婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 為食熊 於 08-4-2 18:17 發表
甘老實講,如果係我自己個妹,我一樣會甘做,不過我心態上好難當佢係自己親妹!
我宜家想同c6去遠d都唔得,要就晒佢地!食飯又唔可以去靚d既餐廳,我一諗起結完婚要應酬同埋去平團,樣樣野都要平,我就邊度都唔想去,想佢地四個自己去,c6又話甘 ...

唔好意思,雖然我都明白你講咩同點解甘諗,
但係結婚真係應該開開心心,唔好甘傻為咗嗰幾仟蚊,
攪到你以後每次諗起結婚嗰陣係點,都係唔開心嘅多,

你今次就將就一吓啦,我知道結婚真係要駛好多錢,
再加上真係小數怕長計,加加埋埋條數又真係好得人驚,
所以你先會甘着眼喺錢嗰方面嘅問題,
就會變得斤斤計較仲搞到自己好唔開心,

但係你姑仔甘有心,
兩公婆揾甘少,用成兩個月人工買機要又請假都飛過嚟觀禮,
呢d情誼真係唔係可以用金錢嚟衡量,
你諗吓,如果你姑仔唔當你係自己人,
又點會揭高個肚皮俾你睇,話俾你聽自己唔想去係因為無錢?
有頭髮邊個想做癩痢,你要顧埋呢點至得,

你係都要話應唔應該佢細妹要自己負責,
講原則道理你就一定啱哂,每個人都要為自己負責,
但係咪要為咗嗰幾仟蚊,你老公又唔係俾唔起,
就搞到大家都唔開心?
你又想你老公因為甘而對你心裹有條刺?

你兩夫妻將來仲有好多日子,無謂急於一時,
邊個都想結婚嗰陣樣樣都安排到好完美,
一切都依自己所想進行,
但完美係可以調整嘅,睇你點取捨啫?!

大宅

原文章由 為食熊 於 08-4-3 08:38 發表
如果只係洗幾千蚊,我都唔介意!其實可能係因為剛結婚要洗好多錢,所以我先特別著緊,如果佢地係平時去c6果邊玩,我都唔介意c6全部俾晒!

我本來諗住新婚會開開心心同c6拍下拖,去下旅行,宜家變左家庭聚會,又要我安排行程,又唔可以去自己想 ...

我明嘅,新婚梗係想二人世界,兩夫妻鍾意去邊就去邊啦,
我都相信你唔係甘小氣嘅人嚟,
只不過係同一時間發生好多冇諗過嘅問題,
將原本你對新婚生活嘅憧憬打碎咗,
自己又要週圍講價又要慳住駛,所以你先一時諗唔通啫,
唔係你都唔會俾老公幫個妹俾結婚相錢同其他雜費啦,
你都結婚lor,開心d啦,其實好小事啫,
慢慢學點做人老婆,大嫂同新抱啦,
冇人會一出世就識嘅,人生係日日都有新嘢要學,
祝你新婚愉快!

首頁

尾頁