懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我計自己LMPJul 22, 今星期一先confirm有咗6wk,不過琴日因為見啡所以先去照,e生睇唔到胎long, 驚我宮外孕,話如果hcg到2000都重未見到胎long就要懷疑係宮外孕,好彩hcg得757,即係未形成到,佢要我兩日後再抽血睇hcg有冇升到(代表bb有冇長到),之前我已經有很多不愉快經歷,又再試咗大半年才有.而家唯有平常心,緊張唔黎. book 就book咗d贊育呀,睇結構呀咁同埋c+醫院,遲d都唔知駛唔駛又要cancel. hei hei..

Flyfive,
我都見攰同眼訓咗,但到達落床時就好耐都訓唔到,分泌係多同有少少燒,都成個星期啦,e生confirmed你6wk拿?幾週可以見到心跳呀?

除咗一葉酸,e生介紹咗佢自己陀緊時都食既維他命比我,Materna (Wyeth), 或者Obirmin(但會頭暈),所以我而家都食緊Materna,ok冇副作用.

我希望快d幾日後再驗hcg睇吓.

別墅

我早兩個星期已經keep住高温,但e生要我過100C先食葯.可能夜晚慶慶地咪訓唔好law.

其實係呀而家食埋Materna好似冇上一次冇食咁攰.但唔知要食到幾時呢?e生有叫我check咗hcg 正常既話就可以下星期尾才照多次o/u, 到時應該係7週尾喇,但以我既情況估連胎long都照唔到住. 而家見步行步,都唔敢開心得住.

原文章由 Flyfive 於 08-9-3 11:38 發表
DAR

恭喜你! 又多一個五月媽咪.

我其實而家先至係5week幾, 6 week要週五才到. 其實你點解瞓唔著, 你係咪多嘢諗, 其實我地bingo咗, 就要瞓多d, 唔好諗咁多其它嘢, 咁都係影响hormones架. 其實六week都係尚早, 有好 ...

別墅

我都係持續高溫,因為應該做緊野,只要唔太燒冇咩事既. 但我奇怪點你解驗尿都要等足一個星期? 其實驗血知道一有hcg值就係有孕,我個e生即晚話比我個知個index係幾多嫁..

原文章由 leung_lulu618 於 08-9-3 14:26 發表
我都應該係09年5月預產, 但好攪笑地我自己驗左兩次, 分別用兩個牌子驗孕捧都有淺色的線, 我已經持續高溫15, 我自己係第14日, 同15日驗左都有淺色的線, 但2/9(第14日)下午去睇醫生驗尿又驗唔到, 叫我留3/9(第15日)早 ...

別墅

FlyFive,
多謝關心.我之前都有諗過睇陳志慧,不過佢好似收得好貴,所以琴日搵咗第二個,佢係好有heart,但係計埋診金驗血o/u $2000落樓,肉痛死我..

Hamburger,
多謝晒,我今日見又抺到有d啡有d粉紅色既野,剛去咗睇Dr Mo, 佢竟然照到真係有d似血塊既一達野係入面,重見到有一點好似係胎long既野,得4mm咋,驚我黃体素唔夠,重比咗安胎葯我食.而家食完冇耐就wingwing 地,唔知關唔關事. 但係個心就定咗好多喇.等過兩日度hcg睇吓有冇高到.

別墅

e生比咗1wk假,我只係放咗1day但如果流血唔多佢叫我可以照返工.
c+門診可以有咩事都快d有得睇,政府門診咪當後備law又無得要求咁多. 所以只要買個安心貴d都要, 但到生個時咪到公立law.

原文章由 prettimami 於 08-9-3 23:03 發表
dar,
咁一定要休息多d, 醫生有冇寫假俾你呀?

其實我仲諗緊應該去政府定私家生, 私家嘅話睇開嘅醫生就可以跟足, 不過$$差好遠, 但又諗不如留番d$$買野俾bb....唉!好苦惱....

...

別墅

上次我度頸皮的指數重高,所以叫我第日抽絨毛,放張摰上肚皮度,打完支麻醉針,好快手係肚皮上插一支針,針筒大好多,所以見到既時都驚,但唔駛緊張,只要C6陪你入去便OK,第二日要休息,第三日有報告. Good Luck !!

原文章由 ivy_man_man 於 08-11-28 17:59 發表
sorry, 應該是比最要求的指標(1:300)高, 我是1:294.........

首頁

尾頁

跳至