懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

熱血金章

hi, 我都係 5月呢, 但唔知點解尋日既診所醫生會寫 6月8日...
我已 book 左私人醫生 9月26日做產檢, 威爾斯 oscar 暫定 10月20日
廣華呢個星期六先去排..

以下是小小資料:
廣華排期登記 -
MON - FRI / 9.00 - 12.30 ; 14.30 - 16.30
SAT / 9.00 - 12.00
電話查詢 : 3517 2501

威爾斯預約 OSCAR : 2630 4024

別墅

熱血金章

Flyfive

我 OSCAR 係 10月20日, 下午 3.15.
但如果預產期有變就要再改日期, 所以要等照左 U/S 先可 confirm

各位, 尋日去左廣華登記第一次產檢日期已經排到 11月6日啦, 所以想係廣華生既要盡快去預約啦

別墅

熱血金章

嗯, 有機會見到呢~

未知。。。 但大多佢都應該會同我 ^__^

我想問下你有冇分泌?!
依家我除左成日尿急外都無其他 (TOUCH WOOD),
正常的嗎?

原文章由 Flyfive 於 08-9-2 10:30 發表
HAMBURGER

咁真係好大機會會見到你呀, 因為我係2點左右.

你會唔會同你c6一齊去照oscar

別墅

熱血金章

......我上睇過有關初期懷孕既資料都話有分泌, 但我冇, 真係有 d 擔心, 而我小便既頻密係去到一晚 3 - 4次... 呢 d 情況唔係到 8 - 12week 先開始有?!

各位, 有關孕婦的勞工法例, 得閒看看, 免得畀公司欺壓
http://www.labour.gov.hk/public/pdf/wcp/ConciseGuide/06.pdf

原文章由 Flyfive 於 08-9-2 11:46 發表
HAMBURGER

我而家d分泌都係比較多, 有時好似d水咁. 總之各式各樣都有, 小便就其實都ok, 唔係好頻蜜, 有d人係會小便多d, 可能個子宮大咗都會壓住都膀胱.

...

別墅

熱血金章

恭喜晒~
大果個幾多歲啦? 第二胎是計劃之中?

原文章由 CARMEN-LUI 於 08-9-2 14:40 發表
報到~我已經有左4週~係第二胎~

別墅

熱血金章

問過診所姑娘先碳 7- 8WEEK 先照, 如果唔係無睇
我見 BK 有 D SIST. 6WEEK + 去照都未有心跳, 結果攪到自己好擔心...

原文章由 Flyfive 於 08-9-2 16:43 發表
恭喜你呀!!!

各位sisters, 請問你地係week幾先至去照心跳呀? 我唔知6 week幾會有心跳未.

別墅

熱血金章

dar,

唔好太擔心比自己太多壓力
可以的話休息多d, 試下飲多d 水降下溫

原文章由 dar 於 08-9-3 11:58 發表
我早兩個星期已經keep住高温,但e生要我過100C先食葯.可能夜晚慶慶地咪訓唔好law.

其實係呀而家食埋Materna好似冇上一次冇食咁攰.但唔知要食到幾時呢?e生有叫我check咗hcg 正常既話就可以下星期尾才照多次o/u, 到時應該 ...

別墅

熱血金章

一個星期冇上黎就多左甘多 5月 MAMA

我提早左呢個星期五做第一次產前檢查, 希望可以聽到 BB 既心跳, 因為呢排都一路擔心有冇長到... 都埋問下醫生 10WEEK 去旅有冇問題

別墅

熱血金章

我亞媽都話去旅行冇問題... 但佢果時都話等 3,4個月先去睇醫生...
不過睇過 D 資料都話冇問題, 只係驚頭個月孕婦會特攰同害喜, 所以唔建議. 但我都係想 CHECK 下個胎有冇問題先, 以防萬一嘛

Shelly,

聽 BK 姊妹聽要卧床休息, 保持心情開朗
AND 食花膠會好好, 個胎會黏的實 D

別墅

熱血金章

回覆 #305 himuimui 的文章

himuimui,

OSCAR 係懷孕 12 - 13做, 所以有預期先會排比你. 係威爾斯做即有日 REPORT, 但其他都要等

只要一般都有得驗孕, 醫生確認你懷孕後便會出封 PROOF LETTER 比你, 以便你去公立醫院排期

別墅

熱血金章

原文章由 prettimami 於 08-9-10 13:49 發表
先去台北,返hk休息2日,再去北海道!

我都係去台北呢...10月頭
但就冇你甘好去埋北海道...
趁 BB 未出世真係有得去就好去

別墅

熱血金章

himuimui,

不要難過, 先把自己身體調理好遲點再努力
洗完頭要即刻抺,不要包頭同要即刻吹乾,我既頭痛真係有改善。如果可以就唔好夜晚洗頭 (MUMMY 話)

siungau,

如果 8月24日排卵就大約 4WEEK, 甘可能真係照唔到 D 咩
我本來就 LAST M 計應該約 7WEEK, 但因果時病令排卵遲左而上星期五照左確實只有 5WEEK 半
威記的 OSCAR 可以改時間, 確定預產比預計的早/遲左 3天便要改

有 SISTER 甘快見肚?

[ 本文章最後由 hambuger 於 08-9-17 15:59 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至