在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

過多幾年樓主應該會更得閒。加油。
我過樓主呢啲生活都十幾年,每日家務變咗生活一部分,手板眼見工夫,覺得唔係好辛苦,最辛苦係啲細路仔細時病咗同成日要帶出帶入去玩、游水、去公園、海洋公園嗰啲。仲有我有勁煩嘅老爺奶奶,佢哋日日走上嚟,但我又唔可以全職去返工,結果日受佢哋氣,仲有好多不知所謂嘅嘢,仲衰過以前返工。
而家升晒中,老爺奶奶去咗姑仔度湊孫。啲細路佢哋嘅功課我唔可能再理,我唔知頭唔知路搞亂咗仲衰。但呢個時候,我就會好迷失、我講多句佢哋就當我鬧佢哋,我又無朋友,日日對住手機,日日個心就為啲錢而煩惱。
加油樓主,從來做女人都係辛苦,但做媽咪一定要堅強呀

珍珠宮

Mini20160607 發表於 22-9-7 12:36
唔係喎我見我D FTM friend 有d冇工人, 不過可能一個小朋友或者兩個都小學可以一齊接送啦
同埋可能因為而家 ...

認同呀,我五點幾六點起身,啲細路自己返學(已升中),九點已晾好衫、吸好塵同拖咗地、洗埋廁所。之後hea陣出去買月餅同零食。但呢啲唔係日日買㗎嘛。次後就煮個午餐,等佢哋一兩點返嚟食(中學仲返緊半日)就算話抹窗、換季、洗抽油煙機,都唔係日日做啦。可能幾個月先一次。
而家社會進步咗好多,可以訂生活雜貨同凍肉到屋企,又可以叫送餐,我十年前就真係踢晒腳。
我自己就過一兩星期去返工,反而諗緊點分配時間整好午餐同晚餐。屋企無其他人幫。
以前疫情前就真係爽,啲細路仔返埋課外活動,我嗰陣時去埋主題樂園先返嚟接放學

珍珠宮

Mini20160607 發表於 22-9-7 14:41
咁佢地返半當日學你點返工呀? 你返半日 part time? 定佢地已經大個可以自己放學? 放學返屋企使唔使有大人 ...
可以自己返學放學,有長輩上嚟但佢乜都唔會做。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