懷孕前後

跳至

首頁
23456...15

尾頁

大宅

姓名 預產期 擇日生產日期 (開刀/ 順產)
acpeanuts 16/10 4/10 (嘉諾撒開刀)
kylam100 26/10 聯合順產
chowhui97 2/10 法國順產
MrsKong 20/10 9/10 (開刀)
vanessa08 26/10 8/10 (法國開刀)
lamsl 23/10 8/10 (養和開刀)
Helloting 12/10 26/9 (法國開刀)
rubydon 24/10 仁安順產
yukiehaha 11/10 威院順產
leeleelee1207 16/10 8/10 (法國開刀)
cindy83215 9/10 瑪嘉烈順產
happymanman 24/10 瑪嘉烈順產
jeffhon 2/10 19/9法國開刀
Bubupepe 7/10 伊利沙伯順產
FiMa 8 /10 仁安(E生話預順產先喎)
DorDorWong 10/10 26/9 (東區開刀)
LOVEBB88 8/10 23/9仁安開刀
10w4d      3.99cm
12w6d      7.57cm
14w3d 約10.00cm

大宅

原文章由 LamLam08 於 08-9-11 15:09 發表
我個工人上星期六都來o左, 好勤力下, 不過唔知係唔係我 99 叫佢可以上飯枱食飯, 佢而家唔使人叫都會自己坐係飯枱食o野.... 好似今早我係度食早餐, 佢都拿o左佢的早餐坐係我對面食, 雖然我唔介意, 不過好似無規無矩o ...

我工人唔會埋飯枱食飯,仲有除o左佢要餵小朋友食飯會坐係sofa 外,其他時間佢都唔敢坐sofa。

大宅

原文章由 chowhui97 於 08-9-11 23:23 發表

其實我又唔係好想同佢同枱食飯, 但又覺得佢自己係廚房食好慘... 又唔知點同佢講叫佢唔好同枱...

佢月尾就離啦, 都未知點好!! mouth:

你有冇小朋友o個d枱仔,叫佢係枱仔度食。我哩個工人,其實我初初都冇叫佢係邊度食,初初叫佢夾餸食,佢都唔夾,要等我o地食剩先,我99又覺得唔係幾好,點都初初留定d比佢。係佢自己自動自覺係kitchen 食,不過佢衹係食好小o野。

仲有請工人唔駛覺得佢好慘,我請對上o個個就好似你咁,佢後來以為我咩都冇所謂,越o黎越放肆,等我o地唔係屋企又偷走出街。 最重要既係佢o地根本唔會覺得你對佢好好,哩個係agent 同我講,因為我講哂我平時點對上一個工人d o野比agent 知。

大宅

原文章由 acpeanuts 於 08-9-12 09:18 發表
我尋晚睇左本有關請工人既書, 有好多case studies, 佢都話工人就係工人, 唔應該一齊同枱食飯, 佢有佢既工作, 我地放工咁辛苦, 都想兩公婆傾吓計, 有個外人坐埋一齊唔知點咁! 而且工人係會得寸進尺, 如果佢一齊坐得, ...

你講得好岩,工人就係工人,一早要分得好清,唔係之後想返轉頭都難。

大宅

原文章由 chowhui97 於 08-9-12 10:16 發表

咁你地又講得好啱, 始終佢係工人唔係自己屋企人...

可能我今次係第一次請工人, 所以有好多嘢都唔知點做, 而且平時又唔係好識叫人做嘢... 所以唯有迫自己佢未到就做定個工作表俾佢, 另外再寫埋家規佢睇, 希望佢睇 ...

唔好怕有d o野講唔出口,佢一次唔記得都要同佢講,講到佢記得為止,好似我仔仔張床,床頭上面有個櫃,我家姐個工人好醒水,知道要整開張床單先可企上去,我個工人試過就咁企上去,自己唔鐘意一定要同佢講。

宜家我係要出cash 比佢,因為佢根本都開唔到戶口,佢又要每個月還3000元比財務公司,還足7個月,通常頭7個月佢o地都會乖乖o地,所以要寫定d收據比佢o地簽名。

大宅

原文章由 ak1020 於 08-9-12 12:53 發表
出cash好危險喎, 見好多case d 壞既工人反咬僱主話僱主無出法定工資比佢, 就算有簽收收據, 佢地都可以照咬, 話係被逼簽既....最重要係勞工處真係會受理呢d case, 最終煩都煩死...

