懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 Rain~* 於 08-10-10 22:25 發表
各位0810人奶媽,
heplhelphelp!!!!!
我谷奶谷到手都遞唔起...
點樣massage個胸都冇用..
呢頭按鬆左d,果頭又塞過...
好痛呀..點算呀...
咁谷didi又食得唔好...
點算好??? ...

上次我聽講座話買個椰菜雪凍佢, 之後一片片拿出來 "full"可以減少痛楚 wor>

大宅

各位媽咪你地比人奶bb食有沒有買一個保護乳頭的cover呀, 好似奶咀的是透明膠, 010個SALES同我講可以保護被免損WOR.

大宅

大家買了什麼牌子的探熱針呢 ??? 我未買呀,

大宅

昨晚唔係作動而係滿口"鮮血" (流牙血), 我已經用了冰水, 冰 + 砂糖都唔得.. 一直流了30mins 我老公就話不如去看急証, 到最後去了24hrs診所醫生話沒有辦法的比棉花我咬. 同我量血壓問我有沒有見頭暈. 所有我都沒有呀,不過都有少少擔心以前流都好快止血的但現在唔得.. 有沒有人好似我咁懷孕後期牙肉爛呀

大宅

如果再係咁應該去急証定去產房呢???

大宅

我知道臻臻媽媽今日入了pmh 生女啦.. 唔知今次係唔係食咋糊, 不過我都好想同佢一齊生呀... "咬拖鞋" 祝母女平安

大宅

原文章由 fiti 於 08-10-17 00:37 發表

嘩~我都好心急呀,仲未到我~.~

係呀佢已經生了啦,係開刀的. 我最近晚晚都以為自己生得.. 好緊張不過假陣痛只在晚上發生的.. 你係唔係咁呀

大宅

原文章由 LOVEBB88 於 08-10-23 22:57 發表

係唔係medela既租機唔同係出面買o個d 機ga。

我都想問下邊度有得租呀

大宅

原文章由 DorDorWong 於 08-10-24 12:40 發表
happymanman,

Here is the link.

http://www.celki.com/productlist.aspx?xid=25&did=9

tks.

大宅

生完的媽咪我想問下, 如果分秘物有少少帶啡/粉紅係唔係就生呢(唔係次次去洗手間都有),又沒有明顯的陣痛. 由昨晚開始, 現在分秘一舊舊透明的.
點算 !!

大宅

大家好.. 我都在10月28日終於生左了 2.94 kg 的囡囡,現在真的十分忙碌.
講返分娩過程我是十分順利的因為我由入產房到生完bb都係用了3hrs 咋.. 比我想像中快好多好多..
想問下bb一日應該要有幾多次大便呢 ?

大宅

BB 食完奶打c egg 點算呀.. 有什麼可以做到

大宅

原文章由 yukiehaha 於 08-11-2 23:35 發表

可以彈佢腳板整喊佢(不過會好心痛),但我選擇比少少暖水佢飲(不過飲少少好啦,因為e生話bb唔駛飲水ga)

我都有彈佢腳板整喊佢, 不過佢唔喊呀, 比佢激死我.. 我都有用暖水比佢飲下, 又好少少唔係次次得呀.

今日去完健康院我就覺得個人好倦, 頭有少少痛呀, 係唔係有病呢定太虛呀點算

大宅

我bb食日本雪印, 不過bb一日 law 二次, 都係黃色的不過今日黃色內有d是綠色的,大家有沒有見過呀

大宅

我覺得bb已經唔同了啦, 同我出院時比較清醒時間真的多了呀

每日都會由10:00 - 15:00 or 16:00 唔肯訓 (我就用那段時間沖涼)
不過有時又會係 18:00 - 24:00/01:00 唔肯訓
大家的bb會唔會有咁多時間唔肯訓(訓幾個字就醒) ????

大宅

原文章由 chowhui97 於 08-11-17 23:17 發表
我想問下你地依家bb一日訓幾多個鐘呀? 我bb好似成日都唔係好想訓咁... :;pppp:

我個bb一時時, 平均都有18hrs左右一日. 因為佢一定有2餐奶之間唔肯訓的

大宅

原文章由 LamLam08 於 08-11-24 13:11 發表
我個bb都係咁, 同佢睇過醫生, 醫生話 bb仔有痰好正常, 冇需要做 d 乜o野, 等佢大個就會好. 易嘔的問題你可以試下掃多幾次風, 我個女飲 140ml, 我一餐同佢掃3次風, 佢真係嘔少o左...

...

你個bb平均一次掃風要幾耐, 我個bb好耐的... 有時要30min呀..

大宅

原文章由 LamLam08 於 08-11-25 08:28 發表
我個b好唔定,有時一抱起就嗝到風出來,有時真係要成半個鐘先得. 

唔知點解我個囡晚上11,12點o個餐成日都一邊食一邊喊,跟住好多時都會嘔.昨晚又係咁,餵o左50cc同佢掃風,嗝o左一下風出來,3秒唔到就嘔埋.跟住俾佢休息半個鐘,食50cc再掃風,就冇事, 到 ...

我個囡都係呀, 係夜奶就一定食得好少 70ml or 90ml 平時食 140ml呀. 佢係唔食的, 但掃風又好難晚晚每次攪成個 hr好辛苦呀
佢好少嘔奶的我都唔知係唔係佢大食呀, 佢都未夠一個月呀仲有2日

大宅

原文章由 acpeanuts 於 08-11-25 18:50 發表
我BB斷斷續續瞓12-14個鐘左右, 唔知算唔算少呢?

我都係呀bb早上和下午都唔係好訓, 食完奶最多訓1.5hrs... 晚上就3hr起一次身食奶..大約 12hr左右啦..

大宅

原文章由 lamsl 於 08-11-25 20:52 發表
我個b呢2日都好衰,今日中午由12點-到9點中間訓左1個鐘咁大把.
之前一日有15個鐘,今日得13個鐘.

有冇人有健康院本書仔呀?入面有篇關於細b一日大約訓既鐘數參考架.

...

我看過書bb初生到1個月要訓20hrs左右呀.. 我bb一定唔得不過我之前係放bb係床訓我媽話叫我放佢係bb車因為窄d等佢有安全感又好似幾work wor.. 我之前打算唔買high chair 因為屋企沒有位放, 不過現在要從新考慮啦.. 不過high chair又最多訓到3個月咋都唔知點好.. 有用high chair的媽咪大家係唔係覺得好有用呀

首頁

尾頁

跳至