自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章

ToBee 發表於 13-1-31 14:35
又話五十年不變,真係唔好信啲死B6,而家只係回歸咗十幾年,香港已經越嚟越雞犬不寧,難以想像過多十年八載 ...
香港的確好有問題, 但係我想講
1) 大家唔好夢想英國係對香港有幾好, 點解大家覺得當年生活容易 / 揾食容易, 呢個係大環境因素, 除左1973年股災, 其餘香港都無點樣有大風浪, 就算能源危機都好快搞掂, 同埋當時未有地球村概念 / 香港製造業北移, 其實英國佬無做過乜野, 唯一有做就係年年喺香港抬錢返老家. 我唔知大家記唔記得當年財政預算有幾多年係赤字呢 ?

2) 大家要明白針無兩頭利, 如果當年無自由行, 香港會變成點樣呢 ?? 當然而家所發生嘅社會問題係始料不及

港英政府官商勾結唔厲害咩 ? 當年好多英資集團都有特權啦, 不過英國佬好叻愚民, 佢哋喺適當時候叫醒班人去爭取民主, 爭取應有權利. 呢套伎倆曾經用於印度.

無錯港英政府班官員係比起現時政府班官係高班, 但係有部份都係前朝官員, 亦即係前港英政府訓練出來.

我亦覺得現時政府好不濟, 但只係覺得大家無好盲目去懷緬昔日港英政府點好, 我夠膽講就算而家比英國佬話事, 情況都會差不多.

我自己係香港土生土長, 亦留學英國, 亦親身經歷香港盛勢 .....

KARYKARYKARY    發表於 13-2-1 11:27
fengfeng    發表於 13-1-31 15:41

珊瑚宮

畀面勳章

heichunmum 發表於 13-1-31 14:51
下下只看負面野,70後的獅子山精神那裡去了?我都70後,但我沒有對香港心死,香港未死自己心死,咁未來靠邊 ...

珊瑚宮

畀面勳章

fengfeng 發表於 13-1-31 15:51
冇錯, 好多人只睇到好既但睇唔到唔好既 ... 而且過去了即是過去了, 只緬懷過去, 以為自己仲好巴閉, 不思上 ...
仲有50/60 年代嘅中學生係叻過而家嘅大學生, 因為以前讀書要比錢, 如果無錢而又想讀書咪要有最好嘅成績攞獎學金, 呢個就係 motivation .... 再唔係無錢讀書會半工讀, 返夜校進修
後來9年免費教育, 令到D學生無憂無慮咁到中三, 個人覺得9年免費教育係令學生質素變差嘅其中一個原因.

同時而家D學生看似不斷讀書, 但係有幾多真係讀書, 好多學生係為逃避工作.

其實大陸亦有高質素嘅人, 我記得十幾年前我出差去北京, 當地同事請我去某高級會所玩, 呢間會所已經係全電腦化, 而整套 software 係北大班學生寫出來. 而我另一個同事修讀德文, 程度亦不賴, 所以大陸人唔係差香港人好多.

如果香港人再一味懷緬過去, 真係只會越來越落後

lypoon    發表於 13-1-31 16:25

珊瑚宮

畀面勳章

mercy_mama 發表於 13-1-31 15:39
同意!
97年前所有拎英國passport的人就算無HKID入院都係香港人收費,仲要有得揀食西餐。
其實D英國佬都攞 ...
有某D場合比我嘅感覺係英國人高人一等, 只差個 " 華人與狗不得入內 " 嘅牌

珊瑚宮

畀面勳章

edwardlam12 發表於 13-1-31 16:43
你唔去理政治,咪有一人一步一步咁侵犯你同你下代的權益囉

而家大陸佬同港共政府唔係以前的英國人咁可靠善 ...
唔係呀 .... 英國人可靠善良 ???!!!

fengfeng    發表於 13-1-31 17:06

珊瑚宮

畀面勳章

edwardlam12 發表於 13-1-31 16:58
比起中共,你仲覺得英國人唔善良??

衛奕信為左香港未來同發展,冒住被中共同英國保守黨圍插,都要起新機 ...
唔可以就單單一件事來評論, 如果咁講, 自由行係實施初期難道唔係德政咩 ?

swing1971  放自由行,係因為蝗蟲帶左啲沙士比我地,跟住扮好人接濟我地...  發表於 13-1-31 23:30

珊瑚宮

畀面勳章

edwardlam12 發表於 13-1-31 16:53
無人敢去嘈,共產黨咪借D二放更多人落黎同化我地囉
點解唔可以係妳去同化人家呢 ??
唔好共產黨前共產黨後, 每度地方都有好同唔好嘅地方, 妳估美國 / 英國好好咩, 就英國為例福利國家, 稅率其高, 但係亦有好多年輕力壯嘅人去攞救濟金 ....

