跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 vivib 於 10-4-4 10:21 發表
溫水=一d都唔熱?

唔熱嫁, 只係微暖...如果用電熱水壺, 大概35-40度
一放奶粉, 再搖兩下就已經溶晒, 我食美素佳兒o既

大宅

原帖由 JObb 於 10-4-11 01:05 發表
你地會吳會試下反轉BB等矩試下爬係到抬起個頭呀?? 定等矩日後自己識反身呀??

我試左喇, 當日差3日先足2個月, 已經可以抬起頭喇

大宅

原帖由 kwhyfung 於 10-4-11 04:44 發表
睇到你張相,你B女真係抬頭抬得好高呀
仲識用雙手撐起上半身,好叻呀

係我幫佢將手放o係胸前, 咁即使佢抬唔起頭, 個頭都唔使貼住地ma

佢出院冇耐已經鍾意我打直抱佢, 打橫抱唔高興
可能因為咁, 頸力比較好

大宅

原帖由 JObb 於 10-4-12 00:27 發表

好勁呀你BB!! 我BB只可以個下巴仔離bed半寸,好快就無力lu.. 你地會點幫BB反身ga??我成日都雞手鴨腳禁,好驚整親

我好似同佢反身沖涼咁, 腳仔先落地, 然後將佢雙手放係佢自己胸前, 咁佢好似會易d用力...你再試下, BB好快進步嫁

大宅

原帖由 JObb 於 10-4-12 00:22 發表

健康院d姑娘都話可以?? 我比奶奶知道我抱起BB再反轉矩係bed到,鬧到我飛起,話BB第日就會自己反轉ga la, 吳使無啦啦反矩ga wor,會整親都吳知.. T.T 搞到我都吳敢再試 ...

我都係唔知睇johnsonbaby網頁定係健康院o既單張, 話滿月後就可以俾BB試下伏地, 練下頸力, 所以我先會嘗試

大宅

原帖由 siufung 於 10-4-11 03:32 發表
咁多位姊妹:
做人媽咪真係唔簡單, 我囡囡有0的事, 個心痛到我死....
佢左邊面腫起果舊野都唔知係乜.... 果日去左瑪嘉烈, 要安排照CT, 不過應該唔會係最壞情況 (腫瘤), 可能係水瘤, 或脂肪瘤.....
不過政府排照CT, 都 ...

siufung,
你個囡囡真係好堅強, 第日大個一定係個叻女
我個囡唔肯食奶已經煩死我, 可況你個囡囡宜家唔舒服
好人會有好報, 你囡囡好快會好返, 大家都會祝福佢, 放心

大宅

原帖由 kwhyfung 於 10-4-12 03:04 發表
我B女最近都唔鍾意我地打橫抱,係都要人扶住佢坐起身,打橫抱耐D都喊。好彩佢都算「硬頸」,否則真係幾危危乎
但我有D擔心佢脊骨頂唔頂得到。 ...

托住佢"加拿大", 應該冇問題o既

大宅

原帖由 andeskinki 於 10-4-12 03:35 發表
我個囡又係出院冇耐就要人打直抱=.="
而且佢沖涼o個陣次次都要反轉身沖背脊架...所以未到兩個月,我就日日都同佢反轉玩下,不過我有扶住佢,等佢慢慢d肌肉強壯d.......

...

我個囡反轉身沖涼就最高興

大宅

原帖由 tiggerkitty 於 10-4-12 09:59 發表
你個B真係好叻,張相重好似好大個咁

唉~佢食奶唔叻呢
5-6個鐘唔食都得, 我每餐都要隧佢食奶, 食1-2安都好, 3安就合格, 4安我要thanks god喇

大宅

原帖由 zero530 於 10-4-12 10:27 發表

我個女都係要打直抱佢, 打橫抱唔高興
d人見到成日都話唔好咁
但我個女都唔俾打橫, 唔係佢會e嘩咁叫

冇人清楚得阿媽個女鍾意咩姿勢
我之前都俾屋企人話, 不過佢地抱完, 証實過, 先至冇乎

大宅

原帖由 zero530 於 10-4-12 10:39 發表

一日食幾多安呢
我個bb佢 3hrs一次= ="
一次4ozs, 4.5都得
但佢grandma又話佢胃仔放唔到咁多wor

每日都唔同, 佢昨天成日食得15安
仲要每餐餵成個鐘, 同佢搏鬥, 奶樽一放入口就喊, 有時係佢自己瞓著o左"唔小心"先啜左d奶落肚
過多幾日就返健康院喇, 唉, 都唔敢同佢上磅

