懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 Wongpuinok 於 08-6-20 13:31 發表

Dear yiuyiu-mum,

唔好意思,噤遲至覆到您 ! 我個大女4歲個9月, 二仔差不多十一個月,宜家有左7個半月,又係仔 (想係女,好得意) 預產期: 2008年8月27日, 會喺 QEH 生,希望都係順產.. 不過,要照顧三個都好 ...

我大仔7歲,二女就4歲10個月,宜家個b24週。第三個其實仔囡都冇所謂 ,你o地係唔係都好鐘意小朋友ga。
10w4d      3.99cm
12w6d      7.57cm
14w3d 約10.00cm

大宅

原文章由 BoyzMammy 於 08-6-20 14:24 發表
我同你差不多, 大哥7歲, 二阿哥就4歲9個月, 第三個都係細佬, 9月中出世。

我想晌細細佬出世時紮埋佢, 因為我都夠皮啦, 但請問咁多位媽咪有無聽過紮左之後身體有咩變化 (例如: 老得快d... ...), 又或者有邊個web-sit ...

haha,又幾岩喎,我係9月底開刀,我又係諗緊紮唔紮,因為我係開刀,順便紮埋就會好方便。我衹係問過我99 & 媽咪,佢o地又話身體冇咩變化喎,唔知係唔係真既呢。

大宅

原文章由 BoyzMammy 於 08-6-20 15:37 發表
開刀就梗係紮埋好啦!
我都問過我媽咪&99, 佢地都話紮左無咩分別, 我問醫院既姑娘佢仲話紮左無副作用同埋會同老公親蜜d tim, 佢真係當我細路... ...
但我又問過一d在職既同事, 佢地話紮左荷爾蒙會有改變, 老得快d, 脾 ...

我有一個大年紀既同事39歲紮,宜家都50幾歲,佢話紮o左之後冇咩反應,到宜家都未有更年期。唔同人有唔同講法,都唔知邊個真,可能個個人既反應都唔同呢。

大宅

原文章由 yiuyiu-mum 於 08-6-20 15:21 發表
其實我都有諗過生埋呢個紮咗去ga,不過我响
st.paul生,醫生話唔幫人紮,因為佢係天主教醫院.....我老公又話唔好,因為可能遲d等d小朋友大d想再生多個.....

lovebb88:
你又係開刀嗎?係咪第三次呢?其實我今次再開刀都有d ...

你想生第4個,我生3個就夠la,唔再追lu。我呀嫂又係生3個,佢係法國生,又係唔幫人紮.

係,我3個都係開刀。衹要你對醫生有信心就唔駛驚la,不過我既醫生衹係建議我開刀生3個好la,唔好再生,因為始終對身體唔好。我係其他topic,見有d 媽咪講,有個醫生試過幫人開刀生5個。

大宅

好多人都問我,你生3個唔辛苦咩,雖然辛苦,但係開心,好似我大仔咁,見我行得慢,佢就會回頭望o下我,行埋o黎拖住我,幫我拿埋d o野。前排我咳得好犀利,二女同我講媽咪我唔想你咳得咁辛苦呀,快d好返,bb幾時出世呀,我實會好鍚佢ga。哩d開心,係邊度都搵唔到。

不過我都要多謝我 62 99幫我手湊3個,如果唔係我都會仲辛苦。

大宅

原文章由 yinyim 於 08-6-23 13:29 發表
我大女6歲,二仔3歲,細女20日。三個都順產,生完細女第二天紮了。都好快復完!我怕意外又多個!

請問你紮o左到宜家,生理同心理有冇變化。

大宅

原文章由 vitasoy910 於 08-6-23 14:12 發表
我都係有三個小朋友,,大哥8歲,,二哥6歲,,妹妹就黎2個月...三個都係我自己湊架,,其實都唔算太辛苦既,,係考試同做功課就比較忙D敢LO..
我真係覺得湊女仔唔同好多呀..hahahaha ...