美國又咪係一樣, 自由 ~~ 咪有係得個自由神像 lor ~~ 貧民窟多的是, 黑人 / 有色人種又咪係被歧視一群, 一樣有商家同政府官員 / 政客勾結 ....

珊瑚宮

畀面勳章

edwardlam12 發表於 13-1-31 17:14
香港的經濟個底本來就唔差,要恢復元氣只需要D時間就得。
怪就怪係有人急於求成,用左道毒藥黎當補樂,引狼 ...
時間要幾耐呀 ?? 1年定2年呀 ??
既已發生嘅事要改變都改變唔到, 只可以話有人鑽空子, 利用機會賺錢.

其實我記得以前人民幣對112時, 香港人又咪係去羅湖做衫, 車窗簾, 修甲, 買餸, 辦年貨. 我記得仲有人教去深圳家樂福買即食麵比香港平.

只不過而家情況調轉, 因為人民幣好好洗.

當然我對D水貨客係極之反感, 亦極之討厭 ....

swing1971  依家蝗蟲直頭係入左您間屋,霸左主人房,頌想訓埋您張雙人床喎??  發表於 13-1-31 23:24
swing1971  但香港人上大陸羅湖做衫, 車窗簾, 修甲, 買餸, 辦年貨.唔會成個貨櫃咁買呀  發表於 13-1-31 23:22

珊瑚宮

畀面勳章

kitty8088 發表於 13-1-31 22:03
諗起未回歸時,八十年代真係好好,周街都係工,香港有工業的,真係唔優無飯開,點會好似依家咁 ...
個陣工業都未北移, 需要大量勞動力, 而家香港剩番幾多工廠呀 ?? 唔好所有野都係港英政府 credit ~~

珊瑚宮

畀面勳章

PIGPIGMA 發表於 13-1-31 21:06
回覆 小可愛11 的帖子

英國人衰極都在位期間成立1CAC, 大量去興建公屋, 居屋, 12年免費教育, 始終中國人 ...
ICAC 係應運而生, 當時班鬼佬貪得少咩公共房屋亦係因應天災人禍而生
幾時有12年免費教育呀 ??? 個人覺得9年免費教育係其中一個原因令學生質素降低, 令學生失去 motivation.

珊瑚宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+小可愛11+於+13-01-31+發表個

原帖由 VKwan 於 13-02-01 發表
但是一個有遠見的政府点都應該知道咩叫做本土經濟掛?!我最痛心香港e+形同空殼,個心空架

...
完全同意。
問題唔係一朝一夕,只不過我只係想提出港英政府並唔係大家心目中咁理想。

珊瑚宮

畀面勳章

heichunmum 發表於 13-2-1 07:56
我都單親,好明白個苦況,呢度好多個的媽媽都未必夠我經歷的慘,由20歲離家出走咩都靠自己,自由揾屋 ...

珊瑚宮

畀面勳章

我自己都會偶已懷緬過去光輝歲月, 因為80年代嘅香港真係盛勢, 我記得初初由英國返來揾工十分容易, 我有D同學未畢業就已經有工做, 仲要係跨國企業, 個 package 好好, 轉工亦無難道, 個時揾錢容易.

但係時移勢易, 隨著環球經濟轉差, 地球村概念, 經過製造業北移, 97金融風暴, 美國次按危機, 911, 雷曼兄弟, 金融海嘯, 歐元危機, 身為國際都會嘅香港可以獨善其身咩 ?

重申我都好討厭水貨客, 我都承認佢地搞到香港烏煙瘴氣, 但係如果我地香港人自己都唔為自己生活拼搏, 香港會變成點 ???

最重要係唔好搞分化, 以目標為本, 理得佢係乜野政治概念, 總之要幫到香港市民為原則.

珊瑚宮

畀面勳章

mrsw 發表於 13-2-2 12:18
而家爭學位,第時爭埋我地仔女份工
咁係唔係要提高自身競爭力而唔係去怕人地爭左份工呢.
好似而家D港孩, 見工都同埋個亞媽去, 究竟識唔識自主獨立呢 ? 呢D港孩點請得落手呀 ?

首頁

尾頁

跳至