所以就最好出支票/過數比佢, 如果 ...

mud 佢o地真係咁衰ga,咁你宜家仲駛唔駛佢簽收據比你呀。

我上次工人偷錢都係問過其他人意見,初初想放佢一馬,人o地叫我o地唔好,如果比佢走o左,佢出到去其他人會教佢反咬我o地,有排煩。

請工人真係好多o野煩。

大宅

上星期六36weeks3days去check,bb有3kg,我就重o左18磅,醫生話我keep 得ok,可以食返多d o野,因為我開刀,bb可以再重d。我宜家飲緊媽媽奶粉,仲有一星期就可以見到bb la

大宅

原文章由 Andox 於 08-9-15 23:54 發表
重有, 如果感覺到B仔在肚內好似心跳般但好大力Book Book 跳幾分鐘, 是代表什麼? 他在玩定"打書egg"?

我bb到宜家都係咁,成日打c egg,我會掃o下佢,摸o下佢,唔知點解佢打c egg ,我覺得佢好辛苦。我陀大仔o個時又係咁,出o左世都成日打c egg,大d 先冇。

大宅

原文章由 kylam100 於 08-9-16 10:39 發表

細樽/大樽關係不大, 是睇你用咩奶咀. 佢地分左bb奶咀1-4號當然不同牌子有不同計法. 不過見佢差唔多完就手快快拿唔好比佢飲到有風聽先到就ok/

最好梗係有排氣孔既奶咀,我大仔o個時用pigeon,佢成日嘔奶,到囡囡用nuk,有排氣孔,冇咩點嘔。到今胎我會用chu chu。

大宅

原文章由 ivyivyivyivyivy 於 08-9-16 11:41 發表

上個星期去健康院見姑娘 佢話我超重~ 未有bb前 110lb 而家迫近140lb... 有d唔開心...

同c6講完, c6話 都最後一個月, 唔好鬼理佢. 開心番!!!

30磅都唔係重好多,我弟婦呀嫂佢o地都重成40幾磅,醫生都冇話佢超重。

大宅

原文章由 chowhui97 於 08-9-16 11:41 發表

你就好啦, 重咁少! 我之前都keep得okay架, 依家重咗27磅左右.. 不過37週幾快38週啦, 我都係最尾一個月先一次過重成2-3kg!

bb就37w3d時3kg. 輕你bb少少.. 不過出世醫生都話會有7磅幾, 都好呀! ...

係臨尾哩個月,bb又大得快好多。其實醫生都係估計bb大約幾重,好似我同事咁,佢26號去產檢,醫生根據bb骨長、肚圍etc估計bb約重5磅幾,27號佢見紅,28號bb出世時重7磅半,都差得幾遠。醫生又係話我bb出世約重7磅幾。

大宅

原文章由 chowhui97 於 08-9-16 11:42 發表
今日開始放產假啦! 呢幾日開始放假, 心情好似特別唔同... 好多嘢諗, 訓得好差呀!!!!

今朝一起床即係又再睇清楚個走佬袋... 一陣食完飯去剪頭髮! ...

我返埋今個星期先放產假,走佬袋都仲未執,頭髮就上星期五去剪o左la,瞓係度洗頭同起身o個時都幾辛苦。

我又係呀,我同老公講我係唔係有小小產前抑鬱,心情都唔知點咁,唔要點解個人悶悶咁,又係瞓得唔好。老公問我係唔係驚入手術室,係唔係驚痛,我自己都唔知自己點解悶悶咁。

大宅

原文章由 chowhui97 於 08-9-16 12:24 發表

咪就係... 其實開刀都好, 豈碼唔駛好似依家咁, 諗來諗去, 唔知佢幾時出世! 我今朝6點鐘醒就訓唔畨啦!!

