母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有 d 人話坐月期間要飲補酒 i.e. home made 的 米酒 (+藥材) , 紅酒, 雞酒, 養命酒/ 食補品 i.e. 冬蟲夏草 , 高麗心等; 但會否影響 b b 食人奶時對我 d 奶的味道的喜好 ? 因為有 d mami 話喂人奶要食得清淡 d !!

複式洋房

cherryt8 ,

多謝你!

中醫話我虛 , 坐月無人照顧我 , 我 mami age 好大 , 99 又話自己咩到唔識 , 所以好多野都要靠自己準備 , 下個月就生 la , 所以我買定冬蟲夏草 , 高麗心等 咁如果惡路清晒 , 而我又系喂人奶 , 都最好唔好食 li d 野住 !? 咁薑 "曹" nil ?! .... 請左工人下星期到 la ... ,
我好緊張呀 ! d 人 講的保酒 , 我咩到無 點算呀 ? 我同事叫我買養命酒 ...你覺得呢?

原帖由 cherryt8 於 09-1-17 01:39 發表
雞酒果d都ok的, 但最好餵完bb先食, 咁有2-3鐘先再餵bb. 但有藥材的補品就最好遲少少先, 因為bb的肝&腎都未係好健全, 過濾唔到藥材/中藥的成份... 可能唔係咁好, 而且就算食, 都係餵咗bb先食 ...

複式洋房

cherryt8 ,

好感動好多謝你!
咁食唔食得燕窩呀?

原帖由 cherryt8 於 09-1-17 17:29 發表
以下係陪月auntie俾我的, 希望幫到你啦

開刀生產注意 -
1. 最好過20朝後才開始進補, 慢慢增加行血壯血食物如紅棗, 薑, 黨參, 薑醋等
2. 薑炒飯最好過20朝才開始進食
3. 大補期內牛肉全以豬肉替代
4. 12朝前可以清 ...

複式洋房

cherryt8 ,

我都唔知開刀定順產 , 我在廣華生 , 公立醫院唔到我話事 ... 不過我老公 D friend 話順產好 D ! 因為之前由 4 個月開始有睇中醫 , 佢虛我故都有食安胎藥 , 柬蟲夏草 , 燕窩 , 每曰飲孕婦 milk , 希望到時夠力氣生 la !

原帖由 cherryt8 於 09-1-17 17:29 發表
以下係陪月auntie俾我的, 希望幫到你啦

開刀生產注意 -
1. 最好過20朝後才開始進補, 慢慢增加行血壯血食物如紅棗, 薑, 黨參, 薑醋等
2. 薑炒飯最好過20朝才開始進食
3. 大補期內牛肉全以豬肉替代
4. 12朝前可以清 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