係呀,真係湊女唔同好多,你囡囡宜家都係兩個月,到佢大d唔駛用片片,你要同佢去洗手間都幾麻煩,佢又唔夠高,haha不過慢慢都會習慣。你梗係全職媽咪,有好多時間陪佢o地溫書,我係要返工ga,遲d 佢o地上哂小學都幾頭痛。

大宅

原文章由 tococoa 於 08-6-23 22:11 發表
我第一個b仲係我肚入一面 , 不過好想好想生三個架~ 好想知妳地頭一胎係唔係已經順產>? 要plan 生三個係唔係唔可以開刀呢?

不過dr. 話我胎盤low, 好可能要開刀呀a? ...

我3胎都唔係意外,都係PLAN ,我3個都係開刀,不過醫生建議我開刀生3個好LA,再多D就對身體唔係咁好。所以生完呢胎之後考慮緊紮唔紮。

你宜家幾多個月發現胎盤仲係低,我之前都係,不過後O黎升返上去。

仲有比D建議你,如果你準備開刀生,半身麻醉係好過全身,因為我兩樣都試過。

大宅

原文章由 yiuyiu-mum 於 08-6-24 12:30 發表

LOVEBB88:
你試過半身同全身啦,點解會覺得半身好d呢?
我兩個都係全身,就係好想今次半身,但真係好怕,因為我睇電視有d媽媽半身開刀時個樣好似好辛苦咁,有d仲會嘔...我又怕我會feel到痛,因為我係d好怕痛同埋好容易好 ...

我第一胎全身麻醉,我自己本人覺得一醒返之後個人好暈,好辛苦,第二日醫生叫我落o地都覺得好辛苦,個傷口都痛o左好耐,不過我最唔鐘意係個人好耐d麻醉藥都未過。第二胎因為我感冒醫生叫我嘗試o下半身麻醉,我初初都真係好驚,問o下我身邊試過既人,佢覺得感覺好好,另外老公又可以入去陪我,所以我最後決定一試。

一入到手術室,麻醉師會幫我係脊髓打一枝針,不過我唔覺得痛,可能佢落o左麻醉藥,之後醫生開刀,我老公又入o左o黎同我一路傾計,雖然都係有d緊張,不過好快bb就出o左o黎,姑娘就幫我同老公bb影相,時間就好快過,之後就推返出手術室,因為冇經過麻醉,所以就好快推返上房。同生第一胎o個時係手術室比人叫返醒個人迷迷糊糊,到返返上房都係暈暈o地,o個種感覺真係好唔同。

到第二日嘗試落地,我生完第一胎都有用腰封先落地,不過第一胎生完嘗試第一次落地真係好暈又好痛,望到咩都係黃色,即刻瞓返上床。我半身麻醉o個次既第一次落地,衹係好痛,但係就冇暈,之後第二次落地就冇咁痛。

仲有係係政府醫院同私家醫院度做既感覺都唔同,我表姐係政府醫院做,佢初初解釋比我聽時,話會感覺到醫生做咩o野,e>g> 介開個肚,"張"開個刀口,o個時我聽到都好驚,可能佢麻醉藥落得唔多掛,佢衹係feel 到,不過一d 都唔痛。

而我係私家做,我係一d 都feel 唔到醫生係度做d咩,衹係個麻醉師幫手推bb落去,會推到我成個人都郁哂。

大宅

回覆 #1 tococoa 的文章

我宜家都係7年抱3,如果我唔係2006年小產o左,我應該都係6年抱3。陀到第3個要仲小心d,因為有頭兩個要照顧,身心都會疲累d。

大宅

原文章由 yiuyiu-mum 於 08-6-26 17:57 發表

多謝你呀,好詳盡嘅分享....我今次都真係要好好考慮下....不過我就算兩個都全身,生第一個同第二個都好大分別.....生完第一個都真係迷咗成日,不過第二個就無呀,朝早10點開完刀,下晝兩點到就好精神,我媽同亞姨仲話我 ...

