跳至

首頁

尾頁

大宅

jj,

我成日見你話上奶, 其實係咩感覺? 係咪好似針吉咁?

同埋點先知bb食咗幾多奶?

大宅

jj,

啊, 咁我即係上咗奶, 我都聽倒bb食時有gu gu gu d聲, 係我d奶量唔係好多, 同埋好少會谷奶, 己經飲好多人哋話會上奶d湯都係咁!

原帖由 jjtseung 於 09-8-11 09:06 發表

係呀! 好似針吉咁... 你會見到乳頭會流d奶出來... 我會feel到乳腺有d痛添, 同埋會射奶柱... 以前大女接唔到我上奶架, 比奶柱噴到成面奶! 細佬就o力好多, 完全接到我噴奶!

上奶的時候, BB會gu gu gu 咁大啖大啖地 ...

大宅

jj,

我見有d sis話每次埋完身都要再泵清佢就可以多d奶, 係咪真? 你有無試過?

但我每次都係餵一邊, 之後bb大約個半到兩個鐘就要食, 咁我就比另一邊佢食(個時先開始有d硬夠bb食), 如果每次泵清咁會唔會唔夠時間做足夠d奶比bb食?

仲有係我每日都比bb埋身4-5次, 咁係餵奶粉個次通常泵出來做冰奶, 通常只有3-4oz, 好似好小咁...

因為我奶量唔多, 所以我都想要多d奶的方法! mouth:" />mouth:" />

大宅

tucuxi,

開頭未習慣啫, 比心機呀!

原帖由 tucuxi 於 09-8-16 10:25 發表
話口未完, 琴晚佢每個半鐘就喊醒一次, 我成晚都無得訓, 卒之一早摷醒c6, 叫佢餵一次奶粉, 我先訓返幾粒鐘.

諗落真係有o的懶同無用. 晏o的再接再勵.

大宅

我係半人奶媽, bb一日有三餐奶粉, 但我見bb呢兩日都無大大, 但佢就勁多屁放, 係咪風黎呢?

定係食咗奶粉先會便秘呀? 我見bb谷得好辛苦, 如果我比全人奶佢, d便便會唔會好d?

大宅

chunyatmaman,

等我試吓先, 但係吓吓都泵咪好麻煩(i mean吓吓要洗pump&steam), 同埋泵咗出來d奶唔多唔少係咪都係儲埋幾安做冰奶?

原帖由 chunyatmama 於 09-8-17 00:14 發表

Yes, if you pump it out every time after feeding baby, your milk production can be kept! I used this method to increase my own production and was proved as successful

大宅

jj,

我見bb佢埋身食好似好咗好多, 食得大力咗同埋3幾個字就自動比返個nipple我, 呢兩日都係大約2.5-3hrs食一餐(之前佢咬住當奶咀c都唔放), 係咪我都可以試吓全人奶呢? 同埋最重要係bb呢3日都無大大去, 佢好似谷住好辛苦咁... (因為bb之前早產, 姑娘出院時叫我一定要補奶粉,因為怕佢細粒食唔倒or食唔夠返而輕磅, then直到移家都有每日2-3餐補奶粉)

呀, 仲有你個8安士d奶奶係咩時間泵出來的? 我九月尾要返工啦, 遲個星期都要開始儲冰奶比bb, 如果全人奶咪無咩 多出來做冰奶囉?

原帖由 jjtseung 於 09-8-17 09:32 發表

我仔都係... 我上奶快+佢大力食... 所以, 佢都係食3個字收工~~~ 日頭2.5~3個鐘一餐, 夜晚4個鐘一餐!
我全埋身! 每日有盈餘8安+, 比大女食!

大宅

jj,

bb由最初4.5lb到咗上星期去健康院覆診時有7lb啦, 我唸佢大隻咗所以飲人奶叻咗, 真係好開心!

我好少比水bb飲架, 因為姑娘話有餵母乳就ok, 但有時bb打c egg我都比少少佢飲...

都係忍唔住帶咗bb睇e生, 佢話bb2-3幾日無大大係好平常, 但係佢就check倒bb有好多風, 所以佢成日放屁, 嘔奶, 喊同埋扭身扭勢, 叫我同佢按多d肚仔..., 返咗屋企一陣就聞倒bb d屎味, 我同c6都鬆咗一口氣...

我都無咩戒口架, 想食就食, so far我見bb都無咩特別, 原來我食熱氣野都會傳比bb架, 咁我就戒吓口先...

今日我比全人奶bb, 佢又食得好好, 大約2.5-3hr一次, 但啱啱6:30個次佢可能瞓咗食得唔夠, 移家己經扭咗半個鐘, 我點都唔比佢食住... , 要佢習慣吓先得!

