婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

都唔可以話你小家又邪惡嘅,你都係領過佢屋企人好多次嘢,
有好多事實擺在眼前,先至會有咁嘅諗法啫!!

你老公又係傻咗d,受過咁多次教訓,都仍然唔識得保護自己,
仲有佢唔係單身,係已經有老婆有自己家室lor,
我唔係想咀咒你老公,但做生意實賺冇蝕?
做咩講得咁理想,做唔掂又有邊個幫佢頂先?

你都係佢屋企人,佢幫兄弟就唔駛顧住你同頭家咩?
佢對你都要有同等責任,當初係邊個同佢捱先至有今日先?!
就算係幫兄弟,d股份都唔駛俾哂佢?
萬一佢細佬輕易就有老闆做,又恃住有你老公條大水喉射住,
洗腳唔抹腳,一朝得志唔無倫次,咁咪即係愛佢變成害佢?
有足夠能力就當然要幫吓家人,但前車可鑒,
最少都留條後路俾自己吖!!
點可以依然做人做得咁盲目?

大宅

原文章由 均均媽 於 08-4-27 18:58 發表
係,我就係驚叔仔太易得到會唔珍惜,而且叔仔比較冇腦..唉..
其實我都有同死佬講,唔係我肯同佢捱,佢唔會有今日...我要佢知道晌佢班屋企人個個離棄佢既時候只有我仲晌佢身邊,只有我仲幫佢...而佢d兄弟姐妹只會加鹽加醋,睇死佢: ...

嘩!!哩d都叫屋企人????mouth:
你哋有錢就黐埋嚟,冇境就借幾佰蚊都話冇??
真係福街到冇人有,連普通朋友都不如,
一家人,有困難幾佰蚊唔好話借啦,
應該要主動幫忙潻啦!!
頂!!

大宅

原文章由 均均媽 於 08-4-28 03:53 發表
其實我都唔知係我見識少定係我眼界窄...
我16歲跟c6,之前我仲係一個中學生,朋友圈子都好單純...自從識左呢家人,我既眼界大左好多好多 原來真係有父母由個仔細個開始就唔鍾意,唔錫...因為我屋企唔會咁,即 ...

如果現實真係o甘殘酷,
可以嘅話,我寧願自己見識少同眼界窄,
可惜事與願違,人係必須經歷挫折與磨練方可成長,
更要體會過不幸和失去方知珍惜,
有人可一生都在平靜安穩中都仍然強說愁
或妄說能明白體諒別人有多不幸,
根本世事就充滿比較,亦存在着一定程度的殘忍,
你住在無人荒島又怎知自己是幸還是不幸?
看見別人貧窮方知自己富有,
看見別人犯錯才知甚麼正確,
看見別人生病才知健康可貴,
看見別人失去才知珍惜擁有,
若這樣比較下去,對最不幸的人是否太苛刻無情?

所以無謂想得太多,人人都有自己的生命道路要行,
你丈夫的家人可能是他今生最大的人生課題,
他亦須學懂自己去面對及怎樣去處理,
就算枕邊人也愛莫能助,
而你的人生課題可能就是怎樣去愛護和調較你的丈夫,
你選擇支持還是反對也是屬於個人決定,
作為妻子的唯有循循善誘多加勸導和正確支持!!

首頁

尾頁

跳至