懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 tucuxi 於 09-7-30 05:15 發表
好緊張呀, 仲好驚添!

祝生產順利! 等你返黎報喜!

大宅

我聽日都開始放產假啦!
眼見咁多bb搶閘
唔知下一個到邊個呢!?
期待中....

大宅

原帖由 siukoko2 於 09-7-31 09:29 發表

因為阿b係呢兩日先郁得特別少,同埋好細力…所以我驚佢有事咋!而且我已經39w,我擔心係胎盤老化o個d咋....

去醫院check下安心啲. 頂多駁機聽下心跳. 免得心掛掛嘛!

大宅

原帖由 mincola 於 09-7-31 10:19 發表
我今晚入院啦! 聽日就到我啦!

琴晚都係訓唔到, 可能我太緊張掛, 我依家好攰, 但我都忍住唔訓, 我驚訓咗, 今晚訓唔著呀! 我希望今晚可以一覺訓到天光, 一醒就推入手術室.... ...

好戥你緊張! 好快見到小b. 如果我係你. 可能今晚都會瞓唔著...

大宅

原帖由 superbreadkaka 於 09-7-31 11:56 發表
我聽朝一早會入院催生喇!

尋日去check up (40 weeks), 醫生話bb個頭仔重係好高, 作動機會唔大, 有可能催生都出唔嚟到要開刀, 不過我真係好唔想開刀呀, 所以都揀試下催生先

醫生predict催生都起碼要成日,即係1/8催 ...

加油! 等你上黎報喜呀!

大宅

原帖由 野豬媽 於 09-7-31 22:29 發表
可能真係好似人地講咁啦,生完初頭真係情緒差D,我會好好努力調整返自己心情~好彩BB聽話我念力夠強,依家BB早左兩星期出世,即係放前一,我仲有九個星期去習慣同適應^^

...

努力呀! 尤其是我地呢啲新手媽媽真係會好"滕"
如果你要長期俾bb食能恩. 可以用雀巢咭喺護協度訂. 好似平啲! 加油呀!

大宅

原帖由 5566 於 09-7-31 21:50 發表
剛剛產檢番來, 醫生話BB個磅數冇點重, size冇點大, 叫我明天入院check BB心電圖, 如果有事要即刻入院.......

我依家好擔心, BB有事.......

唔好太擔心. 醫生都係想確定bb順利出世. 有機會胎盤開始老化. bb無咁吸收. 所以先會無重到. 如果真係有需要. 醫生都會要bb早啲出世. 喺醫院有醫護人員同儀器check住bb會安全好多. 好過自己估估下咁辛苦. 放鬆心情等待小b既降臨啦!

大宅

原帖由 siukoko2 於 09-8-1 08:17 發表
report下先,我琴晚已經返左屋企喇,阿b冇事,但仲唔肯出細…醫生問我催唔催生,我見阿b冇咩野,就唔催(因為好多人都話催生好痛)!

o係產房駁胎心機時,聽到隔離房d人叫得好淒厲,真係嚇死我!d姑娘叫我唔駛驚,我心諗"點可能唔驚呀"… ...

無事就好啦!
你可以安心等待小b既降臨啦!

大宅

原帖由 adakitty 於 09-8-1 10:38 發表
ceciy1006,

老公岩岩醒左..果隻爛瞓豬仲唔願醒..
等我整醒佢先...
人地d bb好早醒..都唔明點解阿仔可以咁爛瞓..

頭先9點20有d痛..好似宮縮..
跟住到10點26..又係..
唔知係咪有料到呢..

搞到我唔敢周圍去添..

...

可唔可以叫外賣返黎食呀? 第2胎聽聞一黎料就好快. 都係小心啲好....祝一切順利!

大宅

原帖由 野豬媽 於 09-8-1 11:14 發表
報平安,BB出院了,但聽日要一早返去抽多次血CHECK多次。今日目標係要佢定時定侯食奶同埋食足3安!晏D就唔得閒上黎BK傾計嘍~~ ︿︿" ...

