興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆 eggpudding 的帖子

問題就係唔知錯, 所以就唔會改, 因為唔需要改.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

阿伯開夜班, 我地收工時間唔同. 呢排佢有時喺我收工時間whatsapp問我喺邊, 返到屋企未. 我問佢做咩呀?! 佢話"掛住你呀!" (以前佢唔興咁做)

老實講, 我個心無"甜", 只有個心"離一離", 莫非佢做咗D咩? 本能反應揾下我, 睇下我有無異樣, 驚我發現? 又或者良心過意唔去, 但又忍唔住要做? (其實我點會知道D咩呢)

珍珠宮

首先, 佢係一個已婚嘅男人咁樣同人whatsapp係錯, 錯咗, 係唔係應該:

1. 承認錯誤
2. 承擔責任
3. 撥亂反正
4. 對被傷害嘅人致歉
5. 保證以後唔會再犯

咁樣件事就會完, 亦會得到原諒.

珍珠宮

回覆 EVA222 的帖子

咁就無. 大家都唔知對方個真身係咩模樣.
點同呢?

珍珠宮

唉! 我覺得我表達能力可能有問題, 所以大家一直都誤會我意思. 尤其後期呢段時間.

由Day 1我發現呢件事阿伯都覺得(唔係我迫佢)同個女人嘅對話係"出咗位". 佢自己承認有唔啱嘅地方, 皆因當時處於正職剛退休而又要適應一份part-time嘅時候. 佢覺得迷茫, 咁啱有個人啱傾, 所以無好好控制自己.

我亦明白事情發生咗唔應該再去討論. 正如我之前講過, 無論係一件錯事定啱嘅事, 都已經係歷史一部份, 點講都唔會改變, 除咗接受並無他法.

我係佢老婆, 個老公做咗D唔係咁好嘅事連"嬲"都唔可以, 有無需要咁"謙卑"呀?! 係咪愛佢就要縱佢, 有本事揾第三者嘅就係強者, 就可以大晒, 任意妄為. 幾強勢都好都應該尊重老婆掛.

但相信大家都同意, 人係應該要經一事長一智. 錯咗唔緊要, 得到別人諒解就要有警惕, 以後唔好犯同樣嘅錯誤.

我唔明白我咁樣要求阿伯係咪真係咁過份?

珍珠宮

回覆 立夏 的帖子

多謝.委屈自己; 本末倒置....都係我認同嘅字眼.

其他嘅留言我都只覺得香港係一個言論自由嘅社會, 大家會有唔同嘅意見.

珍珠宮

回覆 立夏 的帖子

我之所以咁希望知道佢真係斷咗, 就係我都驚
無事由自可,出事就太遲

C6都好似有講過類似晦氣說話
就算我覺得自己有錯,都係因為錯在唔小心比人捉到,下次會再小心啲

我都睇得出
懲罰係唔work, 要我完全接受又唔得,放棄又覺得唔抵. 離唔離地都好啦! 現階段我只有迫自己感動佢. 大家信唔信都好, 我真係每日都好努力去做緊. , D講句, 都唔知感動到幾時先會知道佢被我感動到.

珍珠宮

回覆 littlecar 的帖子

收到晒......所有.....都收到晒.

珍珠宮

甄太太 發表於 16-9-14 16:55
其實你唔再提阿伯自然唔會再找果個女人,一來,佢前世未被女人煩夠咩?好地地有個老婆,都幾廿勾,唔怕被人 ...

係咁就最好

珍珠宮

回覆 jodyfan 的帖子

啱聽.

珍珠宮

噢, 原來已被搬移?!

珍珠宮

回覆 lypoon 的帖子

咁好難預計佢講完之後會再圄做.但有時好多嘢放喺個心入面未必人人識讀心, 唯有將佢行動化.

即係你想祝個朋友生日快樂, 喺個心入面講無用, 都要講或寫出嚟對方先會收到你嘅心意啩.

既然版主將此帖搬遷, 希望過到嚟會收到其他JM有唔同意見. 多謝大家.

珍珠宮

原來個帖被移咗嚟呢度就等於被雪藏 / 被刪除.......

珍珠宮

版主可否將帖移回"自由", 阿伯又有動作.

謝謝 !

珍珠宮

Casablanca-220 發表於 16-9-23 07:33
你不如去自由再開過新帖

唉……唯有係咁。

首頁

尾頁

跳至