跳至

首頁

尾頁

公爵府

原文章由 siusum 於 08-12-8 16:11 發表
阿仔仲係唔係好肯講野...
唔會叫爸爸/媽媽, 但行行下唔見咗我地是但一個的話, 會攤開手叫"爸爸?/媽媽?" 咁即係佢識得叫...但唔叫

早排係屋企自己係樹學講"bye" 同時做"bye-bye"動作....但要佢講時佢又唔會講...

宜 ...

你家是否單一語言呢? 或是多種語言溝通的呢? 因為都會有影響的.

其實BB 到了18個月只要識講6個單音已叫做合格. BB 在這個AGE 的語言發展可以有很大差距的. 有些BB 在8-9個月便會說話, 有些則到了差不多歲半才開口, 我大仔都是15-16個月才開口正式講野

BB 到了兩歲便要識用動詞+名詞來說話才叫合格. EG: 媽媽比, 爸爸坐

要令BB 講多D 野, 當然首要是你成日不停地和BB 說話, 以及單一語言都會有幫助.

公爵府

原文章由 siusum 於 08-12-8 16:27 發表

我同老公就一定講廣東話...對住bb好少中英夾雜, 因我怕佢會混亂

但我知我62成日同bb講鄉下話...bb日頭係6299屋企架....我控制唔到, 62 o既家鄉情意結好强...我知就算同佢講唔好成日同bb講鄉下話都冇用囉... ...

我明白做父母的擔心.

當年我大仔未開口時, 我亦好擔心.

不過其實你小朋友已合格了, 只是不是講得很多.

我有一份當年一位bk 的語言治療司比我的notes, 如果你有興趣可以pm 我你的email, 我可以email 你.

首頁

尾頁

跳至