單親天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

chun199412 發表於 14-5-6 02:12
媽咪想離婚 爸爸係文盲 我應該點做?
是咁的 媽咪由上年開始有離婚念頭,
佢離婚原因係不想再受爸爸帶來既 ...

你老"豆", 似乎好被動喎!
(不是老竇, 真正嘅老竇係"竇燕山", 有五個仔仔, 全部都....., 所以. 稱自己為 "老竇" 嘅人, 我都睇唔起一半. 正如, 有人稱自己為佛蛆. 老朽見之, 往往只有裝作眼昏腦花笑覆為 "老實")

上一代嘅婚姻, 十幾年打打鬧鬧, 而家有人另結新歡, 所以提出離婚 ?
如果主角係男性, 肯定比人剷到佢上天花板啦!

坦白講, 你可以點做呀 ?

1.媽咪直接同爸爸提出離婚,定係一走了之好?
>>>你媽主動, 想點都得. 據推斷, 你老實都唔信自己帶咗綠帽.

2.假設媽咪提出離婚,而我在場,我應該點做?
>>>你可以點做, 如果你媽有裝平安鐘, 你應該帶住個"牌仔", 有咩事, 就禁鐘.

3.萬一爸爸情緒不穩,我應該做咩控制場面?
>>>伯伯我身為男仕, 有時都無能為力, 你想扮"驚"察, 控制場面 ?

4.媽咪提出離婚後,佢應該即日走定係繼續一齊生活到離婚手續完成?
>>>你媽嘅問題, 佢同另外一個男"訓", 又可以同你老實一齊生活嘅話, 咁, 你都冇計.

5.媽咪係咩時候咩地方講離婚最好?
>>>駛乜講啫? (佢已經單方面向律師行提出離婚 但要分居2年 直至現在還剩一年多), 上法庭, 個官會判, 一切盡在不言中, 駛乜講?

6.每次媽咪唔返屋企訓,爸爸返到黎都會整醒我,問點解媽咪唔返黎,又自言自語鬧媽咪死左去邊,搞到我都訓得唔好,我應該係呢段時間用咩態度去面對呢件事?
>>>應該問你亞媽, 佢要離婚, 但唔安排你嘅生活, 咁你又該如何?

離婚真係對我好大影響 ,對將來我結婚,我既家庭,我既婚姻家庭組織思想都好大影響

>>>你肯定??? 叮噹同夏娃都好似離咗婚, 咁佢地嘅後人, 咪世世代代嘅 "結婚,家庭婚姻家庭組織思想都好大影響" ?

媽咪想離婚 爸爸係文盲 我應該點做?
>>>你亞媽忍心將離婚嘅煩惱部份轉移給你? 定係你自己嘅害怕?

---------------------
是咁的 媽咪由上年開始有離婚念頭,
佢離婚原因係不想再受爸爸帶來既壓力 ,
佢由我同哥哥出世之後個十幾年 都不斷比爸爸發惡時打打鬧鬧
受粗聲粗氣對待,搞到佢每晚訓教都會夢見爸爸動粗既畫面,每晚都會在夢中大叫 然後係夢中喊
而我係隔離房每晚都會聽到慘叫 個一刻非常痛心。
>>>你確切知道你媽為何大叫 ?

加上爸爸係從事第一級產業
>>>睇來, 你讀經濟架喎. 你老"實"從事乜產業, 與婚姻何干?

>>>下省千字

淨係睇中環個d皮膚科醫生已經洗超過十萬大元。
>>>你亞媽都好有米喎, 小心佢新歡係貪錢之徒呀!

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

伯爵府

chun199412 發表於 14-5-6 11:13
首先,多謝你既意見
我每晚確切聽到媽咪大叫 成間屋得一女人 大叫既聲音係女人聲 難道是鬼叫嗎?

唉! (一個岩岩完左DSE既學生)......
為何大叫, 誰在大叫, 都分不清, 重答啦, 唔該!人家關了房門, 晚晚大叫之事, 其一, 可簡稱為房事, 干卿底事? 還是閣下少不更事 ?

你老"實"冇錢, 好賭, 都唔係第一年啦. 搵乜之餘, 搵嘢來講!

一家之事, 有本事, 就三口六面講清楚; 看 "冇賺錢本事" 的可憐, 還是 "有出牆之事" 嘅可憐?

仲有, (一個岩岩完左DSE既學生), 希望你知道, 有個電話叫 999,
另外一個係 112, 手機訊號收不到, 都可以接通的. (只要你身處任何手機網絡之中)

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!

伯爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

伯爵府

kikiho14 發表於 14-5-7 01:29
樓主咪答佢啦,佢都9唔答8
我幫你唔到,但希望你快啲脫離呢個困境。

...

留煮,

唔好左一句文盲, 右一句文盲, 來形容自己嘅老"實".

文盲結咗婚就要飲綠寶嗎 ?

街市婆唔覺唔覺識嘅心算 : 一退六二五, 二一二五, 三一八七五, 四二五, 五三一二五, 六三七五, 七四三七五, 八五, 九五六二五.........
肯定你唔識啦!

唔識冇所謂, 咁, 一斤$19, 一斤三两幾錢? 你計得快過魚檔亞婆 ?

唔好玩啦!

首頁

尾頁

跳至