因為我係窮媽媽, 所以全埋身之後都無咩奶多, 我試過bb食左邊我就泵右邊, but都係得個1.5-2oz, 咁我就唔再泵住, 我怕下餐bb唔夠食, 你話我咁樣點先儲倒冰奶呢?

原帖由 jjtseung 於 09-8-18 09:28 發表

Goodㄚ! 你BB而加幾重, 佢而加食得幾好wor... 你逐d多d埋身+人奶, 逐少減奶粉啦!

3日無大大... 你而加一日幾多餐奶粉/人奶/水? 如果奶粉偏多, 咁BB夠唔夠水飲?
你有無食好多熱氣野?(會影響BB的)

我的8安, 係BB果 ...

大宅

jj,

真係贊錯咗bb, 今日佢居然每2個鐘要一次奶奶, 右邊又比佢整損咗, 所以只好比左邊佢, 但係佢頭先唔夠食(佢啜完放口即喊),唔知係咪produce d時間唔夠, 唯有開奶粉比佢...

原帖由 jjtseung 於 09-8-19 10:40 發表

係呀! 夠大先夠力食... 重佐2.5磅, 真係好好成績! 好登你開心!

至於儲冰奶, 慢慢來啦... 等BB多些埋身, 越來越刺激到你多些奶的時候, 就唔同講法啦! ...

大宅

alsan,

我食咗兩個禮拜啦, 係more milk plus, 個sales話呢隻主要係比有奶的媽媽, 將食物轉化為脂肪, 即係d後乳濃d, bb食得飽d.

我覺得奶量無咩多到, 但係好明顯d後奶濃咗好多(因為我泵出來時d奶柱係白色的).

原帖由 alsan 於 09-8-19 18:39 發表

我想問下你地識唔識有邊個mama用過motherlove隻more milk plus? 我想買來試下, 但係想睇下係咪真係有人用過係好....

大宅

ada,

你點樣煲d通草豆漿架?

我煲極d通草都浮係面, 會唔會唔出味呀?

嗱, 我係洗乾淨d通草再放1 litre豆漿一齊煲滾, 熄火加冰糖, 啱唔啱?

原帖由 adakitty 於 09-8-19 21:59 發表
superbreadkaka,

我都等緊我個b好似你個咁..如果係就好lu..

大宅

jj,

多謝你的鼓勵, 咁希望bb快d有9-10磅就好啦!

都唔知點解, 佢呢排又係夜晚扭計唔肯瞓, 係都要抱住, 真係激c我..., 成晚瞓咗2個鐘, 好彩啱啱99黎咗先可以有覺好瞓!

我試過佢喊唔理佢架, 但佢又好堅持同好好耐力, 試過斷斷續續喊成2個鐘都未收聲, 攪到把聲都沙埋, 真係音公...

原帖由 jjtseung 於 09-8-20 08:52 發表

好快好快! 等BB有返9磅/10磅度, 食野就會穩定好多啦!

唔好灰心! 已經有好大的進步啦!

如果乳頭損... 勤力d用自己的奶來搽返係乳頭度, 咁就無咁易發炎&快好d!

我餵大女時勁損, 細仔就微損... 2胎都係用母乳來搽 ...

大宅

ada,

OIC, thanks !

我都係bk 見有個食譜係猪腳湯(要加通草的), 我都唸住煲, 今日都買齊晒d料, 星期六可以煲黎試試...

原帖由 adakitty 於 09-8-20 19:06 發表
6669,

我用黎煲鮮奶..通草我冇用水沖喎..
連埋d奶一齊煲..煲滾左之後熄火焗一陣囉..(因為鮮奶唔可以煲太耐)
如果你要再work d既..將通草用黎煲湯啦..
通草係冇味架..用黎煲水就可以煲耐d..

...

大宅

唉, 我休息埋今個星期就要返工啦, bb會比99揪, 唔知到時bb會唔會食慣咗樽唔肯埋身呢?

另外, 我唸住每日泵四次奶, 公司兩次, 夜晚一次同朝早一次, 唔夠就補奶粉, 但係唔知會唔會pump得太疏遲吓會無奶架? (99唔同我住, 無得埋身餵)

原帖由 jjtseung 於 09-9-14 21:18 發表

佢用慣佐樽, 更加唔想出力食(埋身)...

大宅

jj & pipi,

係呀, 我都好想追奶, 但係返工可以泵到兩次已經好好...

消毒個泵我唸住帶個大d既飯盒(可以入微波爐個d), 洗乾淨d泵之後放入去加小小水叮佢五分鐘, 當係消毒咗for第二次用, 我唸都ok啩!