唔駛怕比人笑,我呀嫂都係意外有o左第3胎,又係4年抱3,仲將會同我一日生添,我媽咪真係好唔得閒。

大宅

原文章由 vitasoy910 於 08-6-28 00:48 發表

我囡囡而家差唔多2個月lu...hahahha我都有唸過大左同佢去洗手間既問題架,,我好怕dirty...好驚比佢坐左落去會有菌..我自己去街廁所都令空,,但到時個囡大左..真係唔知點喇..
敢你有幾多個小朋友呀??? ...

我宜家陀緊第3個la。haha我都諗過好多方法同佢點去出面d洗手間,出面既廁所真係好dirty,最後我覺得最好係要佢面向坐廁,個頭記住提佢向上,mud係廁所上面去。我驚d廁所板clean 極都唔夠乾淨。

大宅

原文章由 ChicChi 於 08-6-28 21:01 發表
我想生3個, 而家是第一個, 因為個bb太大, 醫生recommended我開刀, 我想問, 第一個開刀, 係咪以後再生都要開刀? 我好想順產呀!

我生第一個早17日開刀,bb重7磅2,第二個早11日開刀,bb重差唔多8磅,今胎醫生要我控制飲食,唔好食咁多甜o野,因為bb比正常大,醫生話通常係一胎比一胎重,所以我宜家都控制緊。我今胎自己都冇咩點重,宜家26w,重6-7磅,bb重約2.4磅。

[ 本文章最後由 LOVEBB88 於 08-7-7 09:44 編輯 ]

大宅

原文章由 Wongpuinok 於 08-7-7 14:03 發表
紮唔紮好呢 ! 紮就可能有負面影響, 唔紮又危險, 老公又唔肯紮 !

我都仲未決定,不過我老公都肯去紮。

大宅

好開心見到有咁多3個小朋友既媽咪,宜家陀住個肚拖住兩個出街,唔知係唔係心理作用,覺得人o地d 目光望住心裡會講......嘩......3個

大宅

Wongpuinok

你宜家33weeks 個肚大唔大,辛唔辛苦,腰骨痛唔痛呀。我宜家坐骨神經痛已經發作,行路都幾辛苦,仲有兩個幾月先生,到時唔知個肚會大到幾多吋,條腰負荷有冇問題呢。

大宅

原文章由 Wongpuinok 於 08-7-15 09:50 發表

宜家 33 W 5 D, 個肚成日彈下彈下, 成個蘿禁大,好辛苦 (辛苦過第二胎),腰骨痛唔係痛(有託腹帶),但恥骨好聚, 每次起床都要費好大力先起倒身,行一陣路要停一停, 個肚有 46 吋 ... 

您肚內 BB 係 男 定係 女 ? ...

46吋......後尾o個個月仲大得快,我宜家42吋,我都有用托腹帶,不過都仲係幾辛苦,宜家bb一路大,子宮底有d 唔係咁舒服,我起身一定要慢慢轉身,因為我左邊既坐骨神經至腳都痛。我呢胎係仔呀,你呢。

大宅

原文章由 Wongpuinok 於 08-7-15 12:36 發表
舊年 7 月尾生完都未收身, 所以46吋, 唉 ....

後尾o個個月仲大得快 --> 好驚生完好難減...

子宮底有d 唔係咁舒服,我起身一定要慢慢轉身 --> me too...
我呢胎都係仔.. 我都好想係女 ...

女又真係"嗲"好多,我初初都以為呢胎係女,因為d 懷孕徵狀同陀女時好似,之後醫生一照照到坐山 話係仔,我問佢mud唔係女咩,其實都第三個都冇咩所謂la,不過係我自己以為係女。同你一樣,都係兩仔一女。

大宅

原文章由 KBmama 於 08-7-17 01:53 發表
你地都好呀!!
我真係差得太遠, d 人以為我追女呀!!

你係意外有既?

首頁

尾頁

跳至