夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都要加入認同呢個topic.

d 大陸女人cheap 到痺, 搭mtr, 明明小朋友打占己經唔o岩, 居然仲同小朋友講: 呀, 你咁叻呀, 有位坐呀". 真係不知所謂. 而家香港地d人越黎越冇禮貌, 都係多得d大陸人係咁日日湧落黎, 因為大陸人冇文化呀嘛, 咁d香港人咩心諗做要同你呢班大陸人講規矩啫, 咁咪攪到而家咩人都冇禮貌囉.
都唔明點解呢個香港政府咁不知所謂, 叫晒d香港商家去大陸發展, 攪到d香港人有工開, 仲要叫大陸人落黎爭飯碗. 咁多香港人上去做野, 香港又點會好呢, 咪一路倒退囉. 英國人統治時, 起碼個個人有工開, 唔會咁輕易比大陸人落黎, 香港先至繁榮架嘛, 而家香港政府緊係想大陸人追到香港人, 大家咁高咁大, 呢班香港政府, 真係無良. 點解有咁多二拉, 三拉, 都係香港政府攪成的. d大陸女人一心諗住落到香港有福享, 唔洗做, 點知事與願違, 佢地都白痴的, 如果香港唔洗做都有錢搵, 香港唔會有咁多窮人啦. 就因為咁, 所以, 而家成個社會都有家庭問題囉, 就因為香港男人娶大陸女人囉, 呢d野係香港政府做成, 加上香港男人唔爭氣, 以為呢個世界有咁大便宜, 娶咗佢地落黎香港你地班男人就知味道, 有排受. 大陸女人只係鍾意錢, 你估佢地真係鍾意香港男人呀. 咪發夢啦, 醒吓啦, 香港人!
一句講晒, 我係100%唔鍾意大陸人, 無論男又好, 女又好, 全部都係冇文化的大陸人.:;pppp:

大宅

原文章由 laimanw 於 08-7-3 15:46 發表
咁又唔好, 如果你咁講野, 人地(大陸婆)米又話我地HK人好無禮貎, 歧視他們, 我覺得不用出口傷害他們, 也不用表現得太過沒有禮貎, 因為這樣反會顯出我們沒有教養, 同他們一般見識.

其實, 文化差異在任何地方都會出現, ...

完完全全認同你所講的, 香港政府極之無能! 將我地香港人攪到今日咁田地, 本來好繁榮, 但而家就變到好似大陸咁. 總有一日, 香港咩世界之最名單 (e.g. 東方之珠 etc) 都係 delete 埋, 到時, 我地等同變成真真正正大陸人! oh, my god.

大宅

原文章由 Pulmma 於 08-7-3 19:40 發表
多謝啊!!! 我多怕我的TOPIC 太激呀!!!!

會唔會有人告我歧視咖?!!?

總之我地E 個大婆俱樂部, 一定要抵制個D 妖精!!!!!

無錯, 一定唔可以比大6女人得戚, 佢地咁有本事, 就唔好咩都搵香港著數, 咩而家唔係大陸好有錢架咩, 洗咩黎香港, 咁巴閉, 走去外國啦, 香港唔需要你呀!

我有時睇報紙, 見到有d reporter 會 post 一d 潮流興的事/文章出來, 最好有reporter post 我地呢d野出來, 等多d 人認同, 我相信一定大把人認同大陸人係最cheap 既人. 我地去到外國, 都知道要守人地國家規矩啦, 但呢班大6人, 明知古犯, 所以, 我覺得唔怪得我地唔鍾意佢地的. 咩都要同我地爭, 佢地d人, 限不得全部落晒黎香港爭添呀! 討厭!

大宅

原文章由 smartlulu 於 08-7-3 21:08 發表
哈...我諗起一單大快人心嘅嘢.
我大伯(5x歲)離咗婚十幾年,有一個女(我堂家姐)响英國讀書,幾年前我大伯响大6娶咗個女人(2x歲)生咗一仔一女,跟住一直响大6住,我大伯係做生意嘅,嗰個大6婆慢慢侵食我大伯d生意同財產,佢 ...

勁, 好勁, 好掂. o岩架啦, 咁樣對呢d大6女人, 唔洗客氣!

大宅

原文章由 moyan 於 08-7-3 22:01 發表
都有好既大6女人,唔好o甘嬲

我叔仔個老婆十年前喺大陸娶左女人
為左比个女喺hk讀書,
早幾年同个女落左嚟hk,
仲喺hotel揾到工, 做執房,$唔多
佢話好辛苦,成日背痛
都做左好多年
過時過節又比幾百蚊我99買嘢食
反而我 ...

我想講, 我二佬都係娶大6女人做老婆, 佢而家係香港住, 做咗香港人, 佢對個家都好好, 又出來做野, 但係, 有一樣野係永遠都改唔到既, 佢地性格, 香港人始終係香港人, 文化水準唔同, 大陸人個心永遠都係只顧自己可以得到d咩野, 要講同情心, 良心, 我相信香港人一定勝過成憶既大6人. 我唔係想扁低大6人, 只不過, 大家都有眼睇, 香港事實係比大6攪到今時今日咁, 點解會咁, 就因為 "阿爺" 要佢d子民可以落黎香港得到同等待遇, 所以, 你話, 一個香港咁細地方, 比d大陸人落到黎, 會變成一個咩社會呢.

大宅

原文章由 babyhowie 於 08-7-4 11:47 發表
其實除左呢問題之外,
大6人生後代都好有問題!

佢地自己本身冇文化,
再加上依家稍為有錢,
就縱到細路更加不知所謂,
基本禮貌都冇!
就算依家大部分大6細路都有書讀,
可惜係連老師都係唔識規矩,
基本到連我地HK ...

我上次去disneyland 都係, 有大6細路打尖, 我話佢, 佢唔知唔識聽還是扮聽唔到, 一d 基本文化都冇.

大宅

原文章由 babyhowie 於 08-7-4 12:08 發表

迪迪尼成為左大6縮影區,
佢地千奇八怪文化,
係個到盡瞰無遺!

哈哈哈哈 , 係呀係呀, exactly!

首頁

尾頁

跳至