希望keep倒無咩問題啦, 不過移傢唸起遲吓冬天打開個心口係到pump唔知捱唔捱倒, 是關我好怕凍!

原帖由 jjtseung 於 09-9-16 11:29 發表

agree!

不過, 6669係公司應該泵唔到咁多次... 時間係個問題, 消毒個泵又係個問題! 我好多奶媽朋友早晚邊泵邊餵, 日頭返工泵2次, 放假再全埋身, 都餵到小朋友2/3歲! ...

大宅

pipi,

我都係keep住出院時個體重減唔倒, 移家仲有成10磅係身, 一路想減肥但餵僅人奶, 又怕唔夠奶比bb, 移家返而比陀bb時食得仲多野, c啦, 下個星期返工套制服一定穿唔落...

你c6咁整估買d咁既野返黎比你食? 係我就食咗啦, 都唔争在個少少...

移傢個減肥計劃係停咗人奶先開始, 始終係窮媽媽, Keep倒d奶量先係重點!

原帖由 pipi331 於 09-9-17 02:57 發表
好肚餓ar.
生咗成4星期la, 除了啱啱生完輕咗少少之外, 跟住都無輕過, 仲有成30幾磅系個身度. 我己經睇住正苦醫院份單張寫ge分量食 (eg 一日 三碗飯, 二碗菜, 7兩肉..)

c6見到報紙有肯得雞coupon, 買咗返來食, 仲 ...

大宅

jj,

真係好羨慕你...

除咗係富媽媽之外, 仲有對咁乖既仔女, 真係生幾多都唔怕!

我個仔移家學識咗扭抱, 一放底係床就係咁喊, 好煩, 今日晏晝之麻, 就比佢係床仔段段續續喊咗兩個鐘, 我都好心痛呀, 但係點樣抱住佢成日呢???

原帖由 jjtseung 於 09-9-18 09:08 發表

你打算餵到BB幾大呢?

餵緊人奶特別想食野的, 如果有益的, 都唔怕食多d... 如果無益的, 就忍下啦!

我算好lucky, 兩個B都唔係點扭! 食完訓, 訓醒眼仔睩睩周圍望... 有時都會叫1/2聲, 想我地同佢講下野... 佢好 ...

大宅

雨晴b,

你好叻呀, keep住呀, 遲吓就轉全人奶啦, 你一定得架, 我支持你...

需然我只係一個半人奶媽...

原帖由 雨晴B 於 09-9-18 17:51 發表
終於都有時間黎傾下計

我一日有1-2餐比bb食奶粉, 通常都係個陪月係到時食...因為真係想訓下覺, 其他時候就埋身

我都係食咩飲咩都冇奶, 你地講果d上奶湯我都有飲, 冇料到....我都未谷過奶...

泵出來又好少, 1-2oz, ...

大宅

pipi,

Thanks your advice ah!

我都買咗包多奶茶, 唸住返工時飲, 仲唸住到時一日一杯奶or豆漿, keep住d奶量...

多奶丸我都食過, 但都係無多到, 仲有係佢要定時定侯食都好煩, 唉, 我d窮媽媽飲極都係得個幾安, 真係羨慕jj呢!

係噃, 我又無唸過用手擠, 都係一個好題議, 到時擠咗都無人知, 哈哈!

原帖由 pipi331 於 09-9-19 00:49 發表

您試吓 飲多奶茶, 食多奶丸, 白wok炒 青仁黑豆 跟住沖boiling water. 呢d都系無mud 熱量 但有機幫助上奶ge.

您試吓除了中午開機之外, 其他時間用手擠, 洗少d嘢 快d, 減低比人 咋型ge 機會. ...

大宅

jj呀,

我bb侵日去咗99度啦, 咁我就開始我泵奶的生涯了...

頭先我唸住泵清d, 所以泵完之後用手擠, 我發現左邊(平時泵都較少奶量)有舊野, 擠落去又唔痛, 但擠極都仲係度, 你知唔知係咩呢? 而右邊擠完就好鬆, 入面都好似有粒野, 但係軟好多, 我唸呢邊就無野啩, 你係咪咁?

原帖由 jjtseung 於 09-9-19 15:58 發表

生多個~~~ 原本我都想! 不過, 我女而加真係好trouble 2 & active, 我要好比心機教佢... 我感覺, 再好湊都係舒服頭1年半, 之後就開始來料!

湊B唔難, 餵人奶捱過佐頭1/2個月之後都唔難, 教育仔女先係個高深學問!: ...

首頁

尾頁

跳至