嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 今日食乜粥

dayday, 唔洗慚愧, 因為我都陪你...我多數都係一種肉 + 一種菜架咋, 不過我呢兩日上黎睇到其他媽咪都咁豐富,我都要學下野喇 ~~

山斑魚 + 茨實 + 淮山 = 湯底
波菜葉連根 + 瘦肉 = 料

大宅

hihi dayday,

係醫生叫我波菜要連仔比呀仔食先好. 因為前兩日呀仔唔舒服要睇醫生, 醫生話呀仔面青口唇白,要食豬潤, 雞潤, 菜, 雞旦, 波菜連根食會仲有益, 咁我照做咋...

蘇蘇

大宅

HI_MINNIE, dayday,

其實我仲未煲豬/雞潤比囝囝食, 暫時我都仲係用魚煲湯跟住加料咋, 其實我以往都只係試過一次用內臟煲比仔仔食, 因為我都怕唔係咁乾淨! 不過我記得之前 nnfounder 都講過某 d 內臟係可以幫小朋友去積, 但 details 又唔係好記得. 點都好, 為了呀仔, 等我再搵多 d 資料先!

等我都黎個明日預告...
蕃茄薯仔煲魚腩 = 湯
瘦肉 + 南瓜 = 料
明天放假, 可以係企陪住兩個仔真係人生一大樂事也

大宅

HI_MINNIE, 唔該晒你呀, 其實我之前都有 copy 低 nnfonder 同其他媽咪的有用資料, 但一次部機炒左, 咁就...

仲有係你 bb 的面色好好呀, 紅卜卜, 真係想咀啖佢呀! 我大仔的面色病完之後好白, 所以我要"的" 起心肝攪番好佢的身體, 如果唔係第二時讀書就仲煩!!

ronleung, 我好小整牛肉比呀仔食, 因為我同奶奶同住, 佢話唔可以食牛肉, 無計以前未有工人我要返工, 奶奶話晒事 (你都老人家, 唔可以你教佢架嘛 :-P ), 現在有埋細仔請左工人, 我可以預好晒材料, 咁佢就會做, 所以我下個星期會試下用牛肉+薯仔+蕃茄"咬"湯...至於用乜野料就到時再諗!

小米米, 我都係要返工的人奶媽咪, 不過都只係細仔有得食, 因為有小 b 果陣無再比大你食, 我現在小 bb 6 個月,

大宅

南瓜我個個星期都會買定一個係企, 大人小朋友都

大宅

中午...
鯇魚腩做湯底 ... wa ...一個字形容晒 - 正, 無加其他材料都一樣咁甜...呀仔有口福咯...heeee
南瓜 + 薯仔 + 波菜頭 + 瘦肉蓉 = 料
真係好鬼正, 我自己都忍唔住偷食完又一啖又一啖

晚上:
薯茄薯仔 = 湯
瘦肉蓉 + 白飯魚 + 雞旦 + 節瓜 = 料

大宅

HI_MINNIE,

哈哈哈, 真係睇唔出原來你囝囝係皮膚敏感喎, 皮膚敏感都敏感得咁可愛, 一樣抵錫

你囝囝係因乜野敏感呢, 咁要小心 d 煮野比佢食喇! 好似我細仔現在都有皮膚敏感, 因為佢係食人奶, 所以連我都要介埋口, 牛肉, 旦, 海鮮...好多野都唔食得, 不過為左呀仔, 點都要忍!!!

大宅

HI_MINNIE, 以前我大 b 都有出濕疹係 face 到, 睇醫生話會慢慢好, 我就無乜點理, 但係奶奶就話用 d 粥水搽下佢會好有用, 我見又唔係食落肚, 粥水都叫有美容功效, 咁我咪由得奶奶囉, 不過其實真係唔知係關粥水的奇效定係呀囝真係慢慢好番, d 疹好快好番, 呀仔塊 face 仲滑滑呢 :-P

大宅

小米米,

其實我係煲粥仔比大仔食, 小 b 仲細都係食緊我的母乳糊仔,

大宅

小米米, 其實人奶都幾好味架(不過唔好飲咁多喎), 我唔記得有一次我唔知點解要飲晒 4.5 安自己奶, 覺得倒左佢又好 side (side 晒 d dha, aha, etc...啦...hahaah) , 比呀囝飲又怕他肚你痛, 所以咪自己飲左佢囉, 以往呀仔有飲淨我都有飲架, 不過未試過一次飲成 4.5 安, 初頭真係幾清甜, 不過飲到最後, 好蘇呀 ~~

好! 等我今個星期六試下煲蘋果雪梨水呀囝飲同埋都會試下整蒸水旦比呀 b 食先得....

