2018-慈母關心誤事-偷放手機在子女書包-響機即扣分
舊年新聞 ...

直接拆左舊電,相信唔會咁靈異識開機!

公爵府

Charlotte_mom 發表於 19-2-15 11:50
都有嘅,放心
我女舊年dse炒左,放榜果幾日好多院校都有即見即收(有幾日時間考慮俾deposit),自資學位、 ...

今年HKU及CU玩摘星加分,本來掹車邊可能有得讀,都變成擦身而過,現都唔諗咁多了。

公爵府

hugub 發表於 19-2-15 16:49
就係咁我仔而家不停睇片操數及M2...希望摘星....

上年maths lev 5... M2得 lev 3 ....... 今年博2科摘 ...

我仔係平庸之材,難摘星。
又唔肯接受我意見捨棄一科。

公爵府

bmuimami 發表於 19-2-16 00:07
5=5.5喎
冇*但有多幾隻5都可以啦

我知5都有加分,但凡事唔好太樂觀,一日未見成績、一日都未可以安樂,何況現在仍未考試,可能一考完已知衰。

公爵府

hugub 發表於 19-2-16 07:39
我上年不停話個仔,好擔心你20分都冇,如果得16分都唔知點算。。。。結果人地考21分,我比人串足一年。。 ...

放心,我只會係呢度講,呢度散。
在子女面前我一直講加油、努力

公爵府

bmuimami 發表於 19-2-16 04:00
不要太灰!都未開考!盡力啦

盡力呢樣野,要靠兒子喇
佢一向覺得自己一定入到U。

公爵府

sambb 發表於 19-2-16 08:03
舊年CU係咪都有rating, 好似唔多覺, 科科平均既同學都唔慌唔擔心。

可否提供條link?

公爵府

sambb 發表於 19-2-16 08:21
http://admission.cuhk.edu.hk/jupas/download.html

thx

公爵府

mandy952 發表於 19-2-16 23:53
要放手呢

你好! :gung: :hei: :fat: :choi:

公爵府

wingnam-ma 發表於 19-2-17 11:36
女女開始瞓唔著,很久才入睡。。。之前同朋友傾計,她的侄女都是今年 DSE, 都話佢侄女開始緊張晚晚訓唔著。 ...

我果個係仔,可能佢每晚臨瞓前打機、睇片,所以有得宣洩一吓,暫時仍未太緊張。
或者你叫囡囡臨瞓前聽歌睇片,relax吓。
加油!

公爵府

mablesik1 發表於 19-2-18 08:13
我呢排考慮緊non-jupas的副學士,HD依家報定出咗成績先報?麻煩大家給啲意見。
...

學校有冇提供PG分數?如果分數夠入U,就暫時唔報副學、HD。
如果分數得15/16分,咁緊係早d報。

公爵府

mablesik1 發表於 19-2-18 13:11
就係分數不太好,即係都係早報早著數?

唔確實是否有著數。
但有首輪面試,成功通過面試後,會收到有條件取錄通知書,考生個心會定好多,唔會咁傍偟。

首頁
56789...34

尾頁

跳至