烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章

新鮮牛肉好少會有酥味, 只有雪藏先會有.
呢陣味好難闢走, 要落好重香料先得, 如 pepper

珊瑚宮

畀面勳章

fanlee 發表於 13-3-6 13:18
牛肉片,

就咁用鹽落鑊煮,但有蘇味
妳唔醃, 雪藏牛肉就梗有酥味喇 !!

珊瑚宮

畀面勳章

tammy2008 發表於 13-3-6 13:37
牛肉唔用鹽醃架, 會好 un 架 ~~

下次用糖 , 豉油, 生粉水 , 怕有味可以加少少胡椒粉 / 黑椒粉, 或者煮時讚 ...
靚牛扒唔駛醃, 煎好就落海鹽或岩鹽就 OK
但係煮中菜, 要落底味 (即係要醃), 如果D牛肉係靚, 點醃都無問題

珊瑚宮

畀面勳章

tammy2008 發表於 13-3-6 22:58
靚牛肉又點會 so 呢......

靚牛扒亂醃真係會浪費咗佢, 不過我諗我都無咩機會會食到 ~~
樓主係買雪蔵牛肉. 所以有酥味.
但係中菜嘅材料係要落底味先去煮

珊瑚宮

畀面勳章

tammy2008 發表於 13-3-6 23:08
哦 ~~ 明白, 妳應該係睇到我話牛肉唔好用鹽醃 ~
妳意思係牛肉如果夠靚, 點醃都無問題, 用鹽都無問題, 對嗎 ...
係, 我自己都會用鹽醃. 無問題. (我知道坊間都唔建議用鹽去醃)因為一般我只會用牛肩脊或手切本地肥牛

珊瑚宮

畀面勳章

我唔知妳地有無試過用鹽去醃過D牛肉, 再而得出牛肉係唔可以用鹽醃的結論. 當然坊間話因為鹽係會吸走肉內水分. 但係同時醃肉時亦會加水或酒, 所以水份係可以保留.

牛肉靱唔靱係取決於牛肉本身質素, 切嘅紋理, 煮嘅火候同時間.

其實落鹽醃係無問題.

http://blogger.zmpq.com/2005/10/blog-post_14.html
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=602&t=2021839

首頁

尾頁

跳至