跳至

首頁

尾頁

男爵府

報到先。睇番part10先知原來咁多媽咪生佐啦,恭喜各位媽咪啊!
我依家36week,感覺亞B 郁得好勁,間中搞到恥骨位裂開咁痛啊,產檢時醫生都話雖然亞B個頭開始落入佐盆骨,但幾時出世要由亞B話事啦!

男爵府

上周產檢,分泌物報告出佐,醫生話係普通念珠球菌,所以開佐6日藥俾我塞,佢話過佐37week都唔建議再用哦。抗生素都係唔好食咁多好,對大人、BB都唔好。

男爵府

上嚟見到咁多媽咪順利生佐,好恭喜啊!
我就唔係咁好啦
今天36week5day,去健康院產檢時,前後兩個助產士幫我摸肚,又再揾醫生嚟摸,最後話亞B個頭又轉番上嚟
(原來28week時已經掉頭啦,上星期去產檢時醫生都仲話亞B個頭落得好好,點知一個星期佢又掉番轉,唉!!!)
跟著醫生寫佐紙轉介我去醫院。我以為照一照就算,點知一入到去A7,姑娘又叫C6去辦理入院手續,又叫我換衫,好似要生咁嘅款,搞到我好緊張。照佐機,又見佐醫生,證實亞B真係掉佐頭,佢要我決定要自己生定係開刀生,如果自己生就要入院試下用人手轉唔轉到亞B過嚟,我都係決定自己生,所以book左下星期入院,希望亞B乖啲自己掉番轉,唔使媽咪受皮肉之苦啦!(聽講用人手掉轉會好痛,唔知有冇人試過?)

男爵府

多謝ws_ada 意見。點解醫生直情冇同我講話用人手轉會對亞B有危險嘎?唉,咁我依家應該點算啊?下星期去醫院時同佢講話我想轉開刀生?天啊!唔好再玩我啦!

男爵府

回覆 #253 ws_ada 的文章

多謝你啊!我去過你個blog度睇佐你啲資料啦,點解醫院冇俾過呢啲資料過嘅,淨係口頭上好含糊咁話有呢兩種方式,連風險都冇講解到,好過份啊!如果我明白係咁就唔會輕易同佢講話想自己生啦!
C6睇過你blog啲資料都話,為平安著想都係要開刀穩陣啲。多謝哂你啊!我想星期一先去醫院同佢講話我唔做手轉啦,改為開刀,睇下佢點同我安排。唉,搞到我成晚瞓唔著之餘,仲一諗起就喊。

男爵府

回覆 #271 ws_ada 的文章

ada,我係因為尋日得我一個係A7到,成個人好緊張,尋晚又聽啲friend話用手轉的壞處,覺得自己決定得太過急,對亞B唔好。所以心情更差。我依家都係等星期一去到醫院同佢講佐先見步行步啦!
開刀我又唔怕,好多人咁做,只要對亞B好就得啦!

男爵府

回覆 #274 ws_ada 的文章

係啊,我要去屯門生啊。

男爵府

原文章由 Joeff 於 08-12-7 11:21 發表
ws_ada & snoopybk,

多謝你地嘅祝福呀!其實我依家仲响屋企,我見D痛暫時都忍受到,所以我諗住再等多一兩個鐘先入醫院,費事太早入去唔知做乜好!今朝太早起身喇,我都係瞓陣先,驚無精力生呀! ...

祝你一切順利啊!
不過你真係好老定哦,講足半朝原來都仲係屋企

男爵府

回覆 #475 kayingivy 的文章

我上星期五都係咁啊,因為亞B突然掉翻轉個頭上嚟,搞到要去“過機”。
星期一再見醫生時,佢話37周後再轉頭向下的機會比較微,所以建議開刀。我已經book佐下周開刀生啦!

男爵府

原文章由 kayingivy 於 08-12-10 09:58 發表

放心啦,如果你第一胎,開刀唔會好大問題,記得行多d,忍頭嘅痛之後就會好快適應,你越係唔郁,個傷口越難好,岩岩姑娘黎屋企拆線,都話埋晒啦,我第二胎傷口大好多(同一個位會開大d,同埋切走之前d肉牙),都係8日埋晒,你第一胎,會好得快d,我上 ...

呵呵,希望連針個醫生手勢好啲啦。唔知屯門呢邊有冇上門拆線?

