跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

我都放緊產假, 想bb快d出世!

工人亦已到了10多日, 故我不需要做家務, bb用品及入院用品亦已準備好,日日在家真的好嘥時間, 想bb快d出世,可以陪佢耐d先返工!

別墅

好媽媽勳章

我都是星期三(3/9)覆診, 現在已39weeks, 工人姐姐一樣做到無野做,但佢自己會搵野做如拆掉風扇再洗,抺完廚房又抺櫃,仲自己把鞋櫃內的鞋逐隻抺(全部是她主動做, 不是我叫她做),屋企只有我和她 , 每日等時間過, 等c6放工回家, 好悶好無聊!

b囡快d出世啦

原文章由 carmen_tabo 於 08-9-1 12:17 發表
我預產期4/9, 而家都差不多放左一個星期假啦, 工人都到左成十日有多, 佢又做到冇咩好做, 喺屋企只係對住佢, 又熱, 又悶, 我都好想bb快d出黎, 星期三係last time覆診, 如果阿b仲唔出世, 係咪要入院崔生架... ...

別墅

好媽媽勳章

hahaha........我同你的情況很似, 晚晚開冷氣sleeping, 我自己就冇蓋被瞓, 仲流汗(尤其是心口位)! 但我見到老公就蓋被+凍到震 不過佢並沒有向我complaint, 可能我已經39weeks, bb就出世, 佢最多捱多幾日:;pppp: 相信bb出世後我應該不會那麼怕熱.......

原文章由 bb0809 於 08-9-1 15:28 發表
仲有...仲有!
唔知呢個星期點解特別熱呢!
冇蓋被瞓 (開冷氣+風扇),晚晚都流好多汗! mouth:
我老公反而要有蓋被都話冷!

唔知妳們有冇類似情況呢?

...

別墅

好媽媽勳章

我35weeks開始, 間中都會暈暈低, 尤其是食飯後, 但休息一陣就無事!
我每次返醫院覆診都同醫生講我的情況, 頭暈+呼吸困難+心跳快+抽筋......政府醫院醫生都話是正常反應

最後, 醫生在我37weeks覆診時安排我抽血檢查,發現我鐵質不足, 只有8度(正常是11度), 所以時常頭暈, 食了醫生開的鐵丸後, 真的再沒有頭暈, 人也精神了! 原來懷孕後期, bb吸收鐵質是以前3倍, 所以媽媽要注意鐵質是否足夠!

beckycy, 我建議你要同醫生話你有頭 暈, 要求佢抽血檢查

原文章由 beckycy 於 08-9-1 11:16 發表
我36w5d..仲未放產假! 想返埋呢兩星期先開始放假, 日日系屋企真系會好悶...唔系訓就食!但系返工又好辛苦, 我返工好少野做...但系搭車來回成兩粒鐘真系好辛苦,早兩日仲差d 系部車度暈左...唔知點解覺得好熱好口喝, 之 ...

別墅

好媽媽勳章

我預產期是910, 我見個肚好大, 以為b囡會早10日出世,但現在已9月3日,仍未有動靜,今日剛覆診問醫生bb會否早出世,她話不知道!:;pppp:

原文章由 beckycy 於 08-9-3 11:12 發表
下...咩要抽血架? 之前抽血飲糖水時, 我都系三次先成功...抽到我對手瘀晒..好怕!下星期三又去健康院啦, 我會同醫生講頭暈, 但希望唔使抽血啦! 好怕見針~~!!
你都要多d 休息呀...我返埋下星期就放產假啦, 你幾時預產 ...

別墅

好媽媽勳章

快入院check check. 你已經39weeks!
原文章由 藍罐曲奇 於 08-9-3 15:48 發表
我BB 預產期都系9月9日呀,monday去toilet發現d分泌物都係jelly狀咁0架,有啲驚驚地..
今天去toilet發現d啡啡地分泌物.... 好驚 ...

別墅

好媽媽勳章

我預產期910, 已放了3星期產假, 因為個肚好大, 恥骨又痛, 以為bb會早出世, 點知現在bb已39weeks, 仍未有跡象作動, 在家待產的日子真的悶到發xxxx......

原文章由 beckycy 於 08-9-3 11:12 發表
下...咩要抽血架? 之前抽血飲糖水時, 我都系三次先成功...抽到我對手瘀晒..好怕!下星期三又去健康院啦, 我會同醫生講頭暈, 但希望唔使抽血啦! 好怕見針~~!!
你都要多d 休息呀...我返埋下星期就放產假啦, 你幾時預產 ...

別墅

好媽媽勳章

近日我都有M痛0既感覺, 初初仲以為是子宮收縮, 點知家姐話子宮收縮是整個肚十分痛, 不能SLEEP, 同M痛不同.

原文章由 妙妙媽 於 08-9-4 18:25 發表
我預產期係5號, 尋日去睇醫生佢都話唔知會幾時出黎... 不過我呢幾日有D M痛0既感覺, 佢就話可能唔會太遲....

別墅

好媽媽勳章

有老公幚手湊bb會好d.....佢又可以陪下你!
大肚一生人只有1-2次only..

原文章由 beckycy 於 08-9-6 11:10 發表

呵呵, 就系知放產假好悶, 所以放前2後8.....
呢個月老公都未搵到野做, 我返埋下星期, 如果佢仲未搵到工,
甘可以陪我放下產假都幾好! 不過無收入咯! ...

別墅

好媽媽勳章

我都好想知...........

原文章由 妙妙媽 於 08-9-6 00:51 發表
um....唔知幾時先生得呢...好想快d呀...

別墅

好媽媽勳章

恭喜你, bb健健康康, 媽媽成功修身!

原文章由 藍罐曲奇 於 08-9-8 04:28 發表
我個bb係5號出左世嘞!

有7.3lbs

別墅

好媽媽勳章

我都係咁話.........

原文章由 beckycy 於 08-9-9 11:20 發表
嗯...不過唔鐘意佢成日系屋企打機,
呢胎系第一胎, 但系真系駝得好辛苦,
生完後,仲生唔生第二胎, 都要認真考慮下~~

別墅

好媽媽勳章

B囡終於912出世啦, 有3.95KG! 現在不用在家發悶, 每日好BUSY地餵人奶, 人好累, 真要多休息.........

首頁

尾頁

跳至