我瞓得唔好係好多夢發,係一個接一個,不過個人就好累,中午都想瞓一陣。我陀第一胎時,臨生又係幾緊張,體重仲反而瘦o左添,所以都嚇親姑娘同醫生,又要我再磅過,又比醫生問我咩事。

大宅

原文章由 FiMa 於 08-9-16 22:18 發表
唔好咁担心啦, 我前排都係, 但後來集中精神幫呀B準備同埋做其他野, 哩排心情好番好多LU..... 生個陣先算啦, 我都係聽日見完E生先知可唔可以自己生, 如果唔係, 可能要盡快安排開刀 , 因為我都差不多38W LU..... 見步 ...

我都好ok,不過今日又有小小緊張la,我呀嫂10月6日預產期,昨晚開始陣痛,今朝就7-8分鐘痛一次,不過就未穿水同見紅,宜家入院lu,佢其實book o左下星期開刀,宜家bb 比預算早o左。

大宅

原文章由 小小小朋友 於 08-9-17 12:54 發表

咁佢而家陣痛會唔會考慮順產呢?

佢宜家已經入o左手術室,準備開刀la,唔知bb會幾多磅呢。

大宅

原文章由 小小小朋友 於 08-9-17 15:17 發表

@@"佢陣痛做乜唔試下自己生呀?
佢之前覆診有無睇到bb大約幾重呀?

佢係第三胎,頭兩胎都係開刀,第三胎都一定要開刀ga。

大宅

原文章由 acpeanuts 於 08-9-18 09:55 發表
Rain,

我記得呀! 嘩......早3個星期咁多!我而家都好驚呀, 尋晚阿b踢到好底, 底到我成日覺得有d氣同分泌流出, 所以頻頻去廁所check, 原來虛驚一場! 好彩返工返埋呢2日, 我住香港, 但返工返屯門, 所以希望平安過度呢2 ...

我又係呀,bb一踢到好低就有分泌流出o黎。昨日我話呀嫂10月6日預產期,昨日下午就生o左la,個幾星期前醫生話bb5磅幾,昨日bb出世3.3kg。咁岩我係醫院見返我婦產科醫生,我同佢講我呀嫂都早o左差唔多3星期呀,我宜家都有小小驚。

我又係返埋星期五就放產假,不過星期五我都係返上午2個幾鐘到,bb bb 乖乖o地,下星期二就可以見到你la。

大宅

原文章由 chowhui97 於 08-9-18 11:24 發表
嘩!! 10月6日預產都生咗啦.... 我10月2日喎... 幾時到我B女呢??

唔好心急la,個個人都唔同ma,宜家d時間真係過得好快,我都想快d到9月23日。唔知bb係唔係又落入盤骨呢,我哩幾日下面都幾痛,你o地會唔會咁呀。

大宅

原文章由 FiMa 於 08-9-18 14:46 發表
我8/OCT預產, 昨天E生話呀B入咗3/5盤骨, 我上星期有晚個人好熱, 瞓得好差,好似人地發育咁, 但強烈感到呀b鑽入盤骨度, 之後就感到行時比之前墜咗好多lu ....

...

我都係10月8日預產期,但係醫生就冇同我bb入o左盤骨位幾多,可能我開刀生,所以佢唔同我講。我今日個肚墜住個大脾o黎坐都覺得有d 累,好重咁。我宜家晚晚瞓教,左右都唔舒服呀,要一段時間先瞓到,有時瞓到5點幾就醒o左瞓唔返。

大宅

原文章由 FiMa 於 08-9-18 23:29 發表
可能我地週數一樣, 我都係因為呀B好重, 都要一輪先瞓到, 醒完都要一陣兒瞓番, 仲有, 一去完小便, 1 分鐘又想去喇!

今朝又5點幾起身瞓唔返,宜家又輕o左磅幾,唔知點解呢,唔通真係瞓得唔好有關。半夜衹係起身去多一次小便,不過又唔係好多尿。

首頁
23456...15

尾頁

跳至