自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

陪月勳章

2009年8月3日起, 合資格(由2007年9月1日起在本港出生)的BB嘅父母就可以帶同出生證明文年同針咭到全港29間母嬰健康院(長洲及梅窩除外)進行預約。
健康院由今年9月1日起至10年3月31日, 逄星期日(約22日)都會特別開放為合資格BB打肺炎球菌針。當然, 如果BB咁啱係返健康院覆診打針的話就唔需要另行預約。
另外, 任何BB只要合資料, 無論喺私家醫院打咗几多針都可以享用呢享免費疫苗服務。
至於要打几多針, 就要視乎BB打第一針嘅時候喺几多個月, 以下詳加解釋:
~未足七個月大: 第2、4、6個月打基礎針, 12-15個月打多一支加強針
~足七個月但未足一歲: 一歲前打2支(每支最少相隔4星期), 一歲後打多一支加強針(但最少與基礎針相隔8星期)
~足一歲: 只打一針

子爵府

陪月勳章

冇ga, 我有朋友喺入面做, 所以知
原帖由 Peggy25 於 09-6-30 08:59 發表
請問喺邊到睇到此報導架?? 我搵唔到呀??

子爵府

陪月勳章

原帖由 諾軒 於 09-6-30 11:25 發表

子爵府

陪月勳章

應該可以, 早d book應該多d時間揀
原帖由 carmenwg 於 09-6-30 11:50 發表
我小朋友現已7個月打2針,私家打第3針是8月打,那么我可以退遲1個月到政府打第三針嗎?

怎樣可以最早BOOK到9月1日打第三針呀?

請知朋友回覆我,TKS!

子爵府

陪月勳章

唔係, 只需打一支
原帖由 bbsinman 於 09-6-30 15:19 發表
多謝報料, 我女女岩岩9月份會返健康院打1.5y 針。但係, 我想問下1y-2y小朋友唔係都要打2支架咩?

子爵府

陪月勳章

稍後會有查詢熱線, 但依家未公佈
原帖由 angelaJJ 於 09-6-30 15:45 發表
有無查詢電話? THANKS

子爵府

陪月勳章

可能係唔同型號掛, 今次政府免費打嘅model係pcv7, 專門針對兩歲下嘅兒童, 兩歲以上嘅有另一隻model, 不過以我所知都係只打一針
原帖由 bbsinman 於 09-6-30 15:59 發表
但我打去私家係要打2支架bor。

子爵府

陪月勳章

未夠兩歲都要睇返係几多個月大先, 詳情可以睇返之前嘅post
原帖由 雪~bb 於 09-6-30 16:28 發表

未夠2歲好似係打兩支架
2歲以上先係打一支架

子爵府

陪月勳章

係, 如果冇大變動的話... 可以先打去健康院問吓先去, 或稍後我再有新資料就同大家報料
原帖由 棓棓仔 於 09-6-30 16:52 發表
即係8月3日就可以去登記嗎?

子爵府

陪月勳章

對唔住, 今次計劃係for兩歲以下嘅本港居民, 30個月大已經唔係免費嘅範圍, 同埋, 呢支針係俾兩歲以下嘅bb打, 兩歲以上有另一款model, 但暫未公佈會唔會準備兩歲以上嘅存貨

而唔合免費資格嘅bb, 可以自費打, 但未知收几多錢, 同埋要平日返健康院打, 因為星期日服務只供打針, 不設收費服務
原帖由 zuzu888 於 09-6-30 16:53 發表
我女己 30 個月係咪都可以 free 打一支..?

子爵府

陪月勳章

呢支針叫pcv7, 你可以睇返張針咭
原帖由 winwinlam 於 09-7-1 02:03 發表
健康院呢d針會唔會唔同私家診所果d?(即係無咁好?)
我個b仲有一針未打,而家唔知去邊打好。

子爵府

陪月勳章

24個月以下嘅BB都可以, 詳情請睇返之前D POST
原帖由 katielee1123 於 09-7-1 07:59 發表

my BB already 14months la.....can ma??

子爵府

陪月勳章

8月3日, 唔會只要係07年9月1日出生嘅BB都有得打, 不過我建議你盡快, 因為呢支針係FOR 2 歲以下嘅BB
原帖由 細BB 於 09-7-1 18:07 發表
幾時可以預約?因為我個女啱啱係07年9月,我驚過咗生日佢唔比打

子爵府

陪月勳章

Sorry 三個白白豬
我呢個指引, 係政府今次免費疫苗注射嘅指引, 其他私家醫生嘅指引就唔清楚
原帖由 三個白白豬 於 09-7-3 15:45 發表

1-2 , 打兩支
over 2y 打一支

子爵府

陪月勳章

我bb都係九月咁啱返健康院, 我會俾佢嗰日打埋,
發唔發燒要睇返個小朋友ga wor, 不過平日打定星期日打都會派定退燒藥
原帖由 HippoHippo 於 09-7-4 23:55 發表
mama2008,
多謝報料
係呢,我見話如果返開去打針就唔駛預約,咁係咪即係代表兩歲以下要打既針同呢隻針冇衝突,唔駛要隔幾多星期先打得,可以同時打兩種針呀

因我阿仔10月要返去打歲半針,係咪即係到時一次 ...

子爵府

陪月勳章

因為第4針嘅指引係應該喺12-15個月打, 所以我諗你最好打電話去健康院問吓先
原帖由 giant_japan 於 09-7-6 11:15 發表
我想問下我小朋友08年4月出世, 他巳打了3針, 尚欠1針, 原本應係4月打, 但因4月時打左支1歲針, 所以到現在都未打最後個支, 咁我可否9月先去健康院先打最後個支加強針?

此外, 其實最後個支隔左5個月先打會唔會唔係咁 ...

子爵府

陪月勳章

我都問過呢個問題, 衛生署某某高級醫生嘅意見係, 2,4,6,12-15係綜合多個數據所得出嚟最適合注射嘅年齡, 但只要打齊咁多針, 應該影響不大, 何況只係爭少少, 你可以3/8就去book, 咁咪多數都book到第一日(6/9)囉... 唔知答唔答到你呢?
原帖由 carmenwg 於 09-7-10 16:03 發表
MaMa2008 ,

你好,我想問下我bb由4個月打,現在第三針和第四針未打,打算想返回健康院針,而第三針我按私家医生的booking是8月打第三針, 而這第三針可否遲一個月在9月返健康院打嗎?
遲1個月打可以嗎?
遲1個月打 ...

首頁

尾頁

跳至