大宅

呢幾日我都有整粟米蓉, 一 d 都唔 side 時間, 仲好快又好滑架, 呀仔好鐘意食. 首先係將條粟米磨蓉, 磨完跟住再用個隔渣隔一隔佢, 即係好似平時磨蓉咁, 咁曾衣就自然隔左出黎架喇, 你地不防都試下得唔得. 跟住個粟米心唔好 side, 可以拎去"咬" 湯.

我印印話自從我"咬" 湯比囝囝煲粥, 同埋教佢點整豬肉蓉, 佢話呢幾日呀仔好鐘意食粥, 有幾多食幾多呀, 印印仲問我以前係咪讀書讀過 bb 煮食添呀! 所以真係好開心, 多謝你地呀!

今日餐單
中午: 生斑魚 + 淮山 + 茨實 + 圓肉 + 粟米心 (教完印印磨蓉, 唔好 side 嘛) = 湯
菜心 + 豬肉蓉 = 料

晚餐: 薯仔 + 旦黃 + 豬肉蓉 + 一種菜 (印印決定)

大宅

想問下你地知唔知 ~~~

今朝我去華潤買瘦肉, 佢地係一盒盒入好晒, 一種係瘦豬肉, 一種係煲湯豬肉(都係好似瘦肉咁), 你地唔唔知有乜分別呢? 我問執緊肉的呀姐, 佢話, 咁寫更係有唔同啦, 煲湯豬肉應該甜 d.

大宅

ckp20,可能我表達得唔係咁好呢 :-P
先用可以磨紅蘿蔔蓉的用具磨粟米, 其實好多粟米心都已經係呢一個工序跟粟米衣分開了, 但是粟米心始終都係硬和一粒粒, 而且始終有小小粟米衣都一齊磨出來, 唔係咁多 BB 可以食到, 跟住再隔多一次渣, 咁今次就真係可以將 d 衣同粟米蓉分開晒.
唔知你明唔明呢, 如果唔明你 pm 我, 我打電話比你同你講.

大宅

估唔到幾日無上黎, 呢到就熱鬧左好多, 多左好多為媽咪噢!

今日大仔食:
中午:
泥鰍魚+瘦肉 = 湯
豬肉蓉 + 菜心 = 粥

晚餐: 豬肉著 + 薯仔 + 菜心 + 旦黃 + 泥鰍魚湯

細仔就簡單 d, 清淡 d:
豬肉(只食味) + 菜心

想講下我昨日煲左以下呢個粥比呀仔做晚餐:-
黃鱔骨 + 瘦肉 + 紅蘿蔔 + 薯仔 = 湯
豬肉蓉 + 粟米蓉 + 波菜 + 旦黃= 料
又係勁正呀, 好甜呀, 我今次又係偷食呀仔 d 粥食, 真係好好食! 以前奶奶都有用黃鱔煲粥比囝囝食, 初初我都唔係咁鐘意, 後來問過人話唔怕食, 我都有好耐好耐無買過黃鱔. 點知昨日買泥鰍的時候, 見有黃鱔咪諗住買 d 返去炒大人食, 同魚檔呀姐傾多兩句, 佢知我係買泥黎"咬"湯呀仔飲, 魚檔呀姐話你 d 黃鱔骨唔好 "side" 呀, 黃鱔煲粥仔對 bb 好有益架, 所以咪又煲下囉 ~~

大宅

Saladma: 你 bb 幾大呀, 如果都仲係大細, 我就覺得唔好咁早比 dd 食瑤柱了, 因為瑤柱係乾晒 "頁" 制, 你加瑤柱等於加鹽, 不如用 d 新鮮 d 的材料呀, 一樣好甜架 !!! 我仔現在 23 個月, 除了早期奶奶比他食一次, 但後來我叫她不要落, 到現在呀仔都未食過瑤柱, 同埋鹽油都未落過 d 粥/爛飯到, 呀仔都係食兩碗架!

小米米: 我昨日煲左蘋果雪莉水呀, 呀仔一次飲晒成杯呀, 老公都話正呢, 唔該晒你呀 !!

首頁

尾頁

跳至