跳至

首頁

尾頁

公爵府

Re: 北區幼兒園,幼兒中心及育嬰院資料

babyloklok 寫道:
大家好!!我囝囝04年12月28出世..算係細仔..唔係間間幼稚園都收...咁係咪下年先報名呢?因為我睇過一本書話:教統局規定..小朋友要足5歲8個月才可讀小一....我唔想佢讀2年K3...咁應該點呢??我住上水彩蒲...附近有較好0既幼稚園嗎?
第一次做媽咪!!請多多指教!

你小朋友可以係07年9月入讀k1架啦, 你要係06年10月左右報名, 總之你要先簡幼稚園, 咁先知幾時deadline, 好似話一般都係10月左右. 入讀k1的條件係, 最小2歲8個月. 到07年9月, 你小朋友夠年齡架啦, 唔駛重讀k3, 先可以入讀小學架, 只不過你小朋友會係細b law, 有d 家長唔想, 先比小朋友repeat 一年幼稚園做大b

上水的幼稚園我唔清楚, 我只知道fanling 的浸信會呂明材同埋神召會係幾出名, 但實際好唔好我就唔知啦, 你自已去了解清楚啦.

公爵府

mmbb423 寫道:
有無媽媽知道牽情間培元好唔好呀

唔好

公爵府

chan1209 寫道:
有冇聽過"上水堂", 佢有個大playground, 小朋友有好大的活動空間,不過如果落大雨就麻煩d; 你知啦, 天氣架野話唔埋, 我覺得幼稚園去邊度讀都ok。
我就比較鍾意"彩蒲幼稚園", 一黎地點方便, 二黎聽隔離d媽咪講都幾好。
我個囡05年8月30日出世, 唔知幾時幫佢報名呢?
我都係住彩蒲苑, 多多指教!

你可以2007年9月打去問下佢地幾時開始接受報名

公爵府

cindybb 寫道:
各位媽咪:
我打算幫仔仔報馬會道間神召會及浸信會,各位若知道幾時開始派表,請在此通知大家吧,謝謝

好似話10月, 稳陣起見, 你打去問下先啦

公爵府

原文章由 焯賢媽咪 於 07-9-20 08:43 發表
我想問下好時光幼稚園好唔好呢????有無2歲半可以岀年入學????或者而家有D預備班呢????THX

好時光是有n1的, 可以2歲入學, 所有有n1的學校都可以2歲入學的, 不過當然要睇下佢地有冇位先啦. 按我所知有n1的fanling 學校還有5常法, 培元, 嘉德麗和kar fuk.

至於邊間好, 最好都係你自已親身去了解, 因為每個人要求和標准不同, 好難一概而論

兩年前我所接觸的培元和好時光個人覺得都係一般, 現在係點我就唔知啦

公爵府

原文章由 jill_tung 於 08-11-10 16:16 發表
“好時光”是不是沒了?上水分校

咩好時光有上水分校的嗎? 我以為只有粉嶺

公爵府

原文章由 kateau_hk 於 08-10-24 11:41 發表
天水圍有邊間英文幼兒園ok?激活 ok 嗎?

呢度係北區, 即只包括上水和fanling. 天水圍的, 我唸你要去另一處問

首頁

尾頁

跳至