自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

昨晚淨係睇CY完全唔敢正面回應若他當選, 會否幫沒有回鄉證的港人, 例如何俊仁, 向中央爭取回鄉證, CY只是一味遊花園, 就知佢係咪真係幫港人做野。

大佬, 叫你幫手爭取啫, 又冇話叫你拍心口保證攞到, 連爭取吓都唔肯, 試問叫我們點相信若他朝港人利益與北大人都所衝突時, 我哋的特首會企係我哋呢邊?!

選邊個都好, 都唔好選CY!

yan511229  正如鐵頭何講:你講野廢(指cy)只識遊花園  發表於 12-3-23 20:47
littlecheung    發表於 12-3-20 15:37
小妮子  講得非常好...  發表於 12-3-20 14:30
km1357    發表於 12-3-20 13:45
C9J  認同,狠真的不是服務港人  發表於 12-3-20 12:55
picc  講得好  發表於 12-3-20 12:42
HappyHappyMa  agreed. 身分證咁小事佢都唔肯幫.  發表於 12-3-20 12:20
caramelpudding   答案言之無物, CY遊花園  發表於 12-3-20 12:13
CBBCBB  講得好!   發表於 12-3-20 12:10

伯爵府

還有一點, 睇完好心寒: 當被問及當選後的"用人"原則時, CY回答他會用"相同理念"的人才!
原來佢要的唔係係果個範疇裡面的專才, 而係要同佢"理念相同"的人; 若理念、意見跟他不同(即指那班唔聽佢話)的人, 就咪使旨意可以撈到一官半職------聽完即刻倒抽一口冷氣!

唔怪得出口術話想做政務司司長的葉太, 突然撐CY啦。

caramelpudding  到時香港就唔有一個聲音,其他..  發表於 12-3-23 10:22
picc  呢個應該係大陸撐cy上台原因!  發表於 12-3-20 12:44

伯爵府

Pulmma 發表於 12-3-20 12:16
咁CY 咪話唔係淨係幫何俊仁LOR, 佢話做中間人幫所有有需要的人士同中央溝通幫佢地手LOR~~~ ...
呢個咪訧係叫做"語言技巧"囉, 係講完一堆可以由不同人有不同理解的話(亦即似是而非的話)來作回應, 但實際上卻完全沒有回答到原來的問題。

大家冷靜地仔細想一想, 要回答這個問題, 只需很簡單地答"會"或者"不會", 便已足夠, 不需要講那麼多冠冕堂皇的話, 但聽者卻無從在這一大堆話裏頭找到任何一個"會"或"不會"的答案。說到底, 這一刻, CY根本不想/不敢為港人去得罪中央。

meow~meow  唐話香港沒有地產霸權 = 真心為香港??  發表於 12-3-20 12:30
meow~meow  曾蔭權話香港人無餐桌禮儀....都好乞外人憎.... = 愛香港?  發表於 12-3-20 12:29
meow~meow  曾蔭權想、敢為港人去得罪中央???!!!mouth:  發表於 12-3-20 12:27

伯爵府

chungandlam 發表於 12-3-20 12:24
首先我唔係唐唐FANS,我唔贊成唐唐做特首,但我個人對CY有以下睇法:

商台事件及出防暴事件中,佢又話出律師信告唐唐誹謗,又話去老廉告唐唐,但已經兩日都冇做到,反而唐唐做咗,如果唐唐真係誹謗CY,咁點CY淨係出口唔出手?冇證據唔等於事件係假,咁CY有冇證據證明自己清白?
我信佢有講過, 但基於保密條例, 其他人不能企出來撐。

唐唐今次報ICAC, 以及出律師信, 我估唐營最終目的係希望能做到開庭審, 到時由法官頒令證人作供, 唐方人士便可以名正言順地企出來而不違返保密原則; 而支持CY的在場人士亦要如實作供, 因為上到庭要宣誓, 不可作假口供。

所以昨晚睇直播時, 當何俊仁話: 兩個人當中, 一定有一個講大話, 這人又有可能做特首, 在這麼重要關鍵時刻, 政府係咪應該做D野去搞清真相時, 我看見唐唐即刻笑容滿面。呢個人唔識講大話, 就係香港人都知的事實, 所以我敢肯定, 開庭肯定會對唐唐有利!

CY開始時澄清:他沒有講過要用坦克車催淚彈去對付反對廿三條的示威者。咁會唔會佢講呢番說話時, 所針對的並不是"廿三條", 而是其他反對聲音, 示威遊行呢? 捉字蚤??? 都好想知道真相。

首頁

尾頁

跳至