論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人姐姐已幫咗我哋4年多, 工作表現一般,算係無咩大錯,但由於唔想比長服, 亦由於工人姐姐同婆婆不和,所以我哋諗著在工人姐姐未夠5年之前同佢解約.

但其實我哋對佢都係有感情的, 所以都有諗不如早啲同佢講等佢可以有時間㨂份佢自己鍾意的荀工.

點知agent話如果佢轉新僱主佢自己係要比成萬元的. 我哋都係想好來好去, 擔心工人姐姐知道自己轉新僱主要比咁多錢會唔開心.

請問吓大家有無聽過啲agent, 收完約工人轉新僱主係平啲㗎?

如有請比啲相關資料我!

還是有其他方法可以唔經agent嗎?

大宅

shekmeishan 發表於 17-5-24 13:58
有的,可以direct hire,我識得有朋友搵的agent做緊direct hire,工人是不需交任何費用,你可以PM我 ...

真的嗎?
我工人係印印喎!

大宅

hker 發表於 17-5-24 15:40
想好來好去, 為什麼要續約?

這兒的人眼中, 斷約無個是好姐姐.姐姐也要付出很貴經紀費(我那個$7500)

工人姐姐現在是第3個contract, 我們本來是打算請工人姐姐做埋第三佪約比埋長服的,但有啲嘢係估唔到的,亦唔係單單一個原因,(上文都提過佢無咩大錯),例如,我無諗過自已中唔到六合彩,無錢搬2000呎屋。。。
(以上部分內容吹水,但我想不是重點吧

另我又唔明,雖然工人姐姐未能完成呢個合約,但我哋都同佢續咗2次啦,咁都算斷約嗎?

大宅

小余 發表於 17-5-24 18:18

工人姐姐現在是第3個contract, 我們本來是打算請工人姐姐做埋 ...

老實講我工人姐姐都唔係差的,但正如小朋友考試70幾分,到底係好定差呢啲真係見人見志。

首頁

尾頁

跳至