大宅

原帖由 zero530 於 10-4-12 10:42 發表

係唔係個個b都一樣架,
我果個都係
不過,佢而加唔鍾意扒la
要坐係到睇野,頭仔擰擰

哈哈, 唔出奇, 因為打直抱佢可以貼住我地心口, 安全感大d
沖涼又係, 反轉身有o野依靠, 佢安心d
我成日見佢伸直晒個人, 所以宜家仲會托住佢"加拿大", 俾佢腳仔掂下地, 佢有時會踏一兩步, 好搞笑, 當練下d肌肉

不過佢仲未有意識轉身

大宅

原帖由 vivib 於 10-4-12 10:58 發表
我囡囡差不多,但3-4小時內要食,我每餐也要都要隧佢食奶, 食1-2安都好, 3安就合格(冒住佢發爛,逐到嘔奶的危險) 4安至4安半我也要thanks god~

佢發爛蹬腳仲一定要有地方比佢落腳蹬,如果唔係佢再發爛d tim

...

唉~真係難揍, 每日d時間就咁冇晒

發爛蹬腳仲一定要有地方比佢落腳蹬??? 我唔敢, 因為佢好大力, 佢d力都係每日同我搏鬥練返來

大宅

原帖由 csw1986 於 10-4-12 13:30 發表
我開始補身亞仔d屎同屁就好湊啦

我近來冇咩點補身, 不過阿囡d屎都臭o左好多
會唔會因為近兩個月就會開始臭呢?

大宅

原帖由 loveannis 於 10-4-13 01:07 發表

你女女食咁少都咁有力,肯定好健康啦,唔使擔心,呵呵。

但係佢唔係一日兩日, 長期食咁少都唔係辦法...唉, 佢係完全冇意欲去飲奶

大宅

原帖由 vivib 於 10-4-16 11:55 發表
想問大家用咩同Baby抹面,100 cotton毛巾/紗巾定什麼?

我通常用棉花, 有時用紗巾

大宅

原帖由 dada~ 於 10-5-12 22:31 發表
咁之前醫生係唔係話你阿b 塊面係濕疹呢...

我都有你講既牌子既sample,
之前浸會醫生俾既...不過未開丫...
如果真係work, 等我拎出黎試下搽先...
因為我覺得囡囡d 皮膚比較乾...

...

dada 個女真係好靚女呀....BB女真係有頭髮好睇好多
我個女本身唔多頭髮, 宜家仲要甩好多
佢仲有出頭泥, 好似清極都清唔完, 隔幾日要清一次
你地BB仲有冇出頭泥?

大宅

原帖由 dada~ 於 10-5-13 10:24 發表
thanks!
我個囡一出世就好多頭髮架啦...
個額頭仲有好多毛毛添...我估應該係胎毛...
so far 阿囡仲未甩d 胎毛丫...
唔知幾時先甩呢...

其實我個女出世一個月度先出頭泥,
原本以為係頭皮, 我就買洗頭水幫 ...

我阿女又係前半個頭先有頭泥
之前我用橄欖油, 好"立", 宜家用baby oil, 感覺上好似易洗d

大宅

原帖由 ChengBBmother 於 10-5-17 12:14 發表
多謝指教...
好神其...隻銀介指真係會黑左!!
一定要用銀介指嗎?

其實銀變黑係因為隻雞蛋呀, 唔係因為吸o左人體d咩
不過我估用熱o野按下肚都會舒服o既

大宅

原帖由 vivib 於 10-5-17 08:18 發表
你地BB識講d咩未? 我的浵浵識講: 鶯姑, Hello, Hi, OK. 另外,佢好鍾意人扮佢把聲ee er er,佢又會回應你,好似傾計o甘,興奮時會we we where where,好可愛.

好叻呀, 我個女只係識ee...erer
真係唔知bb可以咁快識講o野

首頁

尾頁

跳至