男爵府

原文章由 kayingivy 於 08-12-10 21:48 發表

姑娘叫我每次起碼約30-45分鐘,最好每餐只餵一邊,但我隻Evin,好多時都係餵到佢無反應(瞓著搞極都唔醒),我先停,係醫院,d姑娘都叫我由佢吸,吸到佢自己吐為止,因為佢都學緊掂吸,所以就算補奶,都唔好用奶樽,可以用spoon,or奶樽蓋(當柸仔 ...

Ian同細佬一齊瞓好得意啊,佢有冇覺得好好奇啊?

男爵府

各位:一陣食完超早嘅晚餐之後就要入院,等待聽日開刀生亞B啦!

男爵府

回覆 #635 christineho4003 的文章

我亞女都係咁啊,個patpat紅腫之餘仲有啲白色粒粒,好明顯係焗親。最衰係我係到昨出院時先發覺,揾佐姑娘產,佢哋即刻幫我call兒科醫生嚟睇,跟著開佐藥膏俾佢搽,仲話要勤啲換片,所以我番屋企到依家都係多數時間用尿布(辛苦佐我媽咪,每日洗不停),依家已經好佐好多。
我相信呢個問題係好多BB身上會發生,啲雜工姐姐幫佢哋換片時好求其,可能有時未抹幹就換,或者太長時間先換片,所以未生嘅媽咪係醫院時要小心觀察啊,見有唔妥好即時揾醫生睇下,啲BB皮膚好幼嫩,好彩依家係冬天,夏天仲大劑。

男爵府

回覆 #643 sakesakee 的文章

要試囉,睇下亞B接唔接受到。我都係試過幾餐,發覺亞女接受得幾好我先敢,不過就唔會連續2餐都有奶粉。

男爵府

回覆 #652 jennyngbc 的文章

我都係日頭儘量俾人奶亞女,不過為佐大家有覺好瞓,我就覺得12點幾果餐喂人奶(唔夠補少少奶粉)咁3點果餐就俾奶粉,等佢可以快快趣飲完快啲瞓。

男爵府

各位12月媽咪:

到佐今日先有些少精神同時間上嚟
15號係屯門開刀,好彩果日得3人,好早就完成。19號順利出院。
不過因為初初唔夠奶,亞女又好食得,好似喂極都唔飽咁,試過3點喂到5點半佢先瞓。我驚補奶粉佢會唔肯再飲母乳,所以起初都唔敢補奶粉,但唔飽就唔肯瞓。最終為免亞B唔飽導致去黃去得唔好,同埋餓親佢,所以番屋企後第二日開始係半夜果餐喂奶粉,而12點幾果餐就母乳+1安奶(有時飲唔哂,但起碼可以大人BB都有得瞓)

星期一去健康院,醫生話佢有少少黃(19度),所以要第二日再去觀察,好彩第二日退佐1度(18度),呢個星期六仲要再去,希望到時再退多啲啦。

其實有時谷奶都幾辛苦,但我覺得自己啲奶好似稀佐啲,所以有時亞女好似唔夠飽咁。唔知有乜方法可以等啲奶傑番啲呢?

男爵府

回覆 #741 ws_ada 的文章

ada,我15號晚入院,19號下午出了院,即係算幾日啊?我係550蚊哦。仲要自己去街症果啲診所拆線啊!

男爵府

回覆 #810 Kobaby 的文章

亞女都間中有打乞嚏嘎,不過我又覺得佢冇乜問題哦。不過都有諗過呢個星期六去健康院時要問一問個醫生。

男爵府

回覆 #817 littlesnow 的文章

亞囡都係好漏氣,次次都係一路食一路瞓。我通常同佢換佐片,搞醒佢,到佢有少少瞓著唔食時我就會摸下佢,攪下佢,或者同佢掃風,通常一掃風就會精神啲,跟著再食。一餐要掃幾次先得。

男爵府

原帖由 bbgrass 於 09-1-19 01:01 發表
好耐無上來啦, 大家好嗎?
我BB就來用完d Unicharm Winnie the Pooh Newborn 片片, 要入番d貨, 知唔知現在那裡賣最平?

同埋有無好介紹 S Size 片片? (雖然我bb現在用 Winnie the Pooh Newborn 仲有空位.) 唔知我個bb ...

滿佐月後啲NB片用哂我就轉S碼啦,不過貴佐,我響卓悅買95蚊

首頁

尾頁

跳至