自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

睇自己需要,無話一定要搵幾多先讀!
識人喺十大藍籌屋苑有幾層樓收租,仔女讀券幼、津小、津中、本地大學!

水晶宮

fasola 發表於 24-4-3 14:04
我間券幼應該係全港最淺之一. 比較過小學家長, 佢地啲券幼都無我間咁淺.
結果幼稚園同學只識一個考到直資. ...

有無同小朋友睇書?

水晶宮

nancy29 發表於 24-4-3 19:04
其實大家都經歷過讀書階段,幼稚園嘅野深極長大後都係淺,係叻嘅,之後會追返,根本冇必要浪費錢同心機咁細 ...

記得我女讀k嗰時,有家長教個女計負數 目的想叩神校 !
我心諗,天才嗎?佢會明嗎?

水晶宮

hugub 發表於 24-4-4 08:05
幼稚園只係起步, 我覺得反而小學底子至重要,絕對係影響到升中後成績及入大學既

其實升小除左私小及直資外 ...

我成日同女講,自律好重要,小學我可以陪你讀書,但到中學點陪呢?你唔自律無人幫到你!

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-4-3 16:38
我反而希望小朋友健康開心成長。
你都講得啱, 好多嘢都要睇小朋友天資。
...

X2... 無野比健康、快樂重要!
有健康就有希望、有快樂,無健康乜都唔駛諗,我有迫個女讀書,希望佢靠自己為將來奮鬥,暫時佢都算自動波,成績ok,第二學期考試我無請假陪讀了,但出黎嘅成績不錯,我仲開心過佢

水晶宮

Astra00 發表於 24-4-4 11:47
健康很重要,不論咩年紀。有時讀書的野很難逼。

小學點都要督促嘅,到中學靠自律!
自己都經歷過,中學階段都唔睬父母、加上朋輩影響,太多未知素了,做父母只能盡力而為!

水晶宮

Astra00 發表於 24-4-4 12:10
咁當然啦,小學都要跟一跟吓佢啲學習情況嘅。我意思就係話要平衡囉,冇得逼得太緊,有一種迫係好病態嗰種 ...

咁可以放心,喺所有人眼中,我都係hea嘅家長!
最近拜山,長輩問我女有無學野,因為佢地d孫好忙,乜都學!我女話學校合唱團,長輩話無去彈琴?游水?補習?我女答無!
然後佢地用奇異眼光望住我,話升中學點算,我答佢呈分考得好就無問題,考得唔好,學咁多野都無用!

水晶宮

hugub 發表於 24-4-4 12:35
現今社會只著重成績, 呢點真係令孩子好疲倦, 亦係破壞家庭關係既源頭, 有d家長覺得仔女只掛住打機上網就係 ...

千萬不要覺得打機係洪水猛獸!
記得有次團拜,長輩比機我表姐個女打,我表姐勁嬲,然後好大聲鬧長輩,話未見過打機嘅小朋友入到大學!
其實只要識分配時間,打機真係可以relax!我女經常睇youtube d無聊片,開頭我都驚佢會沉迷,雖然佢都學埋d無聊野,但佢跟住d kol整手工仲整得幾靚、拍d無聊片但又幾攪笑,仲學到流利嘅普通話!

水晶宮

Astra00 發表於 24-4-4 12:50
其實家長自己跟到小學的功課、學習,係可以免卻街外補習班的。

游水、琴,我覺得如果條件許可,都值得去 ...

條件是許可,只係我女覺得跟教練學游水有壓力,但佢好鍾意游水,我同老公覺得陪佢去游,大家都開心

水晶宮

Bloomberg 發表於 24-4-4 13:52
你表姐未見過打機嘅小朋友入到大學?
你表姐係咪冇乜朋友 所以未見過?
我識幾個幼稚園已經開始打 ...

佢太誇張,長輩勁無面,我地 O 晒嘴 !
其實2者平衡就得啦,我女而家開youtube學畫畫,放假relax下

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