恭喜哂!
新手媽媽...加油呀!
我都等緊加入你既行列!

大宅

原帖由 princessash 於 09-8-1 10:34 發表
未追 post 前報告下先.....

我個衰仔咁多作動方式唔揀, 竟然揀見紅.....我今朝開始 keep 住見紅, 但係冇痛冇盛.....真係比佢玩c, 都唔知要等幾耐, 而家好心急呀...... ...

嘩! 你個b好準時喎! 正正40weeks俾反應. 趁宜家好快啲休息. 準備漫長既作戰. 祝順利生產!

大宅

原帖由 tucuxi 於 09-8-1 07:28 發表
代太太報告一下:

我們的囡囡已於昨日 (31/7) 入夜時份於瑪嘉烈出生, 比原定預產期 (3/8) 早了幾天, 囡囡重 2.75kg, 比預期輕, 但母子平安.

我們於 30/7 凌晨發現見紅, 清晨到瑪嘉烈, 在產房檢查後, 因產道未開, 轉 ...

恭喜哂!
又一個b黎到呢個世界. 睇到我眼泛淚光!

大宅

原帖由 princessash 於 09-8-1 20:52 發表
好攰呀....我都返黎啦.....今日足 40 weeks, 見紅但係未生得.......唉....所以下晝帶左呀囡去香港鐵路博物館玩, 喪熱喪攰......

嘩! 你好堅呀! 見紅仲週圍走!!!!

大宅

原帖由 princessash 於 09-8-3 11:05 發表
All sis

I am having regular contractions now since 9am this morning. Now waiting C6 to come back and drive me to the hospital. Hope BB will come out today (he is already overdue for 2 days!). :lov ...

祝大小平安! 生產順利! 加油!!!!

大宅

原帖由 piglet0529 於 09-8-4 23:04 發表
尋日晚10點幾, 食咗兩口melon, 無lala覺得下面勁流, 跟住大嗌c6, tissue一搽下, 又多水又多血, 跟住call c6舊父即刻拎埋走佬袋call巫醫生入院, 醫生check完之後即開刀, 今朝晨早小b出黎, 因only37week, 只有2.41kg, ...

恭喜哂!
越來越小b出世啦!
我自己都變得越來越緊張. 成日都驚瞓瞓下穿水...

大宅

請問陣痛最初期係咪好似m痛. 少少扯住咁. 時間只維持5-10秒.... 因為我有呢種不規律既感覺. 加上有少少啡色分泌. 唔知係咪到我呢???

大宅

各位sis,

我5/8生左啦! 小b重6.5磅.
由4/8夜晚大約10:00pm有輕微陣痛同少量見啡. 直到5/8 大約2:00am見紅. 大約3:30am到醫院. 6:30am小b出世
諗到無諗過咁快. 因為喺產前房等時原來我已經開到超過6度. 經檢查後立即送左我去產房. 一到產房已經要生...乜嘢止痛方法都無用過咁就生左...原來生仔唔係想像中咁痛咋!

大宅

生完後完全無哂時間
所以無追post

報告一下小b出世後既生活
第3日我先出院
小b黃要留院
第4日可以出院
開始換片. 食奶. 掃風. 食奶. 瞓覺
因為主要餵人奶. 所以真係忙到完全無時間
第5日返醫院覆診
好彩黃疸未越過安全線
所以可以預約健康院覆診

每次小b食完人奶之後都好似唔夠
直到有一次補奶粉俾佢
先知佢可以一次過食哂90ml....
我泵奶最多嗰次都只有60ml...
唔怪得知食唔飽
我要努力上奶先得

各位未生同已生既媽媽
我地一齊努力呀!!!

大宅

各位,

我趁小b 埋身食緊偷時間上來
見好多sis都bf
我陪月話無一個媽媽會唔夠奶
只係上左奶未同有無通到乳腺
我都成day8先有